Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα

Το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ.Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ταχείας επίλυσής του, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Όπως επεσήμανε, «αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε

λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε, επίσης, στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι καλωσορίζει τον Πρόεδρο μίας μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της τρομοκρατίας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι δύο λαοί διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, και σε αυτό- όπως παρατήρησε- έχει συμβάλλει καθοριστικά η μεγάλη ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ιδίου σε αυτήν την βαθιά και επώδυνη κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μία Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εμείς οι Έλληνες εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες, τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, -επώδυνες θυσίες- για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την ευρωπαϊκή μας πορεία εντός της ΕΕ και εντός Ευρωζώνης. Και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους, οι οποίοι θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, οι οποίες προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της. Υπογράμμισε, δε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, παρατήρησε ότι θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της Κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, τόνισε το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα, το οποίο εκτός από την παραχάραξη της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αμέσως αλλαγή συνόρων, προσθέτοντας ότι είναι κάτι αντίθετο στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά και πρόσθεσε ότι ξεκινά, ήδη, μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα στο θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι δεν αφορά μόνο ένα κράτος, αλλά είναι θέμα όλων μας, και συνεχάρη τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά που έδειξαν απέναντι στους πρόσφυγές.

Σχετικά με την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και μετά τη μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την ΕΕ, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να δίνει μία ευκαιρία σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ευχαριστώντας και πάλι τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία του, γιατί αυτά- όπως τόνισε- κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Συνεχής ενημέρωση για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα, από το SigmaLive.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της ταχείας επίλυσής του, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Όπως επεσήμανε, «αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε, επίσης, στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα