Προοδευτική αλλαγή για διασφάλιση δικαιωμάτων εργαζομένων

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα μεταξύ των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ στο Γκότεμποργκ, απόδειξαν πως ο πυλώνας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προπέτασμα καπνού. Ένα κοινωνικό «placebo» όπως εύστοχα το χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός τύπος.

Αναφορικά με την δημόσια διαβούλευση για τον κοινωνικό πυλώνα, τα μεγαλύτερα γερμανικά συνδικάτα δήλωναν «πως η Κομισιόν έχασε κάθε αξιοπιστία». Στο Γκότεμποργκ οι αρχηγοί των κρατών μελών έδειξαν με τη σειρά τους πως δεν θέλουν να δεσμευτούν για τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών των κρατών μελών τους.

Στην

πρόταση τους για κοινωνικό πυλώνα δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση προς τα κράτη μέλη κάτι που σίγουρα δεν επιτρέπει στον κοινωνικό πυλώνα να γίνει πραγματικά «πυλώνας» της ΕΕ.

Το κείμενο του είναι πολύ γενικό, και μιλά ξεκάθαρα για «την αναγκαία ευελιξία των εργοδοτών». Ούτε λέξη όμως για το ανθρώπινο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία. Αντίθετα προωθούνται μέτρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν καλεί τους κοινωνικούς εταίρους για συζήτηση, προωθεί και μέτρα όπως η καταπολέμηση της «γραφειοκρατίας στον τομέα της εργασιακής ασφάλισης».

Στην Κύπρο, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, ο δείκτης της εισοδηματικής ανισότητας έχει φτάσει το 34%, με την εξέλιξη της να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη και η χειρότερη από όλες τις χώρες που τους επιβλήθηκε μνημόνιο.

Έχει επίσης την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη (9,2%) υποαπασχολούμενων, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους να έχουν μόνιμη θέση εργασίας, εργάζονται αναγκαστικά με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας.

Η άμεση αλλαγή πλεύσης από τις πολιτικές της ανεξέλεγκτης αγοράς και της λιτότητας είναι αναγκαιότερη από ποτέ. Η απασχόληση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να προσφέρει στον εργαζόμενο και την οικογένεια του μια καλή ισορροπημένη ζωή.

Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην απροθυμία της ΕΕ να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της, όσο και απάντηση στον εργασιακό Μεσαίωνα που έφεραν οι πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

Με λύσεις κοινωνικά δίκαιες προτείνει την άμεση αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου ως κύριο εργαλείο μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Με σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» προωθεί ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και όχι success story για τους λίγους. Για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης.

Προτείνει νομοθετική κατοχύρωση των ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης, κατώτατο μισθό πρόσληψης, καταβολή 13ου μισθού, υπερωριακή αποζημίωση και καθορισμό υποχρεωτικών αργιών για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Προτείνει επίσης θεσμική και νομοθετική διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και την δυνατότητα επέκτασης τους σε ολόκληρο τον οικονομικό κλάδο. Κυρίως όμως προωθεί τη στήριξη των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος ενάντια στη λιτότητα και τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και φτωχοποίησης των εργαζομένων. Ο δρόμος αυτός περνά τον Γενάρη μέσα από την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συστρατευτούν γύρω από μια υποψηφιότητα που είναι κοινωνικά ευαίσθητη, που αναγνωρίζει τις θυσίες τους και που θα τους επαναφέρει τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

*μέλος ΠΓ και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-νέες Δυνάμεις

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα