Παμπορίδης: Οι υπηρεσίες δεν σταματούν αναμένοντας το ΓεΣΥ

Η παροχή Υπηρεσιών Υγείας θα συνεχίσει να δίνεται ανεξαρτήτως της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Παμπορίδης διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν επηρεάζει την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η αυτονόμηση, η οποία εγκρίθηκε στις 6

Ιουνίου, με κάποια στάδιά της να έχουν αρχίσει «δειλά δειλά» να εφαρμόζονται, μέχρι να λειτουργήσει στην πλήρη της μορφή.

Για του λόγου το αληθές, έφερε ως παράδειγμα (α) την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλεγματοποίησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, (β) τους σχεδιασμούς σε στάδιο επικράτειας της υπηρεσίας ασθενοφόρων, (γ) την επέκταση του τρόπου λειτουργίας των χειρουργείων σε απογευματινές ώρες ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών μας σε ώρες εκτός λογικής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό, τρέχει η διαδικασία της κοστολόγησης των υπηρεσιών, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αυτονόμηση, καθώς και ο θεσμός του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα έρθουν με την αυτονόμηση. Αλλά επειδή μέχρι τότε δεν μπορούμε να σταματήσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες, όσο κουτσουρεμένες κι αν είναι, είναι αναγκαίο να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών», επεσήμανε.

Όσον αφορά στις λίστες αναμονής και στην παρατήρηση ότι τελικά δεν φαίνεται το μέτρο να ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε, ο Υπουργός διαφώνησε, επικαλούμενος κάποια στοιχεία τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως οι παραπομπές των οφθαλμολογικών και οι καρδιακές επεμβάσεις, στις οποίες δεν υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής.

Πρόσθεσε, δε, ότι για τα συγκεκριμένα έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά, τα οποία θα ανακοινωθούν.

«Οι λίστες αναμονής εντοπίζονται σε κάποιες ειδικότητες. Μεγάλη λίστα υπήρχε στις μαγνητικές τομογραφίες, αλλά ξεπεράστηκε, όπως και στα οφθαλμολογικά και στις εγχειρήσεις καρδιάς», είπε.

Όσον αφορά στην «κόντρα» με την ΠΑΣΥΚΙ, το Υπουργείο είχε προτείνει να γίνει αύξηση στον αριθμό των γιατρών με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, ωστόσο η ΠΑΣΥΚΙ είχε διαφωνήσει. Τότε, το Υπουργείο πρότεινε, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, να προστεθούν 50 γιατροί εντός 2017, ώστε, όταν θα γίνει το λεγόμενο «αυτόνομο», να μπορέσει η συντεχνία να συζητήσει τη μελέτη με τη διεύθυνση του αυτόνομου οργανισμού.

«Παρακάμψαμε τη μελέτη μετά από δικό τους αίτημα και προσθέσαμε γιατρούς», είπε.

Στην παρατήρηση ότι οι αριθμοί που δίνει το Υπουργείο όσον αφορά στη στελέχωση των νοσηλευτηρίων αμφισβητούνται, ο κ. Παμπορίδης απάντησε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η αντικατάσταση όσων αφυπηρετούν με τις νέες θέσεις.

«Ζήτησαν 50 νέες θέσεις και τις έλαβαν. Τα υπόλοιπα εξελίσσονται όπως εξελισσόταν και παλαιότερα η κατάσταση», τόνισε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Παμπορίδης παραδέχτηκε ότι τα πράγματα «δεν είναι ομαλά», καθώς υπάρχει πρόβλημα λόγω της φυγής κάποιων γιατρών.

«Εξετάσαμε τους λόγους της φυγής. Ας πούμε ότι υπάρχει ένας κακός τρόπος διοίκησης της συγκεκριμένης κλινικής. Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν προσωποπαγή θέματα κι αυτό δεν είναι επιτρεπτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια θέματα, πρέπει να λυθεί και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου επιλαμβάνονται του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα