Παρέμβαση Επιτροπής Διαιτησίας για τα γεγονότα στο μπάσκετ

Την σκυτάλη από τον Σύνδεσμο Διαιτητών πήρε η Επιτροπή Διαιτησίας η οποία με ανακοίνωση της τοποθετείται για τα τελευταία γεγονότα στον τελικό του κυπέλλου.

Αναλυτικά:

Μετά τα τελευταία γεγονότα και κάποιες δηλώσεις που ακολούθησαν την λήξη του Τελικού Κυπέλλου του Final Four, τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας νιώθουν την ανάγκη να τοποθετηθούν μέσω της συγκεκριμένης εκτενέστατης γραπτής ανακοίνωσης.Σκοπός της τοποθέτησης μας είναι η αποκατάσταση της αλήθειας, η διασαφήνιση του δικού μας ρόλου και η πλήρης

διαφάνεια.

Δεν έχουμε κανένα σκοπό να πάρουμε θέση υπέρ η εναντίον κανενός, είτε αυτό αφορά αξιωματούχους της ομοσπονδίας, είτε σωματεία, είτε οποιονδήποτε άλλον στο χώρο της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας.Πριν προχωρήσουμε στα γεγονότα της Κυριακής θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε άπαντες για τις μέχρι τώρα ενέργειές μας.

Η συγκεκριμένη Ε.Δ. ανάλαβε τα καθήκοντα της τον περασμένο Αύγουστο. Με την ανάληψη των καθηκόντων της αποφάσισε ομόφωνα να εφαρμόσει το αυτονόητο. Για πρώτη φορά λοιπόν στα χρονικά της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας μπήκε σε εφαρμογή σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης των διαιτητών αλλά και όριο βαθμολογίας για να μπορεί κάποιος να βρίσκεται στους πίνακες αξιολόγησης για την Α’ κατηγορία. Μπήκαν δηλαδή κάποιες βάσεις με μετρήσιμα κριτήρια για να υπάρχει επιτέλους συνολική εικόνα για τον κάθε διαιτητή. Το σύστημα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και οι διαιτητές γνωρίζουν την κατάταξη τους.

Δόθηκε λοιπόν ξεκάθαρο μήνυμα πως πλέον στην διαιτησία θα προχωρήσουν μόνο όσοι έχουν διάθεση να δουλέψουν σκληρά σε όλους τους τομείς (Επιμόρφωση, ψυχολογία, προπόνηση κλπ).Είμαστε σίγουροι πως όλοι στο χώρο του αθλήματος έχουν προσέξει την έντονη και συνεχή παρουσία του πρόεδρου και των μελών της Ε.Δ. σε αγώνες όλων των κατηγοριών, όλων των ηλικιών και σε όλες τις πόλεις. Αναλύσαμε παρά πολύ χρόνο (αμισθί για όσους δεν το γνωρίζουν) για να παρακολουθούμε στενά τους διαιτητές και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη και πρόοδο της διαιτησίας.

Στην όλη μας προσπάθεια επιδιώξαμε να αναπτύξουμε και επικοινωνία με τα σωματεία για ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων. Ένα πράγμα ήταν εξαρχής ξεκάθαρου ότι δεν θα δεχτούμε και δεν θα ανεχτούμε παρέμβαση στο έργο μας από ΚΑΝΕΝΑ. Ομολογουμένως κανένας δεν μας πλησίασε σε καμία περίπτωση και αυτό μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους. Ούτε πρόεδρος ομοσπονδίας η σωματείου ούτε παράγοντες ή προπονητές. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Το πρωτάθλημα κυλάει ομαλά μετά από 20 ολόκληρες αγωνιστικές και οι φωνές διαμαρτυρίας από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Όλοι μάλιστα εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια και αναγνώριζαν κάποια αλλαγή προς το καλύτερο.Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση πως έχουμε επιλύσει κάθε πρόβλημα ή πώς έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά. Πάμε τώρα στο θέμα του FinalFour.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως ΠΟΤΕ δεν είχαμε υπόψη μας για συμφωνίες και όλα όσα ακούσαμε για ξένους διαιτητές. Θέση μας ήταν ευθύς εξαρχής η στήριξη των Κυπρίων για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Επιδιώξαμε επαφές και συνεννόηση με τα σωματεία. Ο πρόεδρος της Ε.Δ πήρε εξουσιοδότηση από τα μέλη για να επικοινωνήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα σωματεία.Συνάντησε τους προέδρους . Ο καθένας από αυτούς εξέφρασε και από μία διαφορετική άποψη.

Από την στιγμή που δεν υπήρχε συνεννόηση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στέλνοντας στην ομοσπονδία την αρχική μας εισήγηση.Στήριξη δηλαδή της Κυπριακής διαιτησίας και επιβράβευση για την καλή παρουσία στο πρωτάθλημα. Η Ε.Δ. παρέδωσε την εισήγησή της λίγες μόνο ώρες πριν την συνεδρία του Δ.Σ. της Κ.Ο.Κ και αυτό γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε περιθώριο χρόνου για να ασκηθούν πιέσεις προς καμία κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ε.Δ. για να του αναφέρει ότι παρέλαβε την εισήγηση μας και το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η φράση του όμως ήταν χαρακτηριστική: «Δικιά σου εισήγηση, δικιά σου ευθύνη. Εγώ θα το θέσω και ότι πει η πλειοψηφία».

Όντως η ευθύνη της εισήγησης είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Αυτό ήταν που επιθυμούσαμε. Η Ε.Δ. σαν ανεξάρτητη αρχή να μπορεί να εισηγηθεί για αυτά που την αφορούν άμεσα.Η απόφαση του Δ.Σ. ήταν να υιοθετήσει την εισήγηση μας. Δεν μας ενδιαφέρει και δεν ασχοληθήκαμε ούτε με το ακριβές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ούτε με το ποιος ψήφισε τι. Ας προχωρήσουμε στα γεγονότα του Final Four.

Η Ε.Δ αποφασίζει ότι στην διοργάνωση οι οκτώ πρώτοι διαιτητές στην κατάταξη θα μπουν στην κληρωτίδα για να βγουν οι τέσσερις για κάθε ημιτελικό. Αποσύρει τους διαιτητές για πρώτη φορά στα χρονικά σε ξενοδοχείο για να τους δώσει ιδανικές επαγγελματικές συνθήκες αλλά και να τους τονίσει την σημασία της διοργάνωσης. Μαζί τους διαμένει ΜΟΝΟ ο εκπαιδευτής της FIBA και υπεύθυνος της περιοχής μας για θέματα διαιτησίας, κ.Todd Warnick.

Η κλήρωση γίνεται μία ώρα πριν τον πρώτο ημιτελικό τηλεοπτικά. Η ημιτελική φάση κυλάει ομαλά και στον τελικό προκρίνονται ΑΕΚ και Κεραυνός.Με την λήξη του 2ου ημιτελικού ο πρόεδρος της Ε.Δ. ζητά συνάντηση με τους προέδρους των δυο σωματείων.Ο πρόεδρος του Κεραυνού ανταποκρίθηκε άμεσα ενώ της ΑΕΚενημέρωσε πως ήθελε να συμμετάσχει στην συζήτηση τηλεφωνικά.

Η συνάντηση έγινε στις 10:30 το βράδυ στο “Κίτιον” παρουσία τεσσάρων μελών της Ε.Δ. Ο πρόεδρος της Ε.Δ αναφέρει την απόφαση όπως οριστούν οι δύο διεθνής διαιτητές (Δημητρίου, Κουνελές). Οι δυο πρόεδροι συμφωνούν αμέσως.

Γίνεται λόγος για τον 3ο διαιτητή. Ο πρόεδρος της Ε.Δ ξεκαθάρισε πως επιθυμεί έμπειρο και βάζει δύο ονόματα στο τραπέζι. Ο φίλτατος πρόεδρος του Κεραυνού τοποθετήθηκε πρώτος. Έκρινε σαν πιο κατάλληλο τον κ. Κωνσταντινίδη. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ ανάφερε πως δεν φέρει ένσταση. Όλο αυτό διήρκεσε πέντε μόλις λεπτά.Έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα.

Όσο αφορά την διαιτησία του τελικού εκφράζουμε την θέση μας χωρίς απολύτως καμιά υπεκφυγή.Μελετήσαμε προσεκτικά το βίντεο του αγώνα. Παρά τα όποια μικρολάθη εκατέρωθεν, η διαιτησία στάθηκε στο ύψος της σε ένα παιχνίδι δυνατό, υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε δύο ισάξιες ομάδες υψηλού επιπέδου. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος και οι διαμαρτυρίες αδικούν την όλη τους εμφάνιση.

Κλείνοντας καλούμε όλους να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο μας που μόνο σκοπό έχει την πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής καλαθοσφαίρισης.

Επιτροπή Διαιτησίας ΚΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα