Πράσινο φως από το Υπουργικό για το σχέδιο start up visas

«Πράσινο φως» έλαβε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο start up visas, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η καινοτομία και η έρευνα, αποτελούν σημαντικό στόχο αυτής της Κυβέρνησης».

Όπως είπε, «δεν είναι μυστικό ότι στους διεθνείς δείκτες η Κύπρος υστερεί σε θέματα καινοτομίας και δεν έχει αντλήσει καινοτόμες επιχειρήσεις. Η απουσία

οφείλεται στην έλλειψη ενός οικοσυστήματος που να ευνοεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις από το εξωτερικό όσον αφορά την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη».

«Προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να κτίσουμε ένα οικοσύστημα. Είχε προηγηθεί ένα πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό πακέτο για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης. Ανοίξαμε, επίσης, τα δημόσια δεδομένα, κάτι που είναι ένας δεύτερος πυλώνας που θα αποτελούσε πρώτη ύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις», τόνισε.

Σήμερα, είπε, «περάσαμε ένα πολύ ανταγωνιστικό μέτρο που εφαρμόζεται στις πλείστες ανεπτυγμένες χώρες, το start up visa. Αυτό το σχέδιο απευθύνεται σε επενδυτές, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, οι οποίοι θα μπορούν να ιδρύσουν μια καινοτόμα επιχείρηση στην Κύπρο».

Το σχέδιο αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι πρέπει να έχουν κεφάλαιο ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, να ιδρύσουν τα κεντρικά τους Γραφεία και τη φορολογική τους κατοικία στην Κύπρο, να είναι πτυχιακού επιπέδου, να έχουν καλή γνώση είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας και οι επιχειρήσεις τους να είναι πιστοποιημένες ως καινοτόμες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι θα δίνονται 150 άδειες διάρκειας δύο ετών.

«Οι καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, όμως αυτές που επιβιώνουν μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, πολλά εισοδήματα και να προωθήσουν μια χώρα στο να γίνει καινοτόμα. Οι ιδρυτές αυτών των επιχειρήσεων που θα επιτύχουν, θα μπορούν να έχουν μόνιμη διαμονή και απασχόληση στην Κύπρο, να προσλάβουν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού και ξένου προσωπικού, να έχουν διαμονή χωρίς περιορισμό και απόλαυση οικογενειακής επανένωσης και κάποια άλλα ωφελήματα», είπε.

«Το κατά πόσον μια επιχείρηση θα είναι επιτυχής, θα κρίνεται από τον αριθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, το ύψος των φόρων που συλλέγονται στην Κύπρο από τις εξαγωγές των επιχειρήσεων, τη συνδρομή τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην προώθηση της καινοτομίας και έρευνας. Και σε αυτές θα παρέχονται αυτά τα ωφελήματα», δήλωσε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το οικοσύστημα αυτό δεν κτίζεται με λόγια ή διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά με σύγχρονα εργαλεία.
«Θα προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε μια καινοτόμα Κύπρο, διότι υπάρχουν και τα ταλέντα, υπάρχουν και άλλα ευνοϊκά δεδομένα που θα μπορούσαν να αντλήσουν αυτές τις επενδύσεις, φτάνει με επιστημονικότητα να προχωρήσουμε, κρίνοντας από το τι ισχύει σε άλλες χώρες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα