Περιμένοντας νέα από το Mont Pelerin

Φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη στην Ελβετία: Ο Ακιντζί προτίθεται να δώσει χάρτη στον Αναστασιάδη με εδάφη υπό αναπροσαρμογή, δηλαδή εδάφη που σήμερα είναι κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και θα θεωρούνται μετά τη λύση εδάφη του Ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους.

Ο χάρτης αυτός θα περιλαμβάνει επί του παρόντος εδάφη πέραν του 30%, τα οποία θα είναι υπό τον έλεγχο του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Από τουρκικής πλευράς θα υπάρξει και η έκφραση πρόθεσης περαιτέρω εδαφικών αναπροσαρμογών, δηλαδή το

ποσοστό των εδαφών του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους να περιοριστεί κάτω από το 30%.

Με αυτό τον τρόπο το εδαφικό θα επανασυνδεθεί με άλλα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα με το περιουσιακό, την ασφάλειας και την εκ περιτροπής προεδρία. Φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ή είναι σχεδόν συμφωνημένο ότι θα υπάρξει πενταμερής/πολυμερής συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γίνεται κατανοητό ότι εάν μετά από τη συνάντηση Ακιντζί-Αναστασιάδη (η οποία αρχίζει σε λίγο) συμφωνηθεί πενταμερής/πολυμερής τότε η διαδικασία θα οδηγηθεί μέχρι τέλους και θα υπάρξουν δημοψηφίσματα εντός του 2017. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα για να μπορούμε να προβούμε σε συνολική αποτίμηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ελβετία λένε ότι υπάρχει δυσκολία για να υπάρξει συμφωνία ("deal within reach, but not there yet"). Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χάρτης, αλλά ούτε τα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές έχουν συμφωνηθεί. Θα αναμένουμε...

O Γιώργος Κέντας είναι Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα