Κ. Μαυρίδης καλεί ΕΕ να επισκεφθεί κουρδικές περιοχές

Την πρόσφατη φυλάκιση ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων επειδή δεν υποστηρίζουν την πολιτική του Ερντογάν έναντι των Κούρδων και την ανάγκη επίσκεψης των ευρωβουλευτών στις εμπόλεμες κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας καθώς και την ανάγκη να αποσύρει η Τουρκία πριν από όλα τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο έθιξε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκία ενώπιον του Τούρκου Πρέσβη κ. Yenel και εκπροσώπου της Κομισιόν.

Ο κος

Κ. Μαυρίδης αρχικώς αναφέρθηκε στις εκθέσεις των διεθνών μέσων παρακολούθησης των ανθρωπινών δικαιωμάτων (όπως “Human Rights Watch”, “U.S. State Department Country Reports”, “Reporters Without Borders”, “Freedom House - Freedom of the Press” κ.ά.) τα οποία, όπως τόνισε δηκτικά, όλα διαπιστώνουν ότι στην Τουρκία γίνεται κατάφωρη παραβίαση των κανόνων δικαίων και των βασικών ελευθεριών όπως της ελευθερίας τύπου και έκφρασης χωρίς σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην καταδίωξη και σύλληψη ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το PKK αλλά απλά εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απάνθρωπη και εγκληματικά πολιτική του Ερντογάν, όπως την χαρακτηρίζουν, εναντίον των Κούρδων. Οι διαπιστώσεις αυτές διαψεύδουν την πραγματικότητα που το καθεστώς Ερντογάν παρουσιάζει για την Τουρκία. Ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος στον Τούρκο πρέσβη, τον κάλεσε να διευκρινίσει για που βρίσκεται η αλήθεια, “σε όσα παρουσιάζουν οι ανεξάρτητοι οργανισμοί ή όσα παρουσιάζει η Τουρκική Κυβέρνηση;”

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Μαυρίδης εισηγήθηκε προς το Προεδρείο να διευθετήσει επισκέψεις στις εμπόλεμες κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, διότι είναι απαραίτητο οι ευρωβουλευτές οι ίδιοι να μεταβούν και να διαμορφώσουν προσωπική άποψη για τα διαδραματιζόμενα.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κος Μαυρίδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχόταν ποτέ πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία για τους Κούρδους της Τουρκίας, όπως η ίδια απαιτεί και προβάλει ως μέρος της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμούσε δίκαιη λύση στην Κύπρο, θα απέσυρε τα παράνομα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα της από τα κατεχόμενα ως σοβαρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και έτσι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, θα έβρισκαν την λύση μόνοι τους σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα