ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Υπάρχει, αλλά ποιος θα την πατάξει;
Το 83% των Κυπρίων πολιτών πιστεύουν ότι η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα και ότι υπάρχει σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο είναι πιο εμφανής στα πολιτικά κόμματα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια - Κύπρος. Παρόλο που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι από τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς, την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει

να παραδεχτούμε όμως ότι κι εμείς ως πολίτες... σπρώξαμε τα κόμματα να βουτηχτούν στη διαφθορά, επωφελούμενοι παντοιοτρόπως από τη διαπλοκή, ζητώντας ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις κ.λπ. Οργιζόμαστε μεν όταν ακούμε ότι κάποιοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι έπαιρναν μίζες, αλλά, κακά τα ψέματα, αν βρισκόμασταν εμείς στη θέση τους ίσως να κάναμε το ίδιο.

Το θέμα είναι τι γίνεται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Διότι η ύπαρξή της είναι αδιαμφισβήτητη. Και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά: «Δηλώνω έκπληκτος από τη διαπίστωση και τη συνεχή επιβεβαίωσή της, ως προς το εύρος και την έκταση της αποκαλυπτόμενης διαφθοράς σε πλείστους τομείς της δημόσιας ζωής». Τη διαφθορά αποκαλύπτει και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που έχει καταντήσει φόβος και τρόμος για όσους διεφθαρμένους έχουν λερωμένη τη φωλιά τους στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Σ’ αυτούς, λοιπόν, τους δύο θεσμούς εναποθέτουν οι πολίτες τις ελπίδες τους για αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς στην πρώην Νήσο των Αγίων και νυν των... Λαμογίων.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η άλλη πλευρά της... σκόνης
Τελικά, ρε παιδί μου, εμείς οι Κυπραίοι δεν μπορούμε να δούμε τη θετική πλευρά μιας κατάστασης. Από την ημέρα της άφιξης της καημένης της σκόνης μουρμουρούμε και κλαίμε τη μοίρα μας, και δεν προσπαθούμε να δούμε και την... άλλη πλευρά αυτού του φαινομένου. Αλήθεια, αντιλήφθηκε κανείς πόση ώθηση θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία η έλευση αυτής της μπορντοροδοκόκκινης (που λέει κι η Μοιραράκη) πούδρας, που κάνει αρμένικη βίζιτα απ' τη Δευτέρα στις οικίες μας; Κατ' αρχάς σκεφτείτε πόσα απορρυπαντικά, πόσες σκούπες, πόσους φλόκκους και πόσα ξεσκονόπανα θα καταναλώσουν οι Κυπραίες νοικοκυρές για να καθαρίσουν τα σπίτια τους «που γωνιάς». Πόσα καθαριστήρια θα δουλέψουν για να πλύνουν τις κουρτίνες μας που «εγίναν μαύρες τζιαι γέρημες».

Πόσοι τζιαμοκαθαριστές θα ξεπατωθούν για να καθαρίσουν περσιάνες, αλουμίνια, τζάμια και φυλλαράκια σε σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία, πολυκατοικίες κ.λπ., που μόνον ο αρχιτέκτονας που τις έκτισε θυμάται τι χρώμα ήταν πριν να τις «αγκαλιάσει» το χώμα. Πόσες «πομπούες» εισπνοής θα πωλήσουν οι φαρμακοποιοί μας στους δυστυχείς τους ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα. Πόσα πλυντήρια αυτοκινήτων θα κάνουν χρυσές δουλειές για να επαναφέρουν τα αυτοκίνητά μας στο αρχικό τους χρώμα. Και -δυστυχώς για πολλούς λόγους- πόσο αυξημένοι θα είναι οι λογαριασμοί της Υδατοπρομήθειας, αφού θα καταναλώσουμε όλα τα αποθέματα του Ασπρόκρεμμου για να «κάμουμε σιωνωτές» τες βεράντες μας. Εγώ νομίζω, αν μας επισκέπτεται μια φορά τον μήνα η σκόνη από τη Συρία, σε 6 μήνες θα δανείζουμε εμείς το ΔΝΤ!
Υ.Γ. Πρόεδρε, να χαρείς μεν πεις τίποτε του Ακιντζί, γιατί εκτός από το αέριο, θα θέλει και τη σκόνη μας!
Λ.Ζ.

«Ιππόλυτη» εξαπάτηση!
Η αρχαία Σαλαμίνα κουβαλά ιστορία χιλιάδων χρόνων. Το θέατρό της είναι λίκνο της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η ιστορία, όμως, και ο ελληνικός πολιτισμός μας δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται από το κρατικό θέατρο και την Κυβέρνηση για αδίστακτους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σκοπούς. Αυτό επιχειρείται με την αυριανή παράσταση του «Ιππόλυτου» του Ευριπίδη στο κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας. Ναι, αυτό το θέατρο που οι Τούρκοι σύλησαν, κατάκλεψαν και παράνομα ανασκάπτουν. Για να υποστηριχθούν τα αναστασιαδικά επικοινωνιακά μασκαραλίκια και να εξυπηρετηθούν οι διζωνικές ανωμαλίες, επιστρατεύθηκε ο ΘΟΚ για να συνδράμει στην αγελαία διαβουκόληση και εξαπάτηση όσων αφελών πιστέψουν τις προεδρικές μηχανεύσεις.

Μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλεί σε αντίδραση και αντίσταση στη νέα «Ιππόλυτη» εξαπάτηση των Ελλήνων. Δεν είναι επιτρεπτό ο πολιτισμός και το θέατρο να χρησιμοποιούνται για αποδοχή και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής. Το διορισμένο Δ.Σ. του ΘΟΚ από πού πήρε άδεια για την παράσταση? Όχι από τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από το παράνομο και κατοχικό ψευδοκράτος. Ποιος θα παρέχει ασφάλεια? Όχι η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τα όργανα της τουρκικής κατοχής. Ο ΘΟΚ, σιτιζόμενος από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά αναστασιάδειο εντολή μετατρέπεται σε ανεύθυνο στυλοβάτη της τουρκικής κατοχής και σε γελοίο προαγωγό σκοπιμοτήτων, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία του κατεχόμενου αυτού τόπου.
Σ.Ι.

Για την επανίδρυση της Ευρώπης μας
Η Ευρώπη και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα: Οικονομική κρίση, ανεργία, μεταναστευτικό, άνοδος της ακροδεξιάς, Ουκρανικό. Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε στην πιθανότητα επανίδρυσης της ΕΕ. Εξάλλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, «Suddeutsche Zeitung», ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μακρόν αναγνώρισε ότι η Ε.Ε. και ειδικά η Ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο. «Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή», εκτίμησε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι «οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά».

Πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ένας επίτροπος για το ευρώ με διευρυμένες εξουσίες, που θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών και θα έχει λόγο σε εργασιακά και επενδυτικά ζητήματα. Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι ο επίτροπος θα έχει στη διάθεσή του έναν πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής εξίσωσης και ενός συστήματος μεταφοράς χρημάτων, στην οποία τα πλουσιότερα κράτη-μέλη θα μεταφέρουν πόρους προς τα πιο αδύναμα. «Χωρίς αυτό, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ», είπε ο Μακρόν, φωτογραφίζοντας τη γερμανική καγκελαρία, που αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα της μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη μας πρέπει γρήγορα να βρει τα πόδια της, διαφορετικά κινδυνεύει.
Σ.Ι.

Η Εθνική Φρουρά και ο Πρόεδρος
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στην άμυνα και στην ασφάλεια του τόπου, που μορφοποιείται διά της Εθνικής Φρουράς, καλείται να είναι ξεκάθαρος. Με αφορμή την παράταση του διορισμού του υπαρχηγού της Ε.Φ. είπε: «Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει στο νησί μας διατηρώντας όλη του την ισχύ. Χωρίς μεγάλα λόγια και υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως, όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς -και αυτό απευθύνεται και προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Υπουργό Άμυνας- να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας».

Και πρόσθεσε: «Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να εντάξει στις ιεραρχήσεις της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διασφαλίζει την παρουσία και τα συμφέροντά της σε ολόκληρη την έκταση της ΑΟΖ». Χωρίς μεγάλα λόγια, Πρόεδρε, εμείς εννοούμε ότι θα δώσετε, επιτέλους, στην Ε.Φ. πλωτά και εναέρια μέσα για έλεγχο και προστασία της ΑΟΖ και σύγχρονα οπλικά συστήματα για την ενίσχυση της Δύναμης. Πού είναι αυτά τα μέσα και συστήματα? Πότε θα αποκτηθούν? Γιατί καθυστερείτε? Ή δεν θέλετε να χαλάσετε το «καλό κλίμα»?
Σ.Ι.

Ε, εσύ, δολοφόνε Ερντογάν!
Άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Χασάν Τζεμάλ, για τους νεκρούς των συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του PKK. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Τ24» προχθές, όταν έγινε η πολύνεκρη επίθεση στην Ντάγλιτζα, με δεκάδες νεκρούς και αφού ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλα αυτά γίνονται επειδή δεν εξέλεξε το ΑΚΡ 400 βουλευτές! Γράφει: «Ε, εσύ! Δεν ξέρω, το έχεις αντιληφθεί; Τα γεγονότα όσο περνούν οι μέρες είναι εκτός ελέγχου. Η Τουρκία μετατρέπεται σε μια λίμνη αίματος. Ολόκληρη χώρα παραδίδεται στο χάος. Ε, εσύ! Πίσω από αυτήν την αιματοβαμμένη αστάθεια κρύβεται το όνειρό σου για 400 βουλευτές. Κρύβεται το όνειρό σου να γίνεις Πρόεδρος πατέρας (των Τούρκων).

»Ε, εσύ! Εσύ δεν είσαι που κάθεσαι χρόνια τώρα στην καρέκλα της εξουσίας; Εσύ που έβαλες το νέο σύνταγμα στην "αίθουσα αναμονής"; Εσύ δεν είσαι που άλλαξες το καθεστώς με το "έτσι θέλω"; Όλα αυτά δεν τα έκανες για τους 400 βουλευτές; Εσύ δεν είσαι που απέρριψες την εντολή που έδωσε ο λαός στις 7 Ιουνίου για κυβέρνηση συνεργασίας; Εσύ δεν είσαι που πάτησες το κουμπί του πολέμου, αντί της ειρήνης; Ε, εσύ! Εσύ είσαι ο κύριος υπεύθυνος για το αίμα που χύνεται. Εσύ είσαι αυτός που δεν έκανε αυτό που έπρεπε όσο διαρκούσε η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού».
Σ.Ι.

Keywords
κυπρος, φαρμακοποιοι, θεατρο, θοκ, νέα, σθεναρά, στρατος, ισχύ, αοζ, pkk, συνταγμα, ιουνίου, εθνικη τραπεζα, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, νεκρος συνταγμα, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, οικονομικη κριση, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητα, αυριανη, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, θοκ, νησι, οικονομια, ονειρο, σαλαμινα, ψεματα, ωθηση, pkk, ασθμα, αιμα, αλουμινια, αμυνα, ανεργια, ανοδος, αρχαια, αφορμη, βιζιτα, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερα, δημοσιο, δυστυχως, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κουρτινες, κρατικο, λικνο, λογια, λογο, μειζον, μηνες, μοιρα, μιχαηλιδης, μιζες, νοικοκυρες, ομαδα, οδυσσεας, παιδι, προβληματα, σθεναρά, συρια, σπιτια, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, ισχύ, φοβος, φωλια, φορα, χαος, χωμα, χρωμα, ασφαλεια, δουλειες, ενωση, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κωστας, μια φορα, οργανα, πλυντηρια, ποδια
Αναζητήσεις
παρασκινιο.τζιαρ
Τυχαία Θέματα