Πολύνεκρη έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και 47 τραυματίες, αρκετοί σοβαρά, ο απολογισμός
Πονοκέφαλος η σημειολογική διάσταση της επίθεσης, αφού έγινε την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος βρισκόταν στην πόλη και ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Λευκορώσο ομόλογό του

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 47 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί αρκετά σοβαρά -έξι τουλάχιστον άτομα μεταξύ αυτών κι ένα παιδί- κάτι που ενδέχεται να ανεβάσει και τον αριθμό των νεκρών, από τη χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε

σε βαγόνι συρμού του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, για την οποία οι ρωσικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, παρά το γεγονός πως καμία οργάνωση μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Πάντως, εκείνο που πονοκεφαλιάζει τις ρωσικές Αρχές είναι η σημειολογική διάσταση της επίθεσης, η οποία φαίνεται πως δεν έγινε και τόσο τυχαία. Κι αυτό, γιατί την ώρα της επίθεσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον σταθμό και ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο περιθώριο του 4ου Φόρουμ Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.

Τα γεγονότα
Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης. Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν, πάντως, τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Καθοριστική η στάση του μηχανοδηγού
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως τα πράγματα ίσως να ήταν ακόμη χειρότερα, εάν ο μηχανοδηγός του συρμού δεν προέβαινε στις σωστές ενέργειες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο, «οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόλις άρχισαν οι έρευνες λένε ότι ο μηχανοδηγός του συρμού, στο βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ενήργησε σωστά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε τη σωστή απόφαση να μη σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να αρχίσει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες. Θεωρούμε ότι η ενέργειά του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα», τόνισε η Πετρένκο.

Οι έρευνες
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των ερευνών, οι ρωσικές Αρχές από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν, ενώ ελάχιστες ώρες μετά την επίθεση έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη. Νωρίς το βράδυ χθες, εξάλλου, εκδόθηκε ένταλμα έρευνας εναντίον δύο προσώπων.

«Δύο άνθρωποι αναζητούνται, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό του μετρό ‘Πλόστσαντ Ρεβολούτσι’», επισήμανε η πηγή στο Interfax. Την έρευνα διεξάγει η αντιτρομοκρατική, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία χειρίζεται το γεγονός ως τρομοκρατία.

Συγκλονισμός Πούτιν
Σημειώνεται πως μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. «Δυστυχώς, θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα», είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.

«Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για δυστύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε. Λίγες ώρες μετά το συμβάν, ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Ρώσο Πρόεδρο σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις Αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.

Τρομοκρατικό κτύπημα, λέει η Εισαγγελία
Πάντως, αν και ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τass, ο Αλεξάντρ Κουρενόι είπε πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος, που ήδη ξεκίνησε, θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Καμία ευθύνη, για την ώρα
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως παρότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει, για την ώρα -όσο ετοιμαζόταν, τουλάχιστον, το ρεπορτάζ- την ευθύνη της επίθεσης, το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψιν ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ως συνεπακόλουθο της επίθεσης, όμως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απέστειλε σε όλα τα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απόφασή της με την εντολή να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας, μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ενώ οι Αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος.

«Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο (σήμερα) κηρύσσεται τριήμερο πένθος», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτη Αντρέι Κιμπίτοφ, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Συμπαράσταση από το παγκόσμιο
Μετά το τραγικό γεγονός, η Ρωσία έγινε δέκτης πολλών μηνυμάτων συμπαράστασης από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος. Την ίδια, ώρα, όμως, το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην πόλη να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στους σταθμούς του μετρό Σέναγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε έναν συρμό. «Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλειά τους», τόνισε το προξενείο.

Καλά στην υγεία τους οι Κύπριοι μαθητές
ΚΑΛΑ στην υγεία τους είναι όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται τόσο στη Αγία Πετρούπολη όσο και σε ολόκληρη τη Ρωσία, μεταξύ αυτών και ομάδα μαθητών -οκτώ μαθητές και τρεις καθηγητές- που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη από την Κυριακή. Σύμφωνα με τον Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Παλουριώτισσας Τάσο Τάσου, ο οποίος μίλησε στο SigmaLive, όλοι οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Οι μαθητές έφθασαν στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, ενώ χθες, κατά τη διάρκεια της έκρηξης βρίσκονταν σε οργανωμένη ξενάγηση στην πόλη. «Όλα τα παιδιά βρίσκονται στα σπίτια ντόπιων συμμαθητών τους, όπου και φιλοξενούνται, ενώ την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένη η άφιξή τους στην Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές τους, οι οποίοι τους συνοδεύουν.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «με βάση τη μέχρι στιγμής υπάρχουσα πληροφόρηση, δεν φαίνεται να υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες». Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα και το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα