Κατεχόμενα: Νέο αλαλούμ εν όψει λόγω αλλαγής ώρας;

Με διαφορετική θεματολογία προβάλλουν την επικαιρότητα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα. Από την έρευνα για τη ΦΕΤΟ και τις αρμοδιότητες που έχει ή όχι η «γενική εισαγγελία» να εισηγείται παύσεις «αστυνομικών», μέχρι την κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους, τα οδικά ατυχήματα που πολλαπλασιάστηκαν και το τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας τον ερχόμενο μήνα. Η ένταση στην κορεάτικη χερσόνησο και οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες είναι τα διεθνή θέματα που προβάλλονται, από τις λίγες φορές που οι τ/κ εφημερίδες κάνουν αναφορά σε διεθνή επικαιρότητα.

H «Αφρίκα» (Αφρική), με

τίτλο «Ο γενικός εισαγγελέας υπερέβη τα όριά του», φιλοξενεί άρθρο του πρώην «δικαστή» Χασάν Σοζμενέρ που διερωτάται ποιος έδωσε την αρμοδιότητα στον «γενικό εισαγγελέα» να ζητεί την απομάκρυνση από τα καθήκοντα 53 «αστυνομικών» (με την κατηγορία ότι είναι μέλη της ΦΕΤΟ). Αλλού γράφει ότι άλλα τρία άτομα, το ένα σοβαρά, τραυματίστηκαν σε οδικό ατύχημα στο Καλό Χωριό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη Νήσου η "ε/κ διοίκηση» πούλησε τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν θα επιτρέψουν να εργαστεί η ad hoc επιτροπή (για την εναρμόνιση των Τ/κ με το κεκτημένο)», αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, προτάσσοντας το σημείο ότι αυτή η επιτροπή μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον βόρειο Ειρηνικό η ένταση κλιμακώνεται, με τη βόρειο και νότιο Κορέα να προβαίνουν σε ασκήσεις και δοκιμαστικές ρίψεις βομβών. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις ενός ειδικού της τράπεζας Ικτισάτ ότι το Bitcoin δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει το μέσον για επενδύσεις σε ηλεκτρονικό χρήμα στο μέλλον.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «522 ατυχήματα σε 19 μήνες», γράφει ότι είναι τρομακτικός ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που το τελευταίο διάστημα εμπλέκονται στα δεκάδες οδικά ατυχήματα, σημειώνοντας ότι με την προσωρινή άδεια οδήγησης ο καθένας στα κατεχόμενα μπορεί να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και να το οδηγεί. Αλλού γράφει ότι η μεγαλύτερη πυρκαγιά πλήττει το Λος Άντζελες, με χιλιάδες εκτάρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Τσακιτζί ότι το κόμμα του, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, μια μέρα θα συνενωθούν.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Κανείς δεν στηρίζει τα ιστορικά μνημεία», δημοσιεύει φωτογραφία από ιστορικά μνημεία στα κατεχόμενα και γράφει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στη «διεύθυνση βακουφίων» και το «τμήμα αρχαιοτήτων» κανείς δεν φροντίζει ούτε και καθαρίζει τους αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αλλού αναφέρει ότι η πρόεδρος της συντεχνίας των T/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ δήλωσε πως είναι όνειρο το να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εδώ και πέντε μήνες οι 16 συνταξιούχοι γιατροί που προσλήφθηκαν από το «υπουργείο υγείας» με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών για τις ανάγκες των «δημοσίων» νοσοκομείων, δεν έχουν πληρωθεί.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τι θα γίνει με την ώρα;», γράφει ότι η θερινή ώρα θα αλλάξει στις 27 Οκτωβρίου και τα μάτια στον «βορρά» είναι στραμμένα στο «υπουργικό συμβούλιο», που πέρσι ακολούθησε την Τουρκία και δεν πέρασε στη χειμερινή ώρα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, κυρίως γιατί τα παιδιά πήγαιναν σχολείο πριν ξημερώσει. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από παραλία στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας με κομμάτια ξύλων να επιπλέουν στη θάλασσα και γράφει ότι οι βρόμικες θάλασσες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Κερύνειας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 6 εργάτες έχασαν φέτος τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα