Πώς το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα επηρεάσει το Κυπριακό

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία την Κυριακή αναντίλεκτα θα επηρεάσει και ήδη επηρεάζει και τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που δημοσιεύματα στον τουρκικό αλλά και στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρουν πως το δημοψήφισμα

στην Τουρκία ήταν βασικά η αιτία για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στα εν λόγω δημοσιεύματα σημειώνεται, μάλιστα, πως το θέμα του εορτασμού του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την αφορμή για να διακοπούν οι συνομιλίες, χωρίς να χρεωθεί την εξέλιξη αυτήν η τουρκική πλευρά.

Μη επιθυμητή κατάσταση

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» (20.03.17) Ταϊφούν Τσαγρά, το να υπάρχει μία ανοικτή διαδικασία στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας υπέρ του «ναι» ήταν μια μη επιθυμητή κατάσταση για το ΑΚΡ, αφού η στήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι απαραίτητη για να επικρατήσει το «ναι».

Ο Μπαχτσελί, με διάφορες δηλώσεις του, είχε επικρίνει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ο Ερντογάν δεν επιθυμεί, στην παρούσα φάση, να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά στις σχέσεις του με τον ηγέτη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων.

«Δεν είναι καθόλου πιθανόν η διαδικασία να επαναρχίσει πριν από τις 16 Απριλίου», έγραψε ο Τσαγρά, ο οποίος τονίζει, ωστόσο, πως η τύχη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί τόσο από το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο και από τις προσωπικές διαθέσεις του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Η τιμωρία

Ο Μπασαράν Ντουζγκιούν, σε άρθρο του στη «Γενί Ντουζέν» (22.02.17), έγραψε ότι οι συνομιλίες τιμωρούνται λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή στην Τουρκία, αφού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα επικρατήσει το «ναι» ή το «όχι» στο δημοψήφισμα, ο Ντουζγκιούν τονίζει πως ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να έχει και το θέμα της Κύπρου σε εξέλιξη τη στιγμή που το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης έχει έντονες θέσεις για το Κυπριακό και τη διαδικασία επίλυσης που ακολουθείται:

«Το ΜΗΡ είναι σιωπηλό για την ώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν στο Κυπριακό. Μία εξέλιξη που θα ήταν ενάντια στις θέσεις του ΜΗΡ στο Κυπριακό θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της συμμαχίας ανάμεσα στο ΜΗΡ και το ΑΚΡ», σημείωσε ο αρθογράφος, ο οποίος έγραψε, επίσης, πως το μέλλον των συνομιλιών μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσοίωνο αν το «όχι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα, αφού θα θέσει το Κυπριακό εντελώς εκτός των προτεραιοτήτων του Κόμματος των Ισλαμιστών.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Ο ίδιος ο Μπαχτσελί εξέφρασε με πολύ καθαρό τρόπο τις θέσεις του για το θέμα της διακοπής των συνομιλιών: «Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε τέλμα. Το ελληνοκυπριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε μιαν απόφαση για Ένωση και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης βρόντηξε την πόρτα και εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αντιληφθούν πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι τουρκική, είναι η πατρίδα της Τουρκίας. […] Αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν Ένωση ας εγκαταλείψουν το νησί και να πάνε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα», είπε. Άφησε επίσης αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί το Κόμμα των Ισλαμιστών στο Κυπριακό, αναφερόμενος σε μία φράση που η ηγεσία του ΑΚΡ χρησιμοποιεί κατά κόρον, ότι δηλαδή η Τουρκία βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στην Κύπρο.

«Το να λες ότι είσαι ένα βήμα μπροστά, όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι παραμύθι. Η Κύπρος είναι θύμηση των μαρτύρων μας», δήλωσε. («Μιλιέτ» 28.02.17)

Επικρίσεις και κατά Ακιντζί

Οι Τουρκοκύπριοι αρθογράφοι επέκριναν, ωστόσο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που συντάχθηκε τόσο έντονα στο πλευρό της Άγκυρας για το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Ο Χουσεΐν Εκμετσί, σε άρθρο του με τίτλο «Δεν είναι αρκετό κύριε Ακιντζί;», (10.03.17) έγραψε ότι ο Ακιντζί εξέφρασε πολλές φορές την αντίδρασή του για το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, αν θέλει να υπάρχει συνέχεια στη διαδικασία επίλυσης, πρέπει να σταματήσει τις δηλώσεις και το «blame game», το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. «Δεν είναι αρκετό πια; (Ο Ακιντζί) είναι στο πλευρό του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Είμαστε αηδιασμένοι και κουρασμένοι από το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών (…) Ο Ακιντζί πρέπει να θέσει ένα τέλος. Είτε γνωρίζει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς, είτε όλη αυτή η δουλειά που έγινε στις συνομιλίες θα πάει χαμένη. Ανησυχώ πολύ», έγραψε ο Εκμετσί.

*Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα "Η Σημερινή".

Keywords
Τυχαία Θέματα