Πρ. Νόμου και ποινές για παραβίαση ωραρίου καταστημάτων

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η πρόταση νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, η οποία προνοεί αύξηση των ποινών σε όσους παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής

ανέφερε ότι οι αλλαγές που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

Αύξηση του προστίμου για πρώτη καταδίκη από μέχρι €30.000 σε μέχρι €50.000 και αύξηση της ποινής φυλάκισης από 1 σε 2 έτη ή και τα δύο μαζί.Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης το πρόστιμο θα αυξάνεται μέχρι €70.000 και η ποινή φυλάκισης στα 3 χρόνια.Σε περίπτωση τρίτης καταδίκης του ιδίου ιδιοκτήτη θα δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να διακόπτει τη λειτουργία του καταστήματος ή και να το κλείνει για διάστημα μέχρι και 6 μηνών.

Επίσης, η πρόταση προνοεί όπως σε περίπτωση παρεμπόδισης του επιθεωρητή του αρμόδιου Υπουργείου για έλεγχο της τήρησης των προνοιών της τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας να διπλασιάζονται οι ποινές, δηλαδή από 3 στους έξι μήνες σε ό,τι αφορά την ποινή φυλάκισης και από €5.000 στις €10.000 σε ό,τι αφορά το πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για το ίδιο παράπτωμα η ποινή θα αυξάνεται στους 9 μήνες φυλάκιση και €20.000 πρόστιμο.

Προνοείται ακόμη να παρέχεται η δυνατότητα στο επιθεωρητή να καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του καταστήματος και με γραπτή επιστολή να ειδοποιείται να κλείσει το κατάστημα και σε περίπτωση που δεν το πράξει να προχωρεί η αρμόδια αρχή σε κατάσχεση οποιουδήποτε αντικειμένου, μέσου ή οχήματος που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του καταστήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, η πρόταση νόμου προνοεί επιπλέον πως κάθε τρεις μήνες το αρμόδιο Υπουργείο ή Υπουργεία θα αποστέλλουν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ονομαστικό κατάλογο των καταγγελιών στις οποίες έχουν προβεί, με αναφορά για το κάθε κατάστημα ξεχωριστά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα