Τέλη Οκτωβρίου οι πρώτες αιτήσεις στα δικαστήρια

για απαλλαγή οφειλών

Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες αιτήσεις προς τα δικαστήρια για έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης.

Μόνο για τον μήνα Αύγουστο υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία 38 αιτήσεις για απαλλαγή οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ. Οι αιτήσεις που άρχισαν να υποβάλλονται από την 7η του περασμένου Αυγούστου βρίσκονται, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, στο στάδιο της εξέτασης. Στη συνέχεια θα γίνει έρευνα στους

πιστωτές και στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες για διαπίστωση της ακρίβειας και της ορθότητας των στοιχείων που υποβάλλονται. Οι επιστολές διερεύνησης θα πρέπει να απαντηθούν εντός 21 ημερών, ώστε η Υπηρεσία να αποφασίσει αν οι αιτητές είναι επιλέξιμοι γι' απαλλαγή οφειλών και να σταλούν οι αιτήσεις στα δικαστήρια.

Νομικά μέτρα
Παράλληλα, ο κ. Καροτσάκης προειδοποίησε ότι αν κάποιοι έχουν στόχο να παραπλανήσουν ή να εξαπατήσουν το σύστημα, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία, τότε θα λαμβάνονται νομικά μέτρα εναντίον τους.

Όσο για την πρώτη απαλλαγή οφειλών αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, αφού γίνουν οι πρώτες αιτήσεις προς τα δικαστήρια περί τα τέλη Οκτωβρίου και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Απ' εκεί και πέρα, εναπόκειται στα δικαστήρια να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα.

«Αναπτύξαμε μια καλή συνεργασία με τα δικαστήρια και ευελπιστούμε να μπορέσουν να τα χειριστούν το συντομότερον, όμως και τα δικαστήρια είναι σε φάση αναδιοργάνωσης σε αυτό το κομμάτι -σε συνεργασία και με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας- ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά», ανέφερε.

Ηλεκτρονική σύνδεση
Πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια θα πρέπει να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την υπηρεσία αφερεγγυότητας και να αναπτύξουν το σχετικό υπόβαθρο για να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αίτηση, είπε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, εξαρτάται και από τον όγκο των αιτήσεων που θα αποσταλούν και πότε. Όπως είπε, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο.

Σε παρατήρηση, ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική και ότι αυτό πιθανόν να δυσκολεύει κάποιους να υποβάλουν την αίτησή τους, ο κ. Καροτσάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά νομικά σημεία και διαδικασίες, ωστόσο πρόκειται για χρήσιμα, όπως είπε, εργαλεία, που θα βοηθήσουν τον κόσμο. Ανέφερε ακόμα ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι σε θέση να συμπληρώσει ο ίδιος την αίτησή του, υπάρχουν 40 αδειοδοτημένοι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν την υπηρεσία αυτή με μια μικρή αμοιβή, που κυμαίνεται από 100 μέχρι 300 ευρώ, ανάλογα με την περιπλοκότητα της υπόθεσης. Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα τέλη για την υπηρεσία αυτή δεν είναι ρυθμισμένα.

Προσωπικά σχέδια αποπληρωμής
Όσον αφορά τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής γι' αναδιαρθρώσεις χρεών, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι μόλις δύο αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα.
Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει ενημερωτικό υλικό σε έντυπη μορφή, ώστε να ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες για το πώς μπορούν να επωφεληθούν από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Αναφορικά με το σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, με το οποίο θα επιχορηγείται μέρος της δόσης οικιστικού δανείου, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Είναι στο στάδιο της μελέτης από το Υπουργείο Οικονομικών, την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για ν' αποφασίσει», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι στόχος του σχεδίου είναι η διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας για δάνεια που έχουν γίνει για κατοίκηση ή για μικρή επιχείρηση, εφόσον μπήκε υποθήκη η κατοικία του δανειολήπτη.
(ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα