Κατακόρυφη πτώση τιμών σε φρούτα και λαχανικά

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά.

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες ευνοούν την υπερπαραγωγή προϊόντων, γεγονός που αντανακλά στις τιμές πώλησής τους, που - ομολογουμένως - είναι κατά πολύ χαμηλότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών Πόλυς Καττάσης, «είναι φυσικό επόμενο

να πέσουν οι τιμές και πέφτουν συνεχώς οι τιμές ιδίως των φθαρτών. Θα πέσουν και άλλο νομίζω και των φρούτων».

Η αισθητή πτώση των τιμών μόνο χαμόγελα προσφέρει στους καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν φρούτα και φθαρτά, χωρίς απαραίτητα να μετρούν τα «κουκιά» τους.

Από την πλευρά του ο Συντονιστής του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Γιώργος Στυλιανού δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις τιμές που υπάρχουν αυτή την εποχή ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Είναι αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικές για την εποχή τιμές...υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα στην αγορά, η οποία μας αφήνει ικανοποιημένους».

Οι μειώσεις στις τιμές διόλου ευκαταφρόνητες, σε μια περίοδο όπου οι εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό είναι αυξημένες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ξεπερνούν το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

Ενδεικτικά, οι ντομάτες πωλούνται στα 60 σεντ το κιλό, έναντι ενάμιση ευρώ που πωλούνταν τον Ιούνιο του 2016.
Κατακόρυφες οι πτώσεις των τιμών και στα αγγουράκια θερμοκηπίου και χωραφιού, που διατίθενται στα 40 και 60 σεντ αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα προσιτές στους καταναλωτές είναι και οι τιμές των εποχικών φρούτων.

Τα ροδάκινα και τα χρυσόμηλα από 3 ευρώ που πωλούνταν πριν από ένα χρόνο, σήμερα διατίθενται στο 1 ευρώ και 90 σεντ το κιλό.
Από τα 6 στα 4 ευρώ μειώθηκε η τιμή του πετροκέρασου και από τα 40 στα 25 σεντ η τιμή του καρπουζιού, ενώ στη μισή τιμή απ' ό,τι πέρυσι διατίθεται ο ανανάς.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες φρουταριών θεωρούν πως αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες, τότε και οι τιμές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και τις επόμενες βδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα