Προεδρικές συστάσεις

Έντονη κριτική στους δημοσιογράφους άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΜΜΕ και πολιτικοί πρέπει να διαχειριστούμε με σεβασμό τους πολίτες, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και της διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για συζήτηση σε θέματα δεοντολογίας, ενημέρωσης και ΜΜΕ καθώς συντρέχουν δύο σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες τόσο εμείς οι πολιτικοί, όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλουμε να διαχειριστούμε με σεβασμό στους πολίτες, αλλά και με

αποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους μας - δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και η εν εξελίξει προεκλογική περίοδος, η οποία συν τω χρόνω θα εντατικοποιηθεί, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Φορτίζουμε» την είδηση;
Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΥΠΕ με τίτλο «Το Κυπριακό και τα ΜΜΕ: Η Δεοντολογία και η Ενημέρωση» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι όσον αφορά το Κυπριακό και τη διαχείρισή του, πολλές φορές διαπιστώνει πως οι δημοσιογράφοι «αισθάνονται την ανάγκη να φορτίσουν την είδησή τους με στοιχεία που συνήθως παραμορφώνουν το νόημά της και κατευθύνουν τον πολίτη να αντιδρά με το ένστικτο και όχι με τη λογική».

«Ενδεχομένως να μην υπάρχει πρόθεση για αυτό, αλλά πολλές φορές η κεκτημένη ταχύτητα ή καθιερωμένα στερεότυπα αποκτούν τέτοια ισχύ, που δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα με την επαγγελματική, αντικειμενική ματιά εκείνου που απλώς τα καταγράφει. Εκείνου που δίνει την εικόνα στους πολίτες, αποφεύγοντας ο ίδιος ή οι απόψεις του να γίνονται μέρος της εικόνας. Εκείνου που επιτρέπει στους αναγνώστες του, μένοντας μακριά από συναισθηματικά φορτισμένες αναφορές, να αναλογιστούν τα γεγονότα και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το δημόσιο συμφέρον
Ο ΠτΔ συνέχισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για τον στόχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ή τουλάχιστον δεν είναι προφανής με τον ίδιο τρόπο για όλους μας. Ωστόσο, συνέχισε, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο βασικό, ότι δηλαδή τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να κάνουν σωστά αυτό που λέει το όνομά τους, και να ενημερώνουν. «Αυτό, όμως, όσο και αν ακούγεται απλό, είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς οι συγκυρίες, οι απαιτήσεις των πολιτών ή και των εκδοτών καμιά φορά, αλλά και η αντίληψη των δημοσιογράφων για τα γεγονότα συνήθως διαφέρουν. Ελπίζω, όμως, να συμφωνούμε σε μία βασική παράμετρο: Η ενημέρωση θα πρέπει να εξυπηρετεί πρώτιστα το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ταυτίζει τον όρο δημόσιο συμφέρον με την κρατική έννοια, αλλά τον επεκτείνει πολύ ευρύτερα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του πως η χώρα μας και κάθε χώρα λειτουργεί μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αλληλεπίδρασης. «Πολλοί στον τόπο μας, συνεπαρμένοι από μία εθνικώς ιδιοτελή αντίληψη των πραγμάτων, θεωρούν πως ό,τι περιστασιακά συνάδει με εκείνο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως εθνικό συμφέρον είναι και το ορθό. Για αυτό και στον τόπο μας γίναμε στο παρελθόν και, δυστυχώς, εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες, δημοσιογραφίας που έχει χαρακτήρα ιερής εκστρατείας. "Δημοσιογραφίας του άμβωνος", όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί από τον αείμνηστο Κύπριο δημοσιογράφο, Διευθυντή του ΑΠΕ, Αντρέα Χριστοδουλίδη», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Προπαγάνδα και πρόοδος
Συνέχισε λέγοντας ότι ως πολίτες πρέπει να μάθουμε να αναζητούμε το αληθινό, η κατανόηση του οποίου οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και σε σοφότερες αποφάσεις. Ο ΠτΔ πρόσθεσε πως «οι παρερμηνείες, η στρεβλή αντίληψη διεθνών δεδομένων και η πεποίθηση πως μπορούμε να ορίσουμε την ειδησεογραφία όπως εμείς εκτιμούμε, οδηγεί σε φαινόμενα προπαγάνδας παρά ενημέρωσης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «για όσους από μας ζήσαμε την πολιτική ζωή στον τόπο τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι γεγονός πως δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε σημαντική πρόοδο στην ποιότητα της ενημέρωσης που οι δημοσιογράφοι παρέχουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν». Σημείωσε ωστόσο ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα και ότι ένα είναι η αποτύπωση των γεγονότων ως έχουν, χωρίς την παραμόρφωση μέσα από τις εικόνες του δημοσιογράφου, και άλλο είναι η κριτική που μπορεί να ασκείται στον οποιονδήποτε από εμάς και ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση. «Δεν μιλούμε για την αποτύπωση ή την έκφραση της κριτικής, μιλούμε για την αποτύπωση των γεγονότων και είναι για αυτά που, πιστεύω, πραγματεύεται το θέμα, με το οποίο θα καταπιαστείτε στη συνέχεια μέσα από τον διάλογο που θα ακολουθήσει», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα