Ευρωπαϊκό σαφάρι για τον Μουσταφά Ακιντζί

Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά την ανεπιτυχή έκβαση του κοινωνικού δείπνου, που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αμετακίνητος ο Μουσταφά Ακιντζί σε προϋποθέσεις και όρους, επιχειρεί να χειραγωγήσει τη διαδικασία προς επίτευξη των τουρκικών στοχεύσεων, καθώς η Τουρκία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη διενέργεια του

δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, επρόκειτο να ενημερώσει ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για το αποτέλεσμα του δείπνου. Εντωμεταξύ, συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. θα έχει το απόγευμα ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης θα έχει την Πέμπτη συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο συναντήσεις κρίνονται ως άκρως σημαντικές για την μετέπειτα έκβαση της διαδικασίας, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση.

Ο ρόλος, που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στη συνέχεια της πορείας για την επίλυση του Κυπριακού, είναι ένα ζήτημα, που θα τεθεί στη συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί.

Τα όσα αφορούν στο ενωτικό δημοψήφισμα, αλλά και τις τέσσερις ελευθερίες Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση, αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση Γιούνκερ-Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη επιρρίπτουν ανεπισήμως ευθύνες στον Μουσταφά Ακιντζί για τη μη επανέναρξη του διαλόγου.

Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΚΥΠΕ εκτιμούν ότι η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να ασπάζεται την ουσία του επιχειρήματος, που προβάλλει ο Τ/κ ηγέτης σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ότι δηλαδή η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης, που υπέβαλε το ΕΛΑΜ, συνιστά αλλαγή πορείας στις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χθες ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί σε μια προσπάθεια να τον πείσει να βάλει ένα τέλος στη ρητορική και τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, σε σχέση με τις συνομιλίες.

Όπως σημειώνουν, ο κ. ‘Ειντε φαίνεται να άρχισε να σκέφτεται τί θα μπορούσε να αποτελέσει «σχέδιο Β», σε περίπτωση που χαθεί η παρούσα ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό.

Παράλληλα εκφράζεται ανησυχία λόγω του ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και περνά ο καιρός, έχοντας κατά νου το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, τις προεδρικές εκλογές καθώς και σκέψεις στην έδρα του ΟΗΕ για μείωση στο κόστος ειρηνευτικών αποστολών των ΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα