Στεφάνου: Το σημαντικό είναι η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Το σημαντικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δηλώνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ για την επόμενη μέρα της Γενεύης, αναφέρει ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών αναγνώσεων και εκτιμήσεων που κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, το γεγονός είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή.

«Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν τα πάντα. Στις διαπραγματεύσεις

θα κριθούν οι διαθέσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Είναι στο διαπραγματευτικό τραπέζι που θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τονίζει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μετά τη διάσκεψη της Γενεύης θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με τη συμμετοχή πλέον της Τουρκίας, το εδαφικό στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση των χαρτών από τις δύο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της εκτόξευσης κατηγοριών και των αφορισμών που διάφορες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν. Ο πατριωτισμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καθενός δεν κρίνονται ούτε από το πόσο δυνατά και συχνά φωνάζει ο καθένας μας, ούτε και από την πλειοδοσία περί πατριωτισμού», υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει, «κίνδυνοι στο Κυπριακό υπάρχουν, ανησυχίες είναι λογικό να έχουμε όλοι. Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες όμως δεν προέχονται μόνο από την πιθανότητα κακής λύσης, αλλά και από τη διαιώνιση της διχοτόμησης και της παγίωσης της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο. Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη ντε φάκτο διαίρεση και την παρουσία της τουρκικής κατοχής κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην πολιτική από την καθήλωση και τον εγκλωβισμό σε φοβικά σύνδρομα. Η διαπραγμάτευση απαιτεί συνέπεια σε θέσεις αρχών, αλλά απαιτεί και πραγματισμό».

Τέλος, δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσεις, και στη βάση αυτών των θέσεων κρίνει τις εξελίξεις.

«Και επειδή το ΑΚΕΛ γνήσια επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης, θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό, ακόμα και όταν έχει διαφορετικές απόψεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μόνο με την άρνηση, την απόρριψη και τη συνεχή επίκληση κινδύνων κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν έχει επιλυθεί», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα