Πως τα Smartphones βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης

Επιστήμονες αναπτύσσουν νέα προσαρμοστική τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να «δουν» μέσω των smartphone ή των tablet τους.

Ειδικοί στην υπολογιστική όρασης και μηχανικής μάθησης με έδρα το Πανεπιστήμιο του Lincoln στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα του Google, στοχεύουν να ενσωματώσουν ένα έξυπνο σύστημα όρασης

σε κινητές συσκευές για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να περιφέρονται σε άγνωστους εσωτερικούς χώρους.

Με βάση τις προκαταρκτικές εργασίες για τις βοηθητικές τεχνολογίες που έγινε από το Lincoln Centre for Autonomous Systems, η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χρώμα και αισθητήρα με τεχνολογία αναγνώρισης βάθους μέσα στα νέα smartphones και tablets για να ενεργοποιήσει την τρισδιάστατη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό, την πλοήγηση και αναγνώριση αντικειμένων.

Η ομάδα στη συνέχεια θα αναπτύξει την καλύτερη διασύνδεση για να την αναμεταδώσει στους χρήστες - είτε αυτό είναι δονήσεις, ήχοι ή προφορικός λόγος.

«Αυτό το έργο θα βασιστεί στην προηγούμενη έρευνά μας να δημιουργήσουμε μια διεπαφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης», είπε ο αρχηγός του έργου Dr. Nicola Bellotto, εμπειρογνώμονας σε θέματα μηχανικής αντίληψης με επίκεντρο την άνθρωπο ρομποτική στη Σχολή Επιστήμης των Υπολογιστών του Λίνκολν.

Εάν οι άνθρωποι ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία που ενσωματώνεται σε συσκευές όπως τα smartphones, δεν θα τους υποχρέωναν να φορούν επιπλέον εξοπλισμό που θα μπορούσε να τους κάνει να αισθάνονται αμήχανα.

Υπάρχουν επίσης υπάρχουσες εφαρμογές smartphone που είναι σε θέση για παράδειγμα, να αναγνωρίσουν ένα αντικείμενο ή ομιλία. Αλλά οι ενσωματωμένοι αισθητήρες στη συσκευή δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

"Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, ένα μοντέλο που απαιτεί την ανθρώπινη αλληλεπίδραση που παρέχει καλή τοπικοποίηση σχετική με χρήστες με προβλήματα όρασης και, το πιο σημαντικό, που καταλαβαίνει πώς οι άνθρωποι παρατηρούν και αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός τους", δήλωσε ο Bellotto.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τον Δρ. Όσκαρ Martinez Mozos, ειδικό στην μηχανική μάθηση και την ποιότητα των τεχνολογιών της ζωής, και τον Δρ. Grzegorz Cielniak, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα Mobile robotics and machine perception, έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα σύστημα που θα αναγνωρίζει οπτικές ενδείξεις στο περιβάλλον.

Τα δεδομένα θα ανιχνευθούν από την κάμερα και θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του είδους του δωματίου καθώς ο χρήστης κινείται γύρω από το χώρο.

Μια βασική πτυχή του συστήματος θα είναι η ικανότητα του να προσαρμόζεται σε μεμονωμένες εμπειρίες χρηστών, τροποποιώντας την καθοδήγηση που παρέχει καθώς η μηχανή «μαθαίνει» από τον γύρω χώρο της και από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Έτσι, καθώς ο χρήστης γίνεται όλο και πιο εξοικειωμένος με την τεχνολογία, τόσο πιο γρήγορα και πιο εύκολα θα είναι να εντοπίσει το περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα