Σε ακραία σενάρια θα δοκιμαστούν οι κυπριακές τράπεζες

Αντιμέτωπες με ένα σκληρό stress test αναμένεται να έρθουν οι συστημικές κυπριακές τράπεζες στις αρχές καλοκαιριού, όσον αφορά στον τρόπο που τα επιτόκια επηρεάζουν τα έσοδά τους, με την ΕΚΤ να επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές τους σε ακραία σενάρια.

Το stress test θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις συστημικές τράπεζες

της ευρωζώνης, ενώ, σύμφωνα με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τα οποία μίλησαν στην StockWatch, εκείνο που θα αξιολογηθεί είναι το τραπεζικό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο φαίνεται εκ των πραγμάτων να παρατείνεται.

Η συγκεκριμένη δοκιμασία θα θέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για πρώτη φορά μετά την κρίση, ενώπιον των ίδιων τους των αντοχών, την ώρα που τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, οι αυξημένες προβλέψεις βαραίνουν τους ισολογισμούς τους και η χαμηλή κερδοφορία διατηρεί την εμπιστοσύνη και την εξωστρέφεια καθηλωμένες, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχονται από τόκους δανείων και καταθέσεων, αλλά και από έσοδα κρατικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έλαβαν μέρος στο stress test του 2016 που πραγματοποίησε η ΕΚΤ, με το επόμενο να είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του 2018.

Η μείωση των επιτοκίων που παρατηρείται, σημειώνει σταθεροποιητικές τάσεις, σύμφωνα με απόψεις της ΕΚΤ και της ΚΤΚ τις οποίες επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα, κι αυτό αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο την κερδοφορία.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση το παραπάνω, η ΕΚΤ ετοιμάζει ήδη τους όρους εντολής που θα διέπουν όλα τα ακραία σενάρια του θεματικού stress test ώστε να διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της ΚΤ, το μέγεθος του επηρεασμού της κερδοφορίας των κυπριακών τραπεζών από την απώλεια εσόδων από τους τόκους που εξασφαλίζει ένα τραπεζικό ίδρυμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα