Παρουσίαση του βιβλίου 'Γρηγόρης Αυξεντίου' του Α. Καουρή

Σήμερα οφείλουμε να υποσχεθούμε στον Γρηγόρη Αυξεντίου και σε όλους όσοι μας ατενίζουν από το πάνθεο των ηρώων, ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους, ότι θα μείνουμε μακριά από τα διχαστικά πάθη και ότι θα εργαστούμε για εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση για τη σωτηρία της πατρίδας μας, ανέφερε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου "Γρηγόρης Αυξεντίου", του δημοσιογράφου Αντρέα Καουρή, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του,

ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αποτελεί υψηλή υποχρέωση να τιμούμε τους ήρωες μας αλλά και να αντλούμε δύναμη και διδάγματα από τον αγώνα και τη θυσία τους και ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η έκδοση του βιβλίου, συντηρούν ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που προσέφεραν σε αυτόν τον τόπο και μας διδάσκουν το χρέος μας.

"Βέβαια έχουμε υποχρέωση να τους τιμούμε, όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής", συμπλήρωσε.

Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή και τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως , ανήκει στους λίγους εκείνους Έλληνες, που με το ζωντανό παράδειγμα τους άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ηρωική διαδρομή του ελληνικού έθνους.

Η αποψινή εκδήλωση, συνέχισε, μας προσφέρει την ευκαιρία να αναδιφήσουμε στην ηρωική πορεία του σπουδαίου αυτού Έλληνα και να ανακαλέσουμε στη συνείδηση την υποχρέωση μας να δικαιώσουμε τον αγώνα και την ηρωική του θυσία.

Το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από τη μεγαλειώδη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά και η μεγάλη ευθύνη μας σήμερα, είναι να μείνουμε μακριά από διχαστικά πάθη, να εργαστούμε για τη σωτηρία της πατρίδας, με εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση, κατέληξε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ανέφερε σε χαιρετισμό του πως το έργο του Αντρέα Καουρή αποκτά ξεχωριστεί αξία και αποτελεί ανάχωμα στον κατήφορο των μεγάλων αξιών του έθνους και της πατρίδας, σε μια περίοδο όπου ο πατριωτισμός υποχωρεί και γίνονται ιδεολογία ο ατομικισμός και ο εγωισμός.

"Η τέχνη του Αντρέα Καουρή στη συγγραφή του βιβλίου είναι τέτοια που σε κάνει να νιώθεις συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Αυξεντίου", είπε ο κ. Κόσης, εκφράζοντας η θέση πως πρόκειται για ένα συγγραφικό άθλο που επιτελέστηκε με κόπο, έξοδα και θυσίες.

Ο Αντρέας Καουρής, συνέχισε, όντως με τη μαστοριά που τον χαρακτηρίζει στη συγγραφή του μνημειώδους αυτού έργου, ξέρει πως να κερδίσει τον αναγνώστη, να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, εικονογραφώντας με μεγάλη ενέργεια και παραστατικότητα την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Αυξεντίου ως ηγέτη και παρέχοντας πολύτιμη και αυθεντική πληροφόρηση και αρκετά άγνωστα μέχρι σήμερα ιστορικά στοιχεία.

Απευθυνόμενος προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο κ. Κόσης είπε πως το κράτος οφείλει να ενθαρρύνει και να βοηθά τέτοιου είδους προσπάθειες, "γιατί έτσι προστατεύουμε και διαδίδουμε την ιστορία μας".

Εξάλλου σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση, εξέφρασε τη χαρά του καθώς είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην παρουσίαση και του Α` τόμου του βιβλίου πριν αρκετά χρόνια στην Αθήνα και σημείωσε πως ο Ανδρέας Καουρής εργάστηκε με παραδειγματική επιμέλεια και αφοσίωση, τόσο για τη συλλογή των στοιχείων, όσο και για την ορθή ερμηνεία και απόδοση τους, αποδίδοντας με την γραφίδα του και την εξαιρετική παρουσία του βιβλίου, την πρέπουσα τιμή στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

"Ο Ανδρέας Καουρής δεν είναι απλά ο Λυσιώτης δημοσιογράφος που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωή και την ηρωική θυσία του χωριανού του...αλλά γνωρίζοντας ανθρώπους και γεγονότα, έψαξε εξονυχιστικά παντού, μπήκε στο βάθος της ιστορίας, σε ένα μεγάλο βαθμό ξανάγραψε την ιστορία, είδε πρόσωπα της εποχής, περπάτησε στους τόπους των γεγονότων, ταυτίστηκε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, φορτίστηκε ο ίδιος στο έπακρο συναισθηματικά και μεταφέρει αυτό το φορτίο στον αναγνώστη", συμπλήρωσε.

Τέλος τόνισε ότι ο συγγραφέας διαφυλάσσει με τον καλύτερο τρόπο και διαιωνίζει τη μνήμη του Αυξεντίου και στο πρόσωπο του και τη μνήμη όλων των ηρώων του λαού μας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Λύσης, Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος είπε πως το έργο του Αντρέα Καουρή αποτελεί μια βίβλο γνήσιου πατριωτισμού και ανθρωπιάς, σημειώνοντας "πόσο τραγικά επίκαιρη γίνεται και πάλι η αναφορά στο ήθος ενός Γρηγόρη Αυξεντίου, όταν τα τελευταία χρόνια ζούμε έναν δεύτερο εφιάλτη μιας οικονομικής αλλά κύρια και καίρια ηθικής κρίσης, που έφερε και πάλι το λαό μας στο χείλος της καταστροφής".

Υπέδειξε παράλληλα προς τον συγγραφέα ότι καθίσταται πλέον πατριωτικό καθήκον η ολοκλήρωση του έργου του με τον τρίτο και τελευταίο τόμο που άρχισε να συγγράφει το 1996 και ευχήθηκε όπως προηγηθεί της ολοκλήρωσης του η λύση του εθνικού μας προβλήματος και η απελευθέρωση της Κύπρου, "ώστε το βιβλίο να περιλάβει την επιστροφή των προσφύγων και την αποκατάσταση των προτομών του Γρηγόρη Αυξεντίου και του σπιτιού που γεννήθηκε σε μια ελεύθερη Λύση".

Στην αντιφώνηση του, ο Αντρέας Καουρής, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους ομιλητές, είπε πως ο ίδιος ερευνά και καταγράφει τη ζωή και τον αγώνα του Γρηγόρη Αυξεντίου εδώ και 45χρόνια και υπέδειξε πως σήμερα θα μπορούσε να μιλά για τον Σταυραετό του Μαχαιρά για μέρες και νύχτες.

Όπως είπε, όταν ήταν 15 χρονών και άρχιζε δειλά δειλά να δημοσιογραφεί, ζήτησε από τη μητέρα του να παρακαλέσει τη μητέρα του Γρηγόρη Αυξεντίου να του μιλήσει για τον γιο της και στην πορεία της έρευνας του διαπίστωσε την απεραντοσύνη της ψυχής του Σταυραετού του Μαχαιρά.

Μέσα από αυτήν την εκδήλωση, συνέχισε, "θέλω να μνημονεύσω τους γονείς του Αυξεντίου και όλους τους γονιούς της προσφυγιάς που έφυγαν με τον πόνο και το παράπονο ότι τους θάψαμε μακριά από τα αγαπημένα τους μέρη και μαζί και τους δικούς μου γονιούς ".

"Το καλύτερο μνημόσυνο και η μεγαλύτερη τιμή για τους ήρωες του 55-59, για τους ήρωες όλων των αγώνων του κυπριακού λαού είναι να μπορέσουμε κάποτε να τους μνημονεύσουμε στα δικά τους χωριά και να περπατήσουμε ελεύθεροι σε μια ελεύθερη Λύση και παντού, χωρίς ξένα στρατεύματα", συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Β` Τεχνική Σχολή Λεμεσού και η Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου Λύσης, ενώ λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα