Πότε τραβά σκανδάλη ο αστυνομικός – Τι λέει η νομοθεσία

Τον φάκελο της χρήσης όπλου από αστυνομικούς ανοίγει ξανά το χθεσινοβραδινό περιστατικό με ρίψη πυροβολισμών στη Λακατάμεια.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση έγινε ρίψη πυροβολισμών προειδοποιητικά, προκειμένου να ανακοπεί το όχημα στο οποίο επέβαιναν δυο άτομα τα οποία μετέφεραν ποσότητα κάνναβης. Εν τέλει το όχημα δεν ακινητοποιήθηκε από τους πυροβολισμούς των ανδρών της Δύναμης, αλλά μετά από πρόσκρουση και ακινητοποίηση σε πάσσαλο της ΑΗΚ, αφού πρώτα έκανε μια τρελή πορεία ακυβέρνητο.

Πυρ σε "κατάσταση ανάγκης"

Η Αστυνομία

κάνει χρήση όπλου όταν παραστεί «Κατάσταση Ανάγκης». Τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ή υπηρεσιακό πιστόλι, προκειμένου να αποτρέψει αναπότρεπτες συνέπειες, οι οποίες αν δεν αποτραπούν, θα αποφέρουν σε αυτό ή σε πρόσωπα τα οποία αυτός έχει υποχρέωση να προστατέψει από ανεπανόρθωτο κακό.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κατά τη σύλληψη, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει σε αυτή, πρέπει πράγματι να αγγίξει το άτομο που θα συλληφθεί ή να περιορίσει αυτό, εκτός αν υπάρξει με λόγια ή με έργα υποταγή στην κράτηση.

Αν το πρόσωπο που θα συλληφθεί βίαια αντιστέκεται στην προσπάθεια σύλληψης του ή αποπειράται να διαφύγει αυτήν, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει στη σύλληψη δύναται να χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής:

Νοείται ότι καμιά διάταξη που περιέχεται στο άρθρο αυτό δεν θεωρείται ότι δικαιολογεί τη χρήση βίας μεγαλύτερης από αυτή που απαιτείται εύλογα υπό τις περιστάσεις υπό τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ή από αυτή που ήταν αναγκαία για τη σύλληψη του υπαίτιου.

Εκτός αν το πρόσωπο που συλλαμβάνεται, συλλαμβάνεται επί αυτοφώρω ή καταδιώκεται αμέσως μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος ή αποδρά από νόμιμη κράτηση, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει στη σύλληψη, πληροφορεί αυτό για τον λόγο της σύλληψης.

Έρευνα συλληφθέντα

Όταν συλλαμβάνεται πρόσωπο, ο αστυνομικός ο οποίος προβαίνει στη σύλληψη ή στον οποίο το πρόσωπο που συλλήφθηκε παραδίδεται, δύναται να το ερευνήσει, χρησιμοποιώντας τέτοια βία η οποία είναι ευλόγως αναγκαία για τον σκοπό αυτό και δύναται να κατάσχει κάθε αντικείμενο ή έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του προσώπου αυτού, το οποίο ο αστυνομικός έχει επαρκή λόγο να πιστεύει ότι δύναται να αποτελέσει ουσιώδη μαρτυρία εναντίον του προσώπου που ερευνήθηκε ή άλλου προσώπου, σε ποινική κατηγορία και δύναται, σε κάθε περίπτωση, να αφαιρέσει από το πρόσωπο που συνελήφθη οποιοδήποτε όργανο βίας ή άλλο επιθετικό όπλο το οποίο το πρόσωπο αυτό έχει μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα