Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου:Ανοίγει τον δρόμο του Youth Worker

Ποιος είναι ο Youth Worker και τί ακριβώς κάνει; Είναι εθελοντής ή επαγγελματίας; Αυτά ήταν μόνο δύο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν τους 50 Κύπριους νέους που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με τίτλο ‘Recognition of Youth Worker’ που πραγματοποιήθηκε στην Λάρνακα το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου. Το Συνέδριο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.

Οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτών

του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, όπως παιχνίδι ρόλων, προσομοίωση, World Café και μέσω ανοικτού διαλόγου με ιθύνοντες χάραξης πολιτικής εξέφρασαν τις θέσεις και απόψεις τους σχετικά με τον ρόλο και τα καθήκοντα του Youth Worker. Αν και στα Ελληνικά ο όρος Youth Worker δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι ο Youth Worker είναι το άτομο εκείνο που ενδυναμώνει συστηματικά τους νέους στα πλαίσια της Μη Τυπικής Μάθησης με σκοπό να αναπτυχθούν σε προσωπικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους, σε επαγγελματική ή εθελοντική βάση.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε ανοικτό διάλογο με την κα. Νάτια Καραγιάννη – Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, τον κ. Γιάννη Γιαννάκη – Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ καθώς επίσης με την κα. Ελισάβετ Βούλγαρη – Λειτουργός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Κατά την διάρκεια του ανοικτού διαλόγου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την διαδικασία αναγνώρισης του θεσμού του Youth Worker στην Κύπρο, καθώς επίσης να εκφράσουν τις θέσεις και τις ανησυχίες τους σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους νέους άμεσα και τα οποία σχετίζονται με την ενασχόληση τους στα κοινά η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης.

Όλα τα συμπεράσματα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα μελετηθούν από την Εκτελεστική Γραμματεία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με σκοπό την ετοιμασία Εγγράφου Πολιτικής, το οποίο να αποτελέσει επίσημο έγγραφο του ΣυΝΚ και αποστολή του σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι σχετίζονται με θέματα νεολαίας και Μη Τυπικής Μάθησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναγνώριση του θεσμού του Youth Worker.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Προγράμματος Erasmus+ Νεολαίας και εντάσσεται στην Βασική Δράση 3, η οποία υποστηρίζει την προώθηση των στόχων των Ευρωπαϊκών Πολιτικών (ET 2020, Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία και Στρατηγική της Ευρώπης 2020). Η αποκεντρωμένη δράση η οποία υποστηρίζεται στα πλαίσια της ΒΔ3 περιλαμβάνει συναντήσεις νέων με φορείς χάραξης πολιτικής στον τομέα της Νεολαίας στα πλαίσια του Διαρθρωμένου Διαλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου μπορείτε να βρείτε στο www.cyc.org.cy .

Στοιχεία επικοινωνίας: info@cyc.org.cy και 22878316

Keywords
Τυχαία Θέματα