Περίπου στο 3% η ανάπτυξη της οικονομίας

Με ρυθμούς κοντά στο 3% θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία την επόμενη τριετία, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) στο οικονομικό της δελτίο Δεκεμβρίου 2016.

Ειδικότερα, η ΚΤΚ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,8% το 2016 και το 2017 και θα επιταχυνθεί στο 3,1% και 3,0% το 2018 και 2019 αντίστοιχα, στηριζόμενη κυρίως από τον τουρισμό, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την παρατηρούμενη

αύξηση στα νέα συμβόλαια δανείων.

«Με τη θετική δυναμική από τα πιο πάνω, αναμένεται ότι τα έτη 2017, 2018 και 2019 θα καταγραφεί περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ της τάξης του 2,8%, 3,1% και 3,0%, αντίστοιχα», αναφέρει η ΚΤΚ.

Η ΚΤΚ θεωρεί πως οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ θεωρούνται ισορροπημένοι. Οι καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με μια πιθανή επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης για υπηρεσίας συνεπεία της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω brexit, μια ενδεχόμενη επιδείνωση των εγχώριων πιστωτικών συνθηκών, αλλά μια μια πιο αργή από την προβλεπόμενη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανοδικά θα επηρεάσει το ΑΕΠ μια πέραν του προβλεπόμενου αύξηση των καθαρών νέων δανείων, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η ΚΤΚ θεωρεί πως «η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του τραπεζικού συστήματος ειδικότερα, αντανακλάται και στην έστω πιο διστακτική από την αναμενόμενη αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και τη σημαντική μείωση του ELA».

Για την κυπριακή οικονομία, η ΚΤΚ σημειώνει πως «η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την πορεία σχεδόν όλων των κύριων παραγωγικών τομέων».

Γα την ανεργία, η ΚΤΚ επισημαίνει πως η πορεία της ανεργίας διαγράφεται ηπιότερη από τις διαχρονικές προβλέψεις των διεθνών δανειστών της Κύπρου, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της παρουσίας των ξένων εργατών στην Κύπρο, της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της απασχόλησης καθώς και της ευελιξίας που επέδειξε η κυπριακή αγορά εργασίας σε σχέση με τους μισθούς.

Αναφορικά με τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, η ΚΤΚ προειδοποιεί ότι παρά την ετήσια αύξηση 0,7% στο πρώτο ενιάμμηνο του έτους, το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου αναμένεται αισθητή μείωση στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ, λόγω της εκτεταμένης έκπτωσης κατά 75% στο φόρο ακίνητης περιουσίας που νομοθετήθηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο.

Για το τραπεζικό σύστημα, η ΚΤΚ θεωρεί πως ο τομέας συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, με την απομόχλευση να συνεχίζεται, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφεται αύξηση στα νέα συμβόλαια δανείων τόσο από εγχώρια νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα κυρίως της επιστροφής της κυπριακής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης καθώς και της ύπαρξης ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που ευνοούν τη συνεχιζόμενη ζήτηση νέων δανείων από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα.

«Η εμπιστοσύνη των καταθετών, τόσο των ξένων αλλά κυρίως των κατοίκων Κύπρου, στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, με τις καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να συνεχίζουν να καταγράφουν αυξημένους θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων εγχώριων νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 2,4% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016 σε σύγκριση με 1,5% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 , ενώ οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 29,8% τον Σεπτέμβριο του 2016, σε σύγκριση με 27,8% τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

Ωστόσο, η ΚΤΚ προειδοποιεί πως παρά τις θετικές εξελίξεις, ο τραπεζικός τομέας παραμένει αντιμέτωπος με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ, αν και σημαντική πρόοδος έχει επιτελεστεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια.

«Με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις να αποτελούν κίνητρο τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειζομένους για επιτάχυνση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν συνέχιση της πτωτικής πορείας του επιπέδου των ΜΕΔ από τον Φεβρουάριο του 2015», σημειώνεται.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2016, το επίπεδο των ΜΕΔ μειώθηκε κατά €2,8 δις.

«Η επιτυχής ολοκληρωτική αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος αναμένεται από τη μία να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και από την άλλη να μειώσει την περαιτέρω επιβάρυνση στην κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών με αποτέλεσμα την αύξηση στην προσφορά δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, με όλες τις θετικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα», σημειώνει η ΚΤΚ.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ θεωρεί πως το εγχώριο επιτοκιακό καθεστώς έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα όσο ακολουθείται η χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον φαίνεται να υποβοηθά τη διαχείριση των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων μεταξύ των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, και αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια τόσο του ιδιωτικού τομέα για περαιτέρω απομόχλευση όσο και των τραπεζών για διόρθωση των ισολογισμών τους.

«Ως εκ τούτου, αναμένονται περαιτέρω θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα