Δημητριάδης: Αύξηση στη διενέργεια πτήσεων Κύπρου-Ισραήλ

Το ζήτημα της συχνότητας διενέργειας πτήσεων από και προς το Ισραήλ, ενόψει της διαγραφόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, έθεσε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης κατά την ολιγόωρη επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη.

Ο κ. Δημητριάδης μετέβη στο Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Tus

Airways και ειδικότερα από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας, Μίκι Βάινσταϊν.

Στη συνάντηση ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το αίτημα της Λευκωσίας για αύξηση της συχνότητας των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ένα θέμα που διέπεται από την Περιεκτική Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ, και η οποία προνοεί μεταξύ άλλων την πλήρη άρση των περιορισμών στη διενέργεια πτήσεων το 2018.

«Μέχρι τότε γίνεται σταδιακή απελευθέρωση και εμείς ζητούμε αν είναι δυνατόν να αυξηθούν από τώρα κάποια δρομολόγια διότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τις εταιρείες», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας πως «οι ισραηλινές αρχές έχουν δεσμευθεί να το εξετάσουν».

Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερεις αεροπορικές εταιρείες το δρομολόγιο αυτό, δύο από πλευράς Ισραήλ και δύο από πλευράς Κύπρου, και αναμένουμε ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο θα αυξηθούν τα δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο με το Τελ Αβίβ, αλλά και με τη Χάιφα.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι φέτος είχαμε μια τεράστια αύξηση από τον τουρισμό από το Ισραήλ και πιστεύουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές αγορές για την Κύπρο», τόνισε.

Η Περιεκτική Συμφωνία προνοεί τη διενέργεια 30 συχνοτήτων (αριθμού πτήσεων) από και προς το Ισραήλ, εκ των οποίων, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούνται οι 24. Η Λευκωσία ζήτησε όπως η συχνότητα αυξηθεί κατά 14 νωρίτερα από το 2018, καθώς υπάρχουν αιτήματα από αεροπορικές εταιρείες. Με βάση τη συμφωνία, ο αριθμός των συχνοτήτων διενέργειας πτήσεων αναμένεται να αυξηθεί στις 27 την περίοδο 2017-2018.

Πάρα πολύ καλές οι σχέσεις των δύο χωρών

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε πάρα πολύ καλές τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, επεκτείνονται σε πάρα πολλούς τομείς.

Στη συνάντηση με τον κ. Κατζ, τέθηκαν θέματα που αφορούν τις μεταφορές, τη συνεργασία για ευρωπαϊκά προγράμματα, το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης, καθώς και το θέμα συνεργασίας στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα, κατά την παραμονή του στη γειτονική χώρα, ο κ. Δημητριάδης και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου του παρουσιάστηκε το σχέδιο για την εξέλιξη του ευρύτερου οδικού δικτύου της πόλης με έμφαση στο έργο του τραμ που υλοποιεί η τοπική αρχή της Ιερουσαλήμ.

«Ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική επίσκεψη και θεωρώ ότι έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά από το Ισραήλ», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Τον κ. Δημητριάδη συνόδευε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Νίκος Νικολάου, η επικεφαλής του γραφείου του Υπουργού, Νίκη Σανταμά, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου, και η τουριστική ακόλουθος Λουϊζα Βαράκλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα