Ποια μυθιστορήματα απαγορεύθηκαν στις τουρκικές φυλακές

Ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Μικρός Πρίγκιπα, ο Αλί Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες, ο Πίτερ Πάν και ο Τόμ Σόγιερ, είναι μερικά από τα βιβλία που έχουν απαγορευτεί στις τουρκικές φυλακές, σύμφωνα με είδηση του TR724.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας φυλακισμένος, ο οποίος κρατήθηκε στη φυλακή υψηλής ασφαλείας τύπου D του Ντιγιαρμπακίρ, υπέβαλε αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε, για τα συγκεκριμένα βιβλία, με το πρόσχημα ότι θα μπορούσαν να «θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια

της φυλακής».

Η αρχή της Διεύθυνσης Φυλακών ισχυρίστηκε ότι «τα βιβλία που περιλαμβάνονται στον συνημμένο κατάλογο, τα οποία προέρχονται από τη φυλακή, αποφασίστηκε να μην παραδοθούν στους κρατούμενους επειδή έγινε κατανοητό ότι αυτά τα βιβλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο κρυπτογραφημένης και ανεξέλεγκτης επικοινωνίας με τους κρατουμένους και τους καταδίκους που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατικά εγκλήματα και θα μπορούσαν, συνεπώς, να απειλήσουν την ασφάλεια του οργάνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική απαγόρευση στην Τουρκία του περιβόητου βιβλίου του Μικρού Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupéry είναι η εξής φράση: «Ευτυχώς για τη φήμη του αστεροειδούς Β612, ένας Τούρκος δικτάτορας επέβαλε στον λαό του, με την απειλή του θανάτου, να ντύνεται σαν Ευρωπαίος».

Προηγουμένως, είχε απαγορευτεί και το βιβλίο του Προέδρου του Κουρδικού Κόμματος (DHP) "Seher - Dawn", που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αφορούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η Τουρκία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Βάσει στοιχείων του SCF, σήμερα 242 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται στις φυλακές από τις 30 Δεκεμβρίου του 2017, οι περισσότεροι με προφυλάκιση χωρίς να έχουν ακόμη καταδικαστεί. Από εκείνους στις τουρκικές φυλακές, 215 συνελήφθησαν εν αναμονή δίκης, μόνο 27 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν και υπηρέτησαν χρόνο στις τουρκικές φυλακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα