Παρέμβαση Οργάνωσης Παραπληγικών για τις δύο νεαρές

Την παρέμβαση της Οργάνωσης Παραπληγικών προκάλεσε το πρόβλημα των δύο νεαρών γυναικών στο Παραλίμνι, και ο Γολγοθάς που ανεβαίνουν. Θέμα, το οποίο ανέδειξε η εκπομπή του ΣΙΓΜΑ "Ανοικτή γραμμή".

Οκτώ χρόνια δεν επισκέφτηκε λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας το σπίτι με τις δύο νεαρές γυναίκες με βαριές κινητικές αναπηρίες των οποίων τα προβλήματα πρόβαλε το τηλεοπτικό κανάλι “Sigma” στις 21/9/2015 όπως δήλωσε η μητέρα τους, αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου,

η οποία και διερωτάται “οι ΥΚΕ τι έχουν να δηλώσουν;”.

“Αν αυτό είναι η αλήθεια κάποιοι στα ψηλά στρώματα των ΥΚΕ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την ανευθυνότητα και αδιαφορία να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε αυτή την οικογένεια”, αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών.

Προσθέτει ότι “η ευθύνη για κοινωνική προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση σε άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ανήκει στις ΥΚΕ ενώ το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι καθήκον τους να το διατηρούν δυνατό και να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με βαριές αναπηρίες τα οποία τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να παράξουν εισόδημα”.

Η Οργάνωση Παραπληγικών αναφέρει πως “είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι η αξιοπρεπή διαβίωση που απαιτούμε για τα άτομα με αναπηρίες καθρεφτίζει την αξιοπρέπεια της κυπριακής κοινωνίας γενικά και ο αποκλεισμός αυτής της γυναίκας σε όροφο πολυκατοικίας χωρίς πρόσβαση για να βγαίνει από το σπίτι της προσβάλλει την κοινωνία μας γενικά και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως και πρόνοιες της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ”.

Σημειώνει πως “στην Κύπρο που τα στοιχεία της Eurostat την εμφανίζουν στην τελευταία θέση στην ΕΕ για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας προς άτομα με αναπηρίες, το κράτος, έχει ευθύνη να προσφέρει πολύ περισσότερα προς τα άτομα με αναπηρίες”.

Για αυτή την οικογένεια, αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών, “το κράτος θα έπρεπε εδώ και καιρό να προσφέρει τη δυνατότητα να κατοικούν σε μια ισόγειο οικία για να απολαμβάνουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και να απολαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη για αξιοπρεπή διαβίωση”.

“Πόσες άλλες οικογένειες βιώνουν άραγε παρόμοια προβλήματα και ποτέ δεν θα γίνει γνωστό για να λάβουν την απαραίτητη στήριξη”, διερωτάται η Οργάνωση.

Καταλήγοντας, αναφέρει, ότι “για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι το περιβάλλον είναι ανάπηρο περισσότερο από τα άτομα με αναπηρίες, σε αυτή την περίπτωση μια πολυκατοικία χωρίς ανελκυστήρα και ο αποκλεισμός που δημιουργεί η αναπηρία είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού της συγκεκριμένης πολυκατοικίας”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα