Πετρίδης: Ανάγκη αξιοποίησης της ανοικτής διακυβέρνησης

Την ανάγκη αξιοποίησης των εφαρμογών των ανοικτών δεδομένων, κατ’ επέκταση και την ανοικτή διακυβέρνηση, τόνιζε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέροντας παράλληλα ότι η Κύπρος έχει μπροστά της δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην αναδυόμενη παγκόσμια ψηφιακή οικονομία της γνώσης.

Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο «Διαθέτω Δεδομένα – Προωθώ την Διαφάνεια, Συμβάλλω στην Ανάπτυξη», ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η προώθηση της Περαιτέρω

Χρήσης Πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα αποτελεί προτεραιότητα της Προεδρίας, στα πλαίσια της προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα επιδράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη. Η ημερίδα αποσκοπούσε στην προετοιμασία των διαφόρων Τμημάτων και Υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας για την καταγραφή και στην συνέχεια δημοσίευση των δεδομένων τους για περαιτέρω χρήση στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων www.data.gov.cy.

Η ενέργεια υλοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της πρώτης δράσης του έργου «Υποστήριξη των φορέων του Δημόσιου Τομέα στην Υλοποίηση της Αναθεωρημένης Οδηγίας 2013/37/ΕΕ και Προώθηση της Περαιτέρω Χρήσης των Πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα». Πρόκειται για έργο του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε εξ’ ολοκλήρου από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, και διεκπεραιώνεται από τον οίκο Deloitte, στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/37/ΕΕ. Η εν λόγω Οδηγία παρέχει το νομικό πλαίσιο που διέπει την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα για τη διασφάλιση της διαφανής, δίκαιης και αμερόληπτης περαιτέρω χρήσης τους.

Το όλο έργο περιλαμβάνει δύο κύριες δράσεις. Η πρώτη απευθύνεται σε όλα τα Υπουργεία/ Τμήματα/ Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που αφού τύχουν της κατάλληλης εκπαίδευσης, θα έχουν την υποχρέωση να καταγράψουν τις πληροφορίες που κατέχουν και να τις δημοσιεύσουν στην εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων (www.data.gov.cy), ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει δραστηριότητες δημοσιότητας για προώθηση της περαιτέρω χρήσης πληροφοριών του δημόσιου τομέα σε 3 ομάδες στόχους: τον δημόσιο τομέα, το κοινό και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι για αυτό το λόγο η Προεδρία παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου και όπου χρειαστεί θα επεμβαίνει ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του,, ειδικά σε περίπτωση που διαφανεί ότι οι σχετικές δράσεις δεν τυγχάνουν της δέουσας σημασίας εκ μέρους των υπηρεσιών.

«Το στάδιο της υλοποίησης στο οποίο εισερχόμαστε τώρα, απαιτεί συλλογική συνεισφορά από όλες τις υπηρεσίες. Ο καθένας από εσάς εδώ σήμερα έχει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της επιτυχίας του έργου αυτού, το οποίο θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σε σχέση με την μεταρρύθμιση της δημόσιας Υπηρεσίας είπε ότι η Προεδρία έχει διαμορφώσει ένα ενιαίο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση και της δημόσιας διοίκησης που περιλαμβάνει 5 πυλώνες, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τομείς αλληλένδετοι μεταξύ τους.

«Ο δημόσιος τομέας κατέχει ένα ευρύ φάσμα εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων τα οποία πρέπει να καταστούν ανοικτά προς την κοινωνία, δηλαδή να παρασχεθεί η δυνατότητα αυτά να είναι προσβάσιμα για οποιαδήποτε χρήση», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν μια επιμέρους πτυχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ότι η περαιτέρω χρήση πληροφοριών που κατέχει ο δημόσιος τομέας ενδυναμώνει και το δικαίωμα της πληροφόρησης, προάγει τη διαφάνεια και συμβάλλει στην έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, σε πολιτικό επίπεδο, η πληροφορία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη.

Από οικονομικής άποψης, είπε ο κ. Πετρίδης, οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν μεταξύ τους, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, σε τομείς σημαντικούς για την έξοδο από την κρίση, όπως η πραγματική οικονομία, το εμπόριο και οι υποδομές, αλλά και σε τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών.

«Τα ανοικτά δεδομένα έχουν μεγάλη αξία και για τον ίδιο το δημόσιο τομέα, αφού μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά του, περιορίζοντας το κόστος της λειτουργίας του», ανέφερε.

Όπως είπε σήμερα, οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν ή συλλέγουν άλλοι φορείς. Είναι γι’ αυτό το λόγο, εξήγησε, που το έργο αυτό για την προώθηση της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Δράσης που ετοίμασε η Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας για τη Βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα