UNic: Πολύ νωρίς για να κρίνουμε το «Brexit»

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το μέλλον της χώρας αυτής σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, τονίσθηκε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων (ΚΕΔΥ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Η ημέρα μετά το Brexit: προοπτικές για τη Βρετανία, την ΕΕ και την Κύπρο». Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε το ποιοί

διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση για «Brexit», το ποιος στην ουσία είναι ο μεγάλος ασθενής στην Ευρωζώνη, οι πιθανότητες επιβίωσης της Ελλάδας μέσα στην οικονομική κρίση που τη μαστίζει, ποιες θα πρέπει να είναι πλέον οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρώπη και την Βρετανία, ποιο πρέπει να είναι το μέλλον των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ποιοι είναι οι πραγματικά κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι ύστερα από το δημοψήφισμα, το οποίο συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε την πεποίθηση πως εξυπηρετούνται καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα ενός έθνους-κράτους απ’ ότι εάν βρίσκεται εντός της ΕΕ. Ήταν επίσης μια ψηφοφορία εναντίον της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και πρόεδρος του ΚΕΔΥ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Θεοφάνους. Ο ομιλητής αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει τελικά «Brexit», και αν μπορεί η Ευρωζώνη να αντέξει εφαρμόζοντας τη τωρινή φιλοσοφία. Μίλησε για νέα πραγματικότητα στο πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον, εξήγησε ότι η Βρετανία θα δώσει τώρα μεγαλύτερη προσοχή στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, ενώ πρότεινε την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Βρετανία, παρά την ύπαρξη αρνητικής ανάμεσα τους σχέσης. «Οι Βρετανικές βάσεις, ενώ θα εξυπηρετούν τα ευρύτερα συμφέροντα, πρέπει ως μέρος των υποχρεώσεων τους να καλύπτουν και τις ανάγκες ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε, προτείνοντας επίσης την ανακεφαλαίωση των τραπεζών στα κατεχόμενα και την αποφυγή του πειράματος της Βοσνίας.

«Η Βρετανία διέπραξε τεράστιο λάθος με το δημοψήφισμα, που ήταν αχρείαστο, σε μια μάλιστα πολύ δύσκολη για την ΕΕ εποχή. Ήταν επίσης μεγάλη πολιτική γκάφα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον», τόνισε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Hubert Faustmann. Ο ομιλητής εξήγησε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν νίκη για τους μεγάλους στην ηλικία Βρετανούς και ήττα για τη νεολαία της χώρας. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση». Εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει τη ζωή δύσκολη στη Βρετανία, ώστε να αποθαρρυνθούν άλλες χώρες από το να προχωρήσουν σε παρόμοια δημοψηφίσματα, πρόβλεψε περίοδο ύφεσης για τη Βρετανική οικονομία, και παραδέχτηκε πως το μεταναστευτικό θα παραμείνει μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη. Επισήμανε πως το «Brexit» είναι κακό για τον Κυπριακό τουρισμό, λόγω της αδυναμίας της Βρετανικής λίρας, μίλησε για τις σχέσεις Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, αναφέρθηκε στην ηγεμονία της Γερμανίας, ενώ δεν απέφυγε να προειδοποιήσει πως θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα αν φύγει από την Ευρωζώνη. Ολοκλήρωσε την εισήγηση του τονίζοντας πως, παρά τα προβλήματα της, η Ευρώπη είναι ο καλύτερος τόπος για να ζει κανείς.

Στην εκδήλωσε μίλησε επίσης ο πολιτικός κοινωνιολόγος Σωτήρης Κάττος, εστιάζοντας κυρίως στα πολιτικοκοινωνικά συστήματα της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί, ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, που κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και υπέβαλαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα