Πετρίδης: Να φτιάξουμε κουλτούρα εμπιστοσύνης δεδομένων

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου η χρήση των Προσωπικών Δεδομένων θεωρείται αναγκαία για την ανάπτυξη και την καινοτομία, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο περιβάλλον και να οικοδομήσουν την επιδιωκόμενη κουλτούρα εμπιστοσύνης προς τα δεδομένα, ανέφερε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, χαιρετίζοντας την Εαρινή Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

Ο κ.Πετρίδης ανέφερε στην ομιλία του πως ζούμε σε μια

ψηφιακή εποχή, με γνώμονα την τεχνολογία και την καινοτομία, που δεν είναι τίποτα άλλο από σύνδεση ανθρώπων και οικοδόμηση κοινωνιών μέσα από τη χρήση Προσωπικών Δεδομένων, σημειώνοντας τις προκλήσεις που οι αρμόδιες Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν.

Δηλαδή, συνέχισε, το γεγονός πως μέσα από τη χρήση Προσωπικών Δεδομένων, υπάρχει πρόσβαση στις ζωές των ίδιων των ανθρώπων "και πάντα θα υπάρχουν κακοί άνθρωποι, από τους οποίους πρέπει να μας προστατεύσετε".

Για να μπορέσει η κοινωνία να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεδομένων και της καινοτομίας, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών", υπέδειξε ο κ.Πετρίδης, σημειώνοντας πως, γι αυτό το λόγο θεσπίζονται Νόμοι για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Προσωπικά Δεδομένα.

"Αυτοί οι νόμοι δεν πρέπει φυσικά να εμποδίζουν την επιχειρηματική καινοτομία ή την τεχνολογική πρόοδο, αλλά θα πρέπει να τα ενισχύουν και να τα συμπληρώνουν με την απαραίτητη εμπιστοσύνη", είπε και υπογράμμισε πως το ζητούμενο δεν είναι "Ανάπτυξη και καινοτομία ή εμπιστοσύνη", αλλά "Ανάπτυξη και καινοτομία μέσω της εμπιστοσύνης".

Την ώρα που οι απόψεις και θέσεις γύρω από την ανταλλαγή δεδομένων διίστανται, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία και να σχεδιάσουν την απαραίτητη πολιτική συνταγή, ανέφερε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, προσθέτοντας πως, μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την επιθυμητή κουλτούρα της εμπιστοσύνης των δεδομένων.

"Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικονομική ανάπτυξη. Αγκαλιάζοντας τις ψηφιακές τεχνολογίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αξιόπιστο, διαφανές και ισορροπημένο περιβάλλον, με εναρμονισμένους, κατά το δυνατόν, κανόνες για την Ευρώπη", είπε και διαμήνυσε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση, όχι μόνο χαιρετίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο ΕΕ, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία.

Η ετήσια Εαρινή Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που φιλοξενείται στο νησί μας, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, αναμένεται να υιοθετήσει δυο Ψηφίσματα που αφορούν στον εκμοντερνισμό της Σύμβασης 108 του ΣτΕ και στην αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις διαδικασίες σύγκλησης του Συνεδρίου.

Όπως εξήγησε, σε ομιλία της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοιζίδου Νικολαίδου, σκοπός του εκμοντερνισμού της Σύμβασης 108 είναι, η αντιμετώπιση τεχνολογικών προκλήσεων στους τομείς της πληροφορίας και των επικοινωνιών, η ενδυνάμωση του μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης, η υιοθέτηση ενός πολυ-επίπεδου πλαισίου το οποίο να είναι ελαστικό, διαφανές αλλά και στιβαρό, η διευκόλυνση της ελεύθερης διασυνοριακής κυκλοφορίας των πληροφοριών και των δεδομένων, παρέχοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες έναντι της κατάχρησης τους και, η ενδυνάμωση της συνεργασίας των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η προσπάθεια για τον εκμοντερνισμού της Σύμβασης 108 ξεκίνησε το 2011 και σκοπός του προτεινόμενου Ψηφίσματος είναι να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπως συμβάλουν προς την επίτευξη του στόχου για ολοκλήρωση του, συμπλήρωσε.

Ανάμεσα σε άλλα, η Επίτροπος υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και από το καινούργιο νομικό πλαίσιο και πως σκοπός της Συνόδου, στην οποία λαμβάνουν μέρος 85 σύνεδροι από 47 χώρες, είναι να εξετάσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις και να προβληματιστεί για το πώς οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές που υπάρχουν στον ορίζοντα, ώστε να εκπληρώσουν την αποστολή τους, προς το καλύτερο συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα