Παρουσίαση του «Brain Gain» στο Ευρωκοινοβούλιο

«Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν...». Ένας υποθετικός λόγος που σίγουρα έχει απασχολήσει τη νέα γενιά που έφυγε τα τελευταία χρόνια από τη χώρα. Την περασμένη Τρίτη, η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Brain Gain» που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προσέλκυσε πολλούς νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα

τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και Έλληνες ευρωβουλευτές απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ο Nίκος Θεοδωράκης και ο Ορέστης Ομράν, δύο από τους οχτώ νέους που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες την ιδέα του Brain Gain, παρουσίασαν για πρώτη φορά την πρωτοβουλία τους στις Βρυξέλλες και στο εξωτερικό. Στόχος είναι η μετατροπή του «brain drain» σε «brain gain». Φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, ο στόχος είναι μια κοινή προσπάθεια: να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα οι κατάλληλες συνθήκες που θα ανοίξουν το δρόμο της επιστροφής.

Με μία σειρά δράσεων που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης, 100 τον αριθμό, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τον πρώτο ενιαίο φορέα έκφρασης των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται εκτός της χώρας. Μέσα από ερωτηματολόγια, στα οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί 3.000 άτομα, η κίνηση του Brain Gain, θέλει να δώσει φωνή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να δείξει ότι είναι μια δυναμική κοινότητα με συγκεκριμένα αιτήματα. Ένα από τα βασικά αιτήματα της κίνησης, είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει μια δυναμική καμπάνια.

Παράλληλα, τα μέλη του Brain Gain θέλουν να δημιουργήσουν πυρήνες με άτομα που ανήκουν στον ίδιο επαγγελματικό κλάδο, αλλά που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες και τα οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο δικός τους κλάδος στην Ελλάδα (π.χ. ο τομέας της έρευνας ή της ιατρικής) και να μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, στόχος είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων σε αρμόδιους φορείς και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να γυρίσουμε», παραδέχτηκαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Θεοδωράκης και ο Ορ. Ομράν, απόφοιτοι της Νομικής Αθηνών, οι οποίοι εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε δικηγορικές εταιρείες στις Βρυξέλλες.

«Στη δικηγορία υπάρχει τεράστια ανεργία στην Ελλάδα με αρκετούς συναδέλφους να είναι υποαπασχολούμενοι και με πολύ χαμηλή αμοιβή. Γι’ αυτό κάναμε το Brain Gain: για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε σε μια πενταετία, δεκαετία στην καλύτερη των περιπτώσεων, να γυρίσουμε. Ή, αν δεν τα καταφέρουμε, να έχει γίνει η χώρα καλύτερη σε πολλά επίπεδα ώστε αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν, να το κάνουν. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι πολύ θετικά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησε να κάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία», είπε ο Νίκος.

«Τώρα το φτιάχνουμε το Brain Gain. Θέλουμε κόσμο που θα έρθει με τις ιδέες του και θα μας βοηθήσει να το χτίσουμε σωστά», είπε ο Ορέστης, ο οποίος πηγαίνει συχνά στην Ελλάδα. «Τις προοπτικές τις δημιουργούμε. Λόγω της κρίσης αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Ωστόσο, αν δουλέψουμε σκληρά, αν βρούμε τις λύσεις και τις ευκαιρίες και προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε, τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία με πέντε χρόνια, αλλά αυτό και πάλι είναι σχετικό», σημείωσε ο Ορέστης.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο του Brain Gain στο οποίο απάντησαν περίπου 3.000 Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως ηλικίας 26-35 ετών, το 29% εξ αυτών αναμένει ότι θα μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από 5-15 χρόνια και το 19,7% σε 2-5 χρόνια. Αντίθετα, το 26,6% δηλώνει πως δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα, ενώ το 27% απαντά ότι θα επιστρέψει μετά τη σύνταξη.

Στο ερώτημα «θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν...», το 52,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα γυρνούσε αν υπήρχαν επαγγελματικές προοπτικές και το 12,7% αν βελτιωθούν οι κρατικές δομές και δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα