Παράθυρο ελπίδας η έξοδος στις αγορές

Γλυκιά γεύση αφήνει η χθεσινή έξοδος της Κύπρου στις αγορές, αλλά και τα ποσοστά υλοποίησης του προϋπολογισμού, καθώς σημάδια για στέρεα βήματα προς τη σταθεροποίηση καταδεικνύουν αφενός τα ποσοστά υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2017, που δόθηκαν το μεσημέρι στη δημοσιότητα και αφετέρου η ακτινογραφία του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με τη χθεσινή έξοδο της Κύπρου στις αγορές.

Η ανασκόπηση των κρατικών δαπανών, που αναμένονται φέτος

αυξημένες κατά μισό δις., έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, στο 19% ανέρχεται η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, καθώς περιλαμβάνουν και το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών, που επίσης, είναι αυξημένες κατά 13,3 εκ. και το οποίο φθάνει στο 19% το πρώτο πεντάμηνο.

Από την ανασκόπηση των στοιχείων της Γενικής Λογίστριας, αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η μείωση των δαπανών σε κοινωνικές παροχές κατά 17,8 εκ. από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, την ώρα που οι δαπάνες σε κρατικούς υπαλλήλους είναι αυξημένες κατά 18,2 εκ.

Η κατάσταση της οικονομίας, παραμένει ωστόσο εύθραυστη και αυτό μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και των πολλαπλών αιτημάτων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας το απόγευμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ελεγκτών, υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και υπέδειξε ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά στα θέματα οικονομίας δεν γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν τα μέχρι στιγμής κρατικά έσοδα, καθώς διαφαίνεται αυξημένη ροή στα κρατικά ταμεία.

Στο πεντάμηνο οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 18 εκ, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, ΦΠΑ και Φόρους κατανάλωσης.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου τα έσοδα ανήλθαν στα €1,19 δις καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης των €14 εκ. Αντιθέτως, τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσιάζουν μια κάμψη της τάξης των €15,5 εκ.

Ελπιδοφόρα ήταν και η χθεσινή έξοδος στις αγορές, αν και η Κύπρος συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη με τον ακριβότερο δανεισμό. Υπήρξε, όμως, χθες και προχθές συνωστισμός στο επενδυτικό ενδιαφέρον για το επταετές ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συνδυασμένη ζήτηση να αγγίζει τα 4,2 δις.

Επενδυτές από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία κυριάρχησαν από πλευράς ενδιαφέροντος και όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, ισχυρή ήταν γενικώς η ψήφος εμπιστοσύνης από την Ευρώπη.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα από τον Σεπτέμβρη θα εισέλθει οριστικά στην επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη η οποία και προφανώς ανοίγει νέους ορίζοντες για την κυπριακή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα