Άντρος Κυπριανού: Στηρίζουν τις τράπεζες εις βάρος του λαού

«Κομμουνισμός είναι φιλοσοφία, αλλά και τρόπος να αναλύει κανείς τις εξελίξεις της ίδιας της ζωής», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στο SigmaLive από την Πράσινη Γραμμή, κοντά στο Λήδρα Πάλας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείς για το αν τελικά υπήρξε βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού απαντάει ότι στην Οικονομία, ναι μεν κάποιοι

δείκτες έχουν βελτιωθεί, δεν είναι όμως εκείνοι που αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας.

«Ο δείκτης της Ανάπτυξης βελτιώνεται, αλλά η φτώχεια και η ανεργία καμία σχέση δεν έχουν με την εικόνα που παρουσιάζεται. Είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και όλων υπολοίπων. Η μεσαία τάξη δεν υπάρχει πια, έχει φτωχοποιηθεί».

Ειδικότερα, αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Κυπριανού εκφράζει την άποψη ότι κανονικά, όταν μειώνεται η ανεργία, θα πρέπει κανονικά να αυξάνεται ο δείκτης της απασχόλησης, ενώ στην Κύπρο η απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος κόσμος έφυγε από την Κύπρο. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να λέει ότι οι μετανάστες είναι 3.000 άτομα ενώ ξέρει ότι είναι πάνω από 30.000», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διακυβέρνηση Χριστόφια και αν έρχεται σε δύσκολη θέση που καλείται συχνά να την υπερασπιστεί, ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ξηλωθούν κάποιοι μύθοι που είχαν χτιστεί την τότε εποχή.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να λέω ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια παρήγε σημαντικότατο έργο. Μπορεί να διαπράχθηκαν λάθη τα οποία μεγεθύνθηκαν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους με έναν τρόπο ανήθικο. Έναν τρόπο που θα στιγματίσει την πολιτική ζωή του τόπου για δεκαετίες», επισημαίνει και προσθέτει ότι ο ΔΗΣΥ αξιοποίησε κάποιες τραγικές στιγμές όπως το ατύχημα στο Μαρί για να περάσει κάποιες αντιλήψεις στον κόσμο, υποκινώντας φανατικές κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό, τις οποίες καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει.

Αναφορικά με την ιδεολογική σχέση που έχει το κόμμα του με τις τράπεζες, για την οποία το ΑΚΕΛ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα, ο κ. Κυπριανού εξηγεί ότι το κόμμα δεν έχει εχθρικά αισθήματα απέναντι στον τραπεζικό κλάδο.

«Η εικόνα που μας παρουσιαζόταν τότε, ήταν εντελώς διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάστηκε στη συνέχεια. Γιατί σήμερα εμείς τοποθετούμαστε έτσι απέναντι στις τράπεζες; Διότι από τότε που προέκυψε η κρίση, στοχεύουν στο να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες εις βάρος του κόσμου. Κατανοούμε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει και οι μέτοχοι να απορροφήσουν μέρος των ζημιών για να προστατευθεί ο πολύς κόσμος».

Όπως τόνισε, το ΑΚΕΛ δεν προσπαθεί να δαιμονοποιήσει την έννοια του κέρδους, το οποίο είναι απαραίτητο για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αλλά έχει σημασία πού αυτό διοχετεύεται. «Έχει σημασία αν διοχετεύεται στο να γίνουν επανεπενδύσεις ή αν στέλνεται σε κάποιους κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και πάντα θα πρέπει να δούμε ποια είναι η αρμονική σύζευξη του κέρδους με τους εργαζόμενους», λέει.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εύχεται γι ατη νέα Βουλή

Δείτε ΕΔΩ όλες τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα