Παρουσιάστηκε το Εγχειρίδιο για Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα

Τη νέα έκδοση του Εγχειριδίου για την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois.

Το εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας και του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας

στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

Σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η Κύπρος, το Υπουργείο Άμυνας παραμένει δεσμευμένο στην κατάρτιση της προαγωγής μιας κουλτούρας συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία σήμερα βρίσκεται αναμφίβολα αντιμέτωπη με πρωτοφανείς απειλές και προκλήσεις, προκλήσεις που απειλούν την ίδια την ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τις ανοικτές δημοκρατικές μας κοινωνίες. Αποτελεί γεγονός ότι η νέα παγκόσμια πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει ένα νέο επίπεδο φιλοδοξίας για μια ισχυρότερη, για μια ασφαλέστερη Ευρώπη και έχει ανοίξει το δρόμο για μια πιο ενισχυμένη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας».

Πρόσθεσε ότι «η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή και θα συνεχίσουμε ανάλογες πρωτοβουλίες» υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «η Κύπρος μέσα από μια σειρά δράσεις, με τη διοργάνωση σεμιναρίων είτε κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων ή και άλλων πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας κάνει έντονη την παρουσία της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση στην Κύπρο του Εγχειριδίου για την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι είναι «ένα σημαντικό εργαλείο, που αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο για όλους τους στρατιωτικούς, όλους τους διπλωμάτες και για όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν γενικότερα με τις σύγχρονες τάσεις, τις προκλήσεις αλλά και τα επόμενα βήματα της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε «θερμά» για τη συνεργασία τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois, ενώ συνεχάρη τη Σχολή Ευελπίδων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου «που αποτελούν βασικούς μας εταίρους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε η εκπαίδευση και η συνεχής κατάρτιση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς που κάνει το Υπουργείο Άμυνας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «έχει προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ερχόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε στο Κέντρο Συντονισμού Διαχείρισης Κρίσεων «Ζήνων» στη Λάρνακα, που λειτουργεί με την ευθύνη του ΥΠΑΜ, ένα πρώτο κύκλο σεμιναρίων με θέμα τη διαχείριση κρίσεων με σημαντικούς ομιλητές από την Κύπρο και την Ευρώπη».

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Φωκαϊδη για την πρόσκληση να παρευρεθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα για την παρουσίαση του Εγχειριδίου.

Πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά εκπαιδεύσαμε, σε 85 εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα από χώρες - μέλη και Ινστιτούτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Κύπρος, ο Υπουργός Άμυνας και η Εθνική Φρουρά συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία των δραστηριοτήτων μας λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας. Από το 2009 η Κύπρος έχει προσφέρει συνολικά 4 μαθήματα προσανατολισμού (orientation courses) είτε στο νησί είτε στις Βρυξέλλες» είπε και πρόσθεσε πως «η προσωπική στήριξη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντική» για το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες Erasmus+ μεταξύ της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ελενα Αυγουστίδου – Κυριάκου, Προϊσταμένη της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη με τη Σχολή Ευελπίδων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του Πανεπιστημίου για τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Εξήγησε ότι η συμφωνία συνεργασίας «θα δώσει την ευκαιρία στα τμήματα της Χημείας, της Φυσικής, της Ψυχολογίας και των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών να συνεργαστούν στενά με τη Σχολή Ευελπίδων και να γίνουν ανταλλαγές ακαδημαϊκών. Αυτή η συνεργασία θα δώσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον όσον αφορά την έρευνα και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων με τη Σχολή Ευελπίδων».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τσιρίδης, επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Σχολή Ευελπίδων ανέφερε ότι «το να επενδύουμε στη γνώση αποτελεί για τη Σχολή αναγκαία προϋπόθεση αλλά η επένδυση αυτή πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση. Στο πλαίσιο αυτό η Σχολή Ευελπίδων είναι δραστήρια και έχει πλήθος συνεργασίες με άλλες στρατιωτικές ακαδημίες, με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας, με πανεπιστημιακούς φορείς και συμμετέχει σε προγράμματα Military Erasmus kai Erasmus+».

Πρόσθεσε ότι «η Σχολή αναπτύσσει τη συνεργασία της και με τους πανεπιστημιακούς φορείς της Κύπρου, κίνηση η οποία θα προάγει περαιτέρω την εκπαίδευση και τη γνώση, θα βοηθήσει στην ανταλλαγή των μεταξύ μας πληροφοριών και θα βοηθήσει και θα αναπτύξει διάφορες κινητικότητες κυρίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Μεταξύ άλλων θα συνεργαστούμε στους τομείς των διεθνών σχέσεων, των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών και των κοινωνικών και πολιτικών σπουδές, που ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών οι οποίες εκτιμούμε πως θα είναι το ίδιο αποδοτικές για μας όσο και για τους πανεπιστημιακούς φορείς».

Εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Χριστόφορος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το ΑΠΚΥ έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου εδώ και μερικούς μήνες με σκοπό να συμβάλει δραστικά στην παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης, κυρίως σε σώματα ασφαλείας, για την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Με τη υπογραφή της Συμφωνίας Erasmus+ , συνέχισε, «στοχεύουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια υπολογιστών, την ασφαλή λειτουργία των δικτύων και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στο ΑΠΚΥ να αναδείξει ακόμα μια φορά την αποκλειστική δυνατότητα που έχει ως Ανώτατο Ίδρυμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές του, να συμμετάσχει ενεργά και να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσφορά εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σε θέματα κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα