Πολλές ενστάσεις στη δίκη για την Τράπεζα Κύπρου

Σειρά προδικαστικών ενστάσεων σε σχέση με την οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί της οποίας στηρίχθηκε η σύνταξη του κατηγορητηρίου για τη δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της, ήγειραν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας

να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης, και Κώστας Χατζήπαπας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι η επίδικη οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εξεδόθη, όπως ισχυρίστηκαν, από ένα παράνομο όργανο, ακυρώθηκε και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, που είναι και η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας και παραβίαση του δικαιώματος των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη και ζήτησαν από το Κακουργιοδικείο να τους επιτραπεί να αγορεύσουν ως προς την αναγκαιότητα να εγείρουν τις προδικαστικές ενστάσεις τους σε αυτό το στάδιο, δηλαδή πριν κληθούν οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Αφού άκουσε όλες τις πλευρές, το Δικαστήριο όρισε τις 20 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί, για να ανακοινώσει την ενδιάμεση απόφαση του.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε όπως παραχωρήσει σε όλες τις πλευρές άδεια να αγορεύσουν για το κατά πόσον επιτρέπεται να εγερθούν οι προδικαστικές ενστάσεις σε αυτό το στάδιο.

Το Κακουργιοδικείο απέρριψε ωστόσο το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των Ανδρέα Αρτέμη, Γεώργιου Γεωργιάδη και Κώστα Σεβέρη αναφορικά με την προσαγωγή μαρτυρίας στο παρόν στάδιο

Στην αγόρευση του, ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου είπε ότι η ένσταση του αφορά τις πρώτες τέσσερις από τις έξι κατηγορίες που εμπεριέχονται στο κατηγορητήριο και οι οποίες αφορούν όλους τους κατηγορουμένους. Ο κ. Πολυβίου υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα από τη στιγμή που ο επίδικος κανονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάνω στον οποίο στηρίζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς είναι προϊόν παράνομου συσταθέντος οργάνου ο οποίος και ακυρώθηκε. Όπως είπε, ο επίδικος κανονισμός, ο οποίος στοιχειοθετεί το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα, ουδέποτε υπήρξε, είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να ελλείπει το νομικό υπόβαθρο.

Επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποινικό αδίκημα χωρίς νόμο, επικαλούμενος τη λατινική φράση Nullum crimen, nulla poena sine lege που σημαίνει «κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς υφιστάμενο νόμο». Ο κ. Πολυβίου είπε ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατηγορουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, συμπεριλαμβανομένης της παρούσης διαδικασίας, ούτως ώστε να τύχουν δίκαιης δίκης και να μην υπάρξει κατάχρηση της διαδικασίας.

Ο κ. Σταύρου, δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, είπε ότι η συγκεκριμένη οδηγία της Κεφαλαιαγοράς έχει καταργηθεί και ως τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ποινική δίωξη, νοουμένου ότι και οι συνέπειες που επήλθαν από αυτή έχουν καταργηθεί. Αυτό το ζήτημα, όπως είπε, άπτεται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων γι΄ αυτό και θα πρέπει να αποφασιστεί σ’ αυτό το στάδιο.

Ο δικηγόρος των Αντρέα Αρτέμη και Γεώργιου Γεωργιάδη, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, είπε ότι ανέμενε από την Κατηγορούσα Αρχή να μην εγείρει ένταση ως προς το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να εγείρουν κάποιες προδικαστικές ενστάσεις σ’ αυτό το στάδιο.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα και εγείρεται συνταγματικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να εγερθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.

Η οδηγία της κεφαλαιακής Επιτροπής, όπως υποστήριξε, είναι εν τη γενέσει της καταργηθείσα διότι εκπορεύθη από παρανόμως συγκροτηθέν όργανο, ισχυριζόμενος περαιτέρω ότι δεν μπορεί ένα παράνομο όργανο να παράξει νομιμότητα.

Ο δικηγόρος του Κώστα Σεβέρη, Αλέκος Μαρκίδης, υιοθέτησε το περιεχόμενο των αγορεύσεων των Πολυβίου, Σταύρου και Τριανταφυλλίδη, υποστηρίζοντας ότι όταν δεν υπάρχει αδίκημα σε κατηγορητήριο, αυτόματα υπάρχει κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής.

Ο δικηγόρος του Κώστα Χατζήπαπα, κ. Μαππουρίδης υιοθέτησε και αυτός το περιεχόμενο των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο Δικηγόρος του κ. Κυπρή, Κυριάκος Μασουρής δεν ήγειρε οποιαδήποτε προδικαστική ένσταση, εκφράζοντας την ετοιμότητα του πελάτη του να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου υπεραμύνθηκε της ορθότητας του κατηγορητηρίου, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν υπάρχει το ποινικό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Η κ. Ευθυβούλου επικαλέστηκε επίσης την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου σε σχέση με το νομικό ερώτημα που ήγειρε η πλευρά της υπεράσπισης στην πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απόφαση, όπως υποστήριξε, ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι δουλεία του Κακουργιοδικείου να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο» αναφορικά με τη νομιμότητα και ή εγκυρότητα της επίμαχης κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς.

Η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στις 25/09/2015 και στις 29/10/2015 είχε παραπεμφθεί για εκδίκαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η πρώτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα