Ενδεχόμενη κάθοδος Ευρωπαίων εποπτών για τον Συνεργατισμό

Ενδεχόμενη κάθοδος στην Κύπρο των Ευρωπαίων εποπτών για να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε καίρια ζητήματα του Συνεργατισμού.

Αν τελικά κληθούν και αποδεχθούν να παρουσιαστούν, ενδεχομένως να λάμψει η αλήθεια ή έστω να ριχθεί περισσότερο φως σε πολύ σοβαρά ζητήματα του "ταλανίζουν" τον Συνεργατισμό.

Εξάλλου, οι λέξεις

"SSM" και "Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" έχουν ακουστεί πολλάκις κατά την ακροαματική διαδικασία. Όχι μόνο στη σημερινή κατάθεση του πρώην μέλους της Επιτροπείας, Λάμπρου Πιερή, περί αφόρητων πιέσεων από τη Φρανκφούρτη για την πώληση της Συνεργατικής, αλλά και σε προηγούμενες καταθέσεις από άλλα στελέχη της τράπεζας, όπως και του Γενικού Ελεγκτή.

Παραδείγματος χάριν, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Οικονομικών παραπλάνησε το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε σχέση με το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών.

Συνεπώς, αυτά κι άλλα "καυτά" θέματα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσουν με την κάθοδο στην Κύπρο των αρμοδίων ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταγγελίες για ατασθαλίες στον Συνεργατισμό κυρίως σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων. Μετά τα δάνεια σε νεκρούς με πλαστογραφίες, καταγγέλθηκε σωρεία ατασθαλιών στον Συνεργατισμό, αλλά και συγκάλυψή τους με κομματικές "πλάτες".

Οι αναφορές έγιναν από τον Ανδρέα Χαρίτου, μέλος της Επιτροπείας, από το 2009 μέχρι το 2013. Ο κος Χαρίτου δήλωσε ότι το πρόβλημα της Συνεργατικής δεν ήταν η επάρκεια στα κεφάλαια, αλλά η Εσωτερική Διακυβέρνηση.

Μάλιστα, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο ορισμένες τοπικές ΣΠΕ είχαν τις γνώσεις και τις ικανότητες για να επιλύσουν τα προβλήματα.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε και ο Γιώργος Ιωσήφ, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ από το 2012 μέχρι το 2013. Μίλησε για ευρωστία του Συνεργατισμού ακόμα και μετά το κούρεμα του 2013.

Αν και υπήρχε κακοδιαχείριση, όπως υπέδειξε, δεν υπήρχε εσωτερικός έλεγχος.

Για την εκτόξευση των "κόκκινων" δανείων, ο κ. Ιωσήφ εξέφρασε τη θέση ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, καθώς αρκετός κόσμος έχασε τη δυνατότητα για εξόφληση των οφειλόμενων στις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα