Πώς να μην διορθώσεις ένα λάθος

Τις τελευταίες δύο βδομάδες ζήσαμε το μέλλον μέσα από ένα εκρηκτικό παρόν, μέσα από ένα, εκ πρώτης όψεως, ασήμαντο περιστατικό το οποίο εξελίχθηκε σε μια έντονη ενδοκοινοτική και διακοινοτική κρίση.

Έχω γράψει και έχω κάνει κριτική για το τι έγινε, για το πως αντέδρασε το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα, για τις ανησυχίες, πραγματικές και αντιληπτές, των Τουρκοκυπρίων, καθώς και για την αντίδραση Ακιντζί και Άγκυρας.

Επιθυμώ με το παρόν να καταθέσω άποψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η κριτική είναι μέρος του διαλόγου και πρέπει να γίνεται, αλλά χωρίς προτάσεις, ο διάλογος

είναι ατελής και μονόπλευρος.

Όλα τα γεγονότα που ζήσαμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε μας διδάσκουν κάποια μαθήματα, τα οποία δυστυχώς είτε αγνοήθηκαν είτε έγινα μερικώς αντιληπτά.

Μερικώς αντιληπτά έγιναν τα μαθήματα από αυτούς που προσέτρεξαν να πουν ότι οι Τουρκοκύπριοι ενοχλήθηκαν και καλώς αντέδρασαν. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, καθώς και άλλα στελέχη κομμάτων και άτομα, προσέτρεξαν να δηλώσουν ότι έγινε ένα λάθος, μια πρόκληση από μέρους των Ελληνοκυπρίων, η οποία πρέπει να διορθωθεί.

Με την απόπειρα "διόρθωσης ενός λάθους" όμως, τα πράγματα γίνονται απλώς χειρότερα. Γίνονται χειρότερα, διότι αναδεικνύεται ένα μόνο μέρος της αλήθειας. Γίνονται κινήσεις, οι οποίες ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να πιέζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η πρόταση που προωθείται δεν θα "διορθώσει το λάθος". Αντίθετα, θα επιβεβαιώσει τη θέση της ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας, ότι όντως στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το ΕΛΑΜ για να υπονομεύσουν μια συμφωνία στο Κυπριακό και να θυματοποιήσουν εκ νέου τους Τουρκοκύπριους. Ομοίως, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις ανησυχίες των Ε/κ, οι οποίοι βλέπουν ένα ακόμα επεισόδιο "υποχώρησης και υιοθέτησης των τουρκικών θέσεων".

Οι υπόλοιποι, τα υπόλοιπα κόμματα παρακολουθούν και παρεμβαίνουν για να κριτικάρουν. Βλέπουν ορθά τις σκοπιμότητες της Τουρκίας, αλλά δεν βάζουν μια πρόταση στο τραπέζι. Τι πρέπει να γίνει; Περιμένουν απλά τους πολιτικούς αντιπάλους να κάνουν την επόμενη κίνηση.

Καμία συζήτηση δεν έγινε για την ουσία του ζητήματος. Η ουσία του ζητήματος είναι η απουσία εμπιστοσύνης. Καλώς ή κακώς, μία ασήμαντος αφορμή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Την περίοδο αυτή είμαστε σε συνομιλίες και μια κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μερική καθυστέρηση ή και προσωρινή διακοπή των συνομιλιών.

Η Τουρκία έχει πλάνο να κορυφώσει την κρίση εν όψει του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενόσω δεν υπάρχει λύση, αυτού του είδους οι κρίσεις, πολύ σοβαρότερες των οποίων έχουμε δει και στο παρελθόν, είναι διαχειρίσιμες.

Πότε επιτέλους θα γίνει συζήτηση όμως για το μέλλον; Πραγματικές ή μη πραγματικές ανήσυχες ή απειλές, απ' όπου και αν προέρχονται, πρέπει να μελετηθούν σοβαρά, Όπως και στο παρελθόν, κάποιες διακοινοτικές προστριβές της καθημερινότητας (ενισχυόμενες από παρεμβάσεις και τρίτων) ενδεχομένως να μεταφερθούν στον πολιτικό, στον οικονομικό τομέα, σε ένα αδιέξοδο, σε μια σύγκρουση.

Το μόνο συμπέρασμα λοιπόν, είναι ότι κανένα κόμμα δεν είναι έτοιμο για λύση, διότι δεν συζητά με σοβαρότητα τρόπους, μεθόδους, μηχανισμούς, πολιτικές που θα δημιουργήσουν βάσιμες και αξιόπιστες προοπτικές για ένα ανθεκτικό κράτος.

Ένα κράτος το οποίο θα παρέχει ασφάλειας και σιγουριά στους πολίτες του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα δώσει μια προοπτική για την Κύπρο προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο της, ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Λυπάμαι που η κριτική είναι σαρωτική, αλλά πρέπει να λεχθούν επιτέλους τα πράγματα με τ' όνομα τους.

Η πρόταση λοιπόν είναι για μια ανθεκτική και αποτελεσματική πολιτεία, ένα κράτος ασφαλές, ένα κράτος δικαίου. Η πρόταση είναι ταυτόχρονα και μία πρόκληση:

Ας αρχίσουμε μια συζήτηση για λύσεις, όχι για προβλήματα.

Αντίθετα, η πρόταση που προωθείται στη Βουλή είναι μια πρόταση συντήρησης. Βασίζεται σε μια παρωχημένη λογική "να περάσουμε ως πάρατζιη"! Όπως και η στάση των άλλων στο βόλεμα της κριτικής είναι θλιβερά ανεπαρκής. Με το να χώνουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα, αποκαλύπτει μόνο τη πολιτική γύμνια, η απουσία στρατηγικής, η απουσία προτάσεων για το μέλλον.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα