Πισσαρίδης: Ανοικτό ενδεχόμενο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος στην περίπτωση της Ελλάδας ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, υποστηρίζοντας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, αυτό θα αποφευχθεί».

Πού, όμως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η λύση; Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περίπτωση που το δημόσιο επιδείξει αδυναμία να πληρώσει το σύνολο μισθών και συντάξεων. Θα μπορούσε, δηλαδή, εναλλακτικά

να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά - και έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο, που μίλησε στη ΝΕΡΙΤ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο «όχι» στη λιτότητα αλλά να εφαρμόσει παράλληλα μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σημείωσε, πως «δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας».Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι κατά τη γνώμη του ο συνδυασμός Μέρκελ-Σόιμπλε δεν θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια εάν οι Γερμανοί εμμείνουν στις πολιτικές τους.«Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, ή η Ιταλία, ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική. Εκτός εάν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.Μεταξύ άλλων, ο κ. Πισσαρίδυης μίλησε και για την κόντρα Σόιμπλε-Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ο τρόπος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση δεν βοηθάει την Ευρώπη, γιατί γίνεται με όρους «η χώρα μου, η χώρα σου, οι ψηφοφόροι μου, οι ψηφοφόροι σου».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα