Πιέσεις ΗΕ και ΕΕ για το οδόφραγμα Δερύνειας

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και ξένοι διπλωμάτες αναμένεται να πιέσουν αφόρητα την Τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος στη Δερύνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρη πηγή, οι ξένοι διπλωμάτες θέλουν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του κατοχικού καθεστώτος, ώστε στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση των επιτροπών των δύο πλευρών, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη για να υπάρξει πρόοδος.

Το ψευδοκράτος δεν δέχεται την πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς

που είναι ορθολογιστική, γρήγορη, ανέξοδη και συνάδει με τις προσπάθειες που καταβάλλονται λόγω και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Η πρότασή μας προνοεί τη χάραξη μιας ευθείας από το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το Βαρώσι. Η αντιπρόταση των Τουρκοκυπρίων περιλαμβάνει παρακαμπτήριους, δηλαδή η γραμμή να χαραχθεί αριστερά από το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών και να διασχίσει, μέσω άλλων περιοχών.

Επίσης δεν θα καταλήγει στο κέντρο των Bαρωσίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουρκοκύπριοι επικαλούνται πιθανά προβλήματα που όπως υποστηρίζουν, ενδεχομένως να δημιουργήσουν Ελληνοκύπριοι, λόγω των γεγονότων του 1996 και της δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, θέματα ασφάλειας το Τουρκικού στρατού και υφιστάμενα ναρκοπέδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά μας είναι διατεθειμένη να εξετάσει τα θέματα ασφάλειας με στόχο την εξεύρεση λύσης, ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους.

Η μόνη συμφωνία που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ότι τα ΗΕ θα ασφαλτοστρώσουν το δρόμο και στα δύο οδοφράγματα, στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα