Αυτονόητη θεωρεί την απόφαση Σουλτς ο Χριστοδουλίδης

Η χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους είναι στην ουσία και η θέση που εξέφρασε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 11 Μαΐου όταν άρχισε η συζήτηση του θέματος είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξέλιξη στο θέμα φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων υπηκόων και ερωτηθείς

αν ικανοποιεί τις ανησυχίες της Λευκωσίας, είπε ότι «η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σουλτς που είναι αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ουσία επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση έχει αναφέρει από την αρχή όταν το θέμα αυτό είδε το φως της δημοσιότητας: ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε. Είχαν τότε βγει ανακοινώσεις, γίνει δηλώσεις, βγήκαν συμπεράσματα χωρίς καν να αρχίσει η συζήτηση του θέματος., είπε.

Και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η θέση που εξέφρασε η Κυπριακή Δημοκρατία στις αρμόδιες ομάδες εργασίας όταν ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος στις 11 Μαΐου, ότι, πρώτον δεν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση σε σχέση με την αναθεώρηση του Κανονισμού για να μην χρειάζεται θεώρηση εισόδου οι Τούρκοι πολίτες όταν επισκέπτονται κράτη μέλη της ΕΕ διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να εξεταστεί ένα τέτοιο θέμα. Και, δεύτερον, ότι θα πρέπει να γίνει η ανάγνωση του Συμβουλίου σε σχέση με την αξιολόγηση της Επιτροπής. Να δούμε αν αυτά που η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν εκπληρωθεί αν πραγματικά και στην πράξη έχουν γίνει.

Το ίδιο θα πράξει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αφού πρώτα εκπληρωθούν τα 72 κριτήρια. Στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει η ανάγνωση σε σχέση με την αξιολόγηση της Επιτροπής».

Ερωτηθείς είπε ότι «η θέση που εκφράσαμε χθες ήταν και η θέση που εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών».

Σε ερώτηση είπε ότι «οι επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύουν και είναι σε σχέση με αυτά που σας έχω προαναφέρει. Οι επιφυλάξεις αφορούν πρώτον, την ολοκλήρωση καταρχήν όλων των κριτηρίων από πλευράς Τουρκίας και δεύτερον, να δούμε αν η ανάγνωση της Επιτροπής βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη μέλη. Και είναι αυτά τα δύο θέματα που τέθηκαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού κάναμε την πρώτη ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιούνκερ».

Ερωτηθείς είπε ότι «η θέση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου που είναι τα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη».

Keywords
Τυχαία Θέματα