Πολύ καλή πορεία καταγράφει η κυπριακή Οινοποιία

Τα τελευταία χρόνια οι Οίνοι Κύπρου βρίσκονται σε μια ανοδική πορεία και δείχνουν ότι μπορούν να σταθούν επάξια οπουδήποτε διεθνώς, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε Τεχνική Ημερίδα για την Αμπελουργία, που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας στην Πάφο.

Αυτό γίνεται ασφαλώς, σημείωσε, γιατί οι Κύπριοι οινοποιοί έχουν δημιουργήσει οίνους ποιότητας με καθαρά κυπριακό χαρακτήρα, ενώ, σταδιακά τοποθετούνται στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή αλλά και του ξένου επισκέπτη.

Τόνισε

ότι η παρουσία του στην Ημερίδα, επιδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αμπελουργικού τομέα του τόπου μας αλλά και των προσπαθειών που καταβάλλονται για προβολή των Οίνων Κύπρου.

“Η προσωπική εμπειρία που είχα στην Οινική Εκδήλωση της Κύπρου τον περασμένο Δεκέμβριο στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου στο Παρίσι, έδειξε του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή οι Οίνοι πρεσβευτές της Κύπρου από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, η Κουμανδαρία και άλλοι βραβευμένοι γλυκοί οίνοι που βρίσκονταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης αυτής, η οποία απευθύνθηκε στους Γάλλους επαγγελματίες εστίασης, τους οινοχόους, τους οινολόγους, τους μεγάλους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες, τους εμπορικούς ακολούθους πρεσβειών και τους Ελληνοκύπριους της διασποράς στο Παρίσι, ότι είναι διαφορετικοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, στηρίζουμε ουσιαστικά τον αμπελοοινικό κόσμο και είμαστε συμπαραστάτες στις προσπάθειες που καταβάλει για περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας των «Οίνων Κύπρου» και της τοποθέτησης της Κύπρου ως οινοτουριστικού προορισμού.

Σημαντική, είπε, δεν είναι μόνο η αρωγή των 22.2 εκατομμυρίων ευρώ που το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας, γνωστό ως Ε.Π.Σ.Α, θα καταβάλει για την περίοδο 2014-2018, στην οποία περιλαμβάνεται και Μέτρο Στήριξης της Καινοτομίας αλλά κυρίως είναι η προστιθέμενη αξία που επιδιώκεται μέσω αυτής ώστε η οινική Κύπρος να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία.

Στόχος των προσπαθειών μας, συνέχισε, είναι όπως οι «Όινοι Κύπρου» καταστούν ελκυστικότεροι προς τον ντόπιο καταναλωτή και να απευθύνονται στο ξένο επισκέπτη με μια πρόταση καθαρά τοπικού χαρακτήρα προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο την επιθυμητή αειφορία στον αμπελοοινικό τομέα.

Μέσα από το τίτλο της Τεχνικής Ημερίδας «Καινοτομία στον Αμπελοοινικό Τομέα», ανέφερε, γίνεται αντιληπτή η αξία της δημιουργικότητας στην προσπάθεια που γίνεται για τον ολικό επαναπροσδιορισμό της μάρκας «Οίνος Κύπρου». Η θεματολογία της Ημερίδας, σημείωσε, αντανακλά το όραμα του Υπουργείου μου ότι η Κύπρος μπορεί να καινοτομήσει έχοντας υπόψη τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της.

Κάτω από τις συνθήκες της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, η στροφή στην παραγωγή και αξιοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων ποιότητας είναι μονόδρομος.

“Η κυπριακή οινοποιία μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος αλλά είναι μοναδική. Έχουμε ιστορικό αμπελώνα χωρίς φυλλοξήρα, παράγουμε οίνους terroir και έχουμε την αυθεντικότερη ΠΟΠ στον πλανήτη, την Κουμανδαρία. Το μεγάλο μας στοίχημα βρίσκεται στο να εκτιμήσουμε και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα προϊόντα που απλόχερα μας προσφέρει η κυπριακή γη και η παράδοση του τόπου μας”, πρόσθεσε.

Να δημιουργήσουμε, σημείωσε, μέσα από ορθές στρατηγικές κινήσεις μια ταυτότητα για το καθετί που παράγουμε ως Κύπρος είτε αυτό είναι τα κρασιά μας είτε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, μια ταυτότητα που να είναι συνώνυμη της ποιότητας και της γευσιγνωσίας.

Τελειώνοντας, ο κ. Κουγιάλης, είπε πως “αισθάνομαι ευτυχής που σήμερα παρουσιάζεται εδώ μια νέα έκδοση για την Κουμανδαρία. Πρόκειται για το βιβλίο ενός φίλου, του Αντώνη Κωνσταντίνου, Πρώην Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας και Διευθυντή της Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος από τη Συλίκου, κοινότητα της Κουμανδαρίας, έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο λόγο να ενδιατρίψει σε αυτό το θέμα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα