Δεμένα πλέον τα χέρια του Οδυσσέα για τον Συνεργατισμό

Εντελώς δεμένα είναι πλέον τα χέρια του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με την άσκηση οποιουδήποτε ελέγχου στον Συνεργατισμό.

Μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή επί του πιστωτικού ιδρύματος, ο Γενικός Ελεγκτής βρίσκει κλειστές πόρτες «και με τη βούλα» της Βουλής, καθώς εκείνο που ουσιαστικά ψηφίστηκε στη δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΔΗΣΥ, ήταν η τροποποίηση του Νόμου Ομπρέλα, ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο

του Γενικού Ελεγκτή.
Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής, «η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ έχει υπερψηφιστεί, κατά πλειοψηφία, από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σεβαστή».

Έτσι, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τερματίσει τον έλεγχο που έχει επιχειρήσει να αρχίσει, παρά την άρνηση του Συνεργατισμού να παραδώσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Αυτό, θα γίνει αμέσως μόλις δημοσιευτεί η εν λόγω τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

«Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτή είναι η άποψή μας και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλήρης αποκλεισμός Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο του Συνεργατισμού. https://t.co/CbdyiBYVbE

— Odysseas Michaelides (@OMichaelides) November 11, 2016

Στην τροποποιητική πρόταση νόμου που εν τέλει ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή πρόθεση του Σώματος φαίνεται να ήταν, να γίνεται μεν ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά με κάποιους περιορισμούς που η Βουλή έκρινε ορθό να θέσει.

«Οι περιορισμοί αυτοί, που εν γένει δυσχεραίνουν τον έλεγχο και συγκρούονται με διεθνή πρότυπα ελέγχου, αφορούν κυρίως περιορισμούς στην πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες και πρακτικά στα οποία, ως επί τω πλείστον, έχει πρόσβαση αυτός που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο. Κρίθηκε δηλαδή ορθό να περιοριστεί η πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία στα οποία ανεμπόδιστα έχει και θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο», λέει ο Γενικός Ελεγκτής.

Έτσι, εφόσον ο Γενικός Ελεγκτής δεν ασκεί οικονομικό έλεγχο στην ΣΚΤ, αυτή δεν αποτελεί ελεγχόμενο οργανισμό και άρα δεν τυγχάνει οποιασδήποτε εφαρμογής ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμος.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία απέκτησε δικαίωμα ελέγχου της ΣΚΤ επειδή το άρθρο 109 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (γνωστού ως ο Νόμος «Ομπρέλα» γιατί υπερισχύει όλων των άλλων νόμων) προβλέπει ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είναι κρατική επιχείρηση, αφού διασώθηκε από τη χρεωκοπία με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί οικονομικό έλεγχο σε κάθε κρατική επιχείρηση.

Τι έγινε στη Βουλή

Την πρόταση νόμου, όπως τροποποιήθηκε με την κοινή τροπολογία ΑΚΕΛΔΗΚΟ, υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και 14 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας 38 ψήφους. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, Αλληλεγγύης,, Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ και οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αδάμος Αδάμου, που συγκέντρωσαν 13 ψήφους.

Την κοινή τροπολογία κοινή ΑΚΕΛΔΗΚΟ υπερψήφισαν 22 παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ εκτός Αδάμου Αδαμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου που την καταψήφισαν, με τους 11 παρόντες Βουλευτές των μικρότερων κομμάτων (13 ψήφοι), ενώ οι παρόντες 16 Βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Προηγήθηκε ψηφοφορία επί προφορικής τροπολογίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας που απορρίφθηκε με 13 ψήφους υπέρ (ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη,Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, Αδάμου, Χαραλαμπίδου), 24 εναντίον (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) και 14 αποχές (ΑΚΕΛ).

Τελικά, μετά από παρεμβάσεις βουλευτών, έγινε κατανοητό ότι επρόκειτο ουσιαστικά περί... γκάφας από πλευράς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ζητώντας το θέμα να επανεξεταστεί και να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε δυνατό μετά το πέρας της ψηφοφορίας, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να δεσμεύεται ότι η Ολομέλεια θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση για την παραγωγή νομοθετικού έργου, η οποία είναι προγραμματισμένη σε 15 ημέρες.

Συνήθως, οι προτάσεις νόμου που εγκρίνονται από την Ολομέλεια, δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός 2-3 ημερών, προκειμένου να ισχύσουν ως νόμοι του κράτους. Το περιθώριο, ωστόσο, που δίνεται από το Σύνταγμα για τη δημοσίευση, είναι 15 ημέρες από την ψήφιση.

Χαιρετίζει την απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών

Με tweet του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής, η οποία βάζει φρένο στην πρόθεση του Γενικού Ελεγκτή για έλεγχο στον Συνεργατισμός.

Υπεύθυνη απόφαση Βουλής για Συνεργατισμό.

— Harris Georgiades (@Georgiades_H) November 11, 2016

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός είχε ταχθεί σαφώς ενάντια στη διαδικασία του ελέγχου, με το αιτιολογικό ότι ο Συνεργατισμός υπόκειται ήδη σε εποπτεία από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα