Εντοπίστηκαν όλοι οι ήρωες καταδρομείς στο Νοράτλας

Τα λείψανα όλων των Ελλαδιτών καταδρομέων που έψαχνε εντόπισε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», η ανασκαφική ομάδα που έφερε στο φως το μοιραίο αεροσκάφος Νοράτλας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Την ίδια ώρα, στους 20 ανήλθε ο αριθμός των αγνοουμένων, τα λείψανα των οποίων εντοπίστηκαν στη 12η εκταφή στον κατεχόμενο Τράχωνα, ενώ εκκρεμεί εκσκαφή και σε δεύτερο, παραπλήσιο σημείο. Την ίδια ώρα, συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες και για τρίτο σημείο, στην ίδια περιοχή, κατέχει

η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Τέσσερα ερωτηματικά

Παρά τα όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν, ο αριθμός των καταδρομέων που αναζητούνταν στον Τύμβο ήταν 15 και όχι 19, αφού για τέσσερεις ήρωες υπάρχουν πληροφορίες ότι τα λείψανά τους δόθηκαν από λάθος στο παρελθόν σε οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Ο αριθμός 19 προέκυψε από την αφαίρεση από τους 32 συνολικά επιβαίνοντες, των 12 περιπτώσεων αγνοουμένων, που τα οστά τους εντοπίστηκαν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας και παραδόθηκαν προ ετών στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η ομάδα που ανέλαβε τη διερεύνηση, με την πολιτική καθοδήγηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, έχει ήδη κινήσει διπλωματικές διαδικασίες, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιστραφούν στην Κύπρο δέκα τουλάχιστον «κασονάκια» με λείψανα που είχαν στο παρελθόν παραδοθεί σε οικογένειες, ώστε να επανατύχουν ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης, με στόχο να διαχωριστούν τα μεμονωμένα λείψανα άλλων αγνοουμένων, που αφορούν ακριβώς τις τέσσερεις περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Τρέχει η ταυτοποίηση

Στο μεταξύ, η διαδικασία ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης διενεργείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τρέχει ένα πολιτικό πρόγραμμα ταυτοποίησης μέσω DNA, αφού ήδη στείλαμε δείγματα των λειψάνων που εντοπίσαμε. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ενημερωθούν οι συγγενείς των ηρώων», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Σημειώνεται ότι αυτό το πρόγραμμα εκταφών διεξάγεται υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ΔΕΑ. Ως εκ τούτου, η ανθρωπολογική ταυτοποίηση θα γίνει στο εργαστήρι τις Έγκωμης και όχι στο δικοινοτικό ανθρωπολογικό εργαστήρι στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ομοίως και η γενετική ταυτοποίηση (DNA) δεν θα γίνει από το εργαστήριο στη Βοσνία (όλοι θυμούνται τους καβγάδες, όταν το πρόγραμμα έφευγε από την Κύπρο), αλλά από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη Μακεδονίτισσα.

Περισσότερα στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα