Πως προκαλείται η θερμοπληξία - Σύνηθες φαινόμενο στην Κύπρο

Σύνηθες φαινόμενο είναι η θερμοπληξία στην Κύπρο. Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό θερμοπληξίας εθνοφρουρού, ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, στο SigmaLive μίλησε ο δρ.Στέλιος Βουνιώτης, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος.

Ο δρ.Βουνιώτης ξεκαθάρισε αρχικά ότι η ηλίαση προηγείται της θερμοπληξίας. Αυτό προκαλείται ουσιαστικά από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ανέφερε

ο δρ.Βουνιώτης, τότε ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Ως πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, είναι η κατάποση ποσότητας νερού και η άμεση μεταφορά του ατόμου σε σκιερό μέρος.

Το περιστατικό του εθνοφρουρού, σύμφωνα με τον δρ.Βουνιώτη, επήλθε προφανώς από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και από τη μη κατανάλωση νερού.

Κληθείς να σχολιάσει τη σοβαρότητα των επεισοδίων θερμοπληξίας, ο δρ.Βουνιώτης ανέφερε ότι αρχικά η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με σπασμούς, με αποπροσανατολισμό του ατόμου, αλλά και με λιποθυμικό επεισόδιο. Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, τότε ενδέχεται να επέλθει μόνιμη ζημιά σε ζωτικά όργανα του σώματος.

Μια έγκαιρη θεραπεία ενδέχεται να προλάβει τα χειρότερα. Ο δρ. Βουνιώτης επανέλαβε σε δηλώσεις του στο SigmaLive ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πίνουμε πολλά υγρά, να καταναλώνουμε ελαφριά γεύματα και να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα