ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Αναγκαία διευκρίνιση στο εκατομμυριούχο ΑΚΕΛ
Η δύναμη της σωστής δημοσιογραφίας είναι η τήρηση της δεοντολογίας, την οποία εμείς δεν έχουμε λόγους να φοβόμαστε. Αντίθετα την υπηρετούμε πιστά ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σε στήλες πολιτικού παρασκηνίου, από κεκτημένη δημοσιογραφική ταχύτητα δημοσιεύθηκαν ατυχείς αναφορές «στα δύο εκατομμύρια που έδωσε ο Βγενόπουλος στο ΑΚΕΛ». Η δημοσιογραφική δεοντολογία

μάς επιβάλλει να κάνουμε τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για δύο εκατομμύρια που, κατά την κατάθεση του Μ. Νεοφύτου, φέρεται να έχει δώσει ο Βγενόπουλος στο ΑΚΕΛ.

Τίποτα άλλο δεν έχει προκύψει έως αυτή τη στιγμή και συνεπώς δεν επιτρέπεται να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
Κάνουμε τη διευκρίνιση αυτή, μετά κι από επισημάνσεις αναγνωστών στους οποίους ποτέ δεν επιδιώξαμε, ούτε έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε εντυπώσεις που δεν εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα. Η αποστολή μας είναι να δημοσιεύουμε γεγονότα και από τη θέση αυτή δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε.
«Σημερινή»

Όταν γδύνεται ο... γιατρός
Συνεχίζονται τα... αρρωστημένα περιστατικά στον χώρο της υγείας. Όταν μάλιστα προέρχονται και από γιατρούς, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο απελπιστική. Το νέο περιστατικό αφορά γιατρό του Δημοσίου, ο οποίος φέρεται να έστελνε γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες του σε ασθενείς. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρα Πέτρο Μάτσα, ο συγκεκριμένος γιατρός έχει υποπέσει και άλλες φορές σε παρόμοιου είδους συμπεριφορά. Συνήθως ο γιατρός λέει στην ασθενή να γδυθεί για να την εξετάσει.

Πρώτη φορά ακούμε να γδύνεται ο... γιατρός για χάρη της ασθενούς! Τέτοια περιστατικά, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν καταγγελθεί διάφορα σοβαρά λάθη και ανάρμοστες συμπεριφορές από γιατρούς κρατικών νοσοκομείων, ρίχνουν σκιά δυσφήμησης σε όλους τους γιατρούς του Δημοσίου και αυτό είναι άδικο. Είναι να απορεί κανένας. Γιατρός που στέλνει στο κινητό κάποιας ασθενούς του γυμνές φωτογραφίες, δεν σκέφτεται ότι μπορεί να μπλέξει άσχημα, αφού υπάρχει τεκμήριο για την ενέργειά του αυτή; Τι δικαιολογία μπορεί να προτάξει; Ότι νόμιζε πως έστελνε τις γυμνές φωτογραφίες σε φοιτήτριες της Νοσηλευτικής, για σκοπούς... ανατομικής μελέτης; Και τι έγραφε άραγε στα μηνύματά του; «Ως ιατρός, σας συνιστώ να παραμείνετε κλινήρης. Αν χρειάζεστε παρέα στο κρεβάτι, σας στέλνω και μερικές γυμνές φωτογραφίες μου για να δείτε τα προσόντα μου»; Αμάν, κύριε Παμπορίδη μου. Φαίνεται ότι θα δούνε πολλά ακόμα τα ματάκια μας στον τομέα της Υγείας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Εκλογικό μέτρο και... φιλάκια του Τζίμη
Και τώρα αρχίζει το παζάρεμα γύρω από το ποσοστό του εκλογικού μέτρου. Ήδη η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει ότι το σημερινό εκλογικό όριο 1,8% είναι μικρό και ότι θα πρέπει να αυξηθεί και έχει εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία της Κ.Ε. και το Πολιτικό Γραφείο να κάνουν διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί ένα όριο το οποίο θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, όπως δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. Ο ίδιος ο κ. Κυπριανού, όπως είχε δημοσιευθεί, ευνοούσε ένα ποσοστό 4%, σε σχέση με το 5% που πρότεινε ο Αβέρωφ. Φαίνεται, όμως, ότι το ΑΚΕΛ θα παζαρέψει το μέτρο μέχρι και το 3,5%. Αλλά ποια είναι η λογική πίσω από τον συγκεκριμένο αριθμό;

Γιατί να μην είναι, ας πούμε, 3,6% ή 3,7% ή 3,8% ή 3,9%; Ή ακόμα και 3,4% ή 3,3%; Εδώ μιλάμε για δημοκρατικές διαδικασίες, μιλάμε για έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Δεν μιλάμε για... «κότα» στους λαγούς, τα περδίκια και τις φάσσες που επιτρέπονται στο κυνήγι. Ούτε και για... φιλάκια, όπως αποτυπώνονται στο παλιό εκείνο τραγούδι του Τζίμη Μακούλη «Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγα, τι να πω, τρία φιλάκια είναι λίγα, πολύ λίγα, δώσε μου τέσσερα αν θες να σ’ αγαπώ». Στα πόσα... φιλάκια καθορίζεται η αγάπη; Ο Τζίμης απαντούσε «στα τέσσερα». Το ίδιο ερώτημα τίθεται και για το ποιο ποσοστό διασφαλίζει τη δημοκρατία και την κομματική πολυφωνία. Ο Φούλης απαντά «στα πέντε» κι ο Άντρος «στα τριάμισι». Αλλά είναι δυνατό να βάζεις φραγμούς και αριθμούς και ποσοστά στον έρωτα και στην πολιτική; Όχι, είναι η ξεκάθαρη απάντηση. Εκτός αν σας αρέσουν και τα δύο νοθευμένα...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ακόμα μια παρασπονδία, Αναστασιάδη
Προεκλογικά και μετεκλογικά, ο Ν. Αναστασιάδης πήρε μιαν ορθή απόφαση: Τις συνομιλίες στο εξής θα διεξάγουν διαπραγματευτές της κάθε πλευράς και όχι ο Πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εκάστοτε εγκάθετο της Τουρκίας. Επαινέσαμε εκείνη την απόφαση του Προέδρου, χωρίς εμείς να έχουμε ψευδαισθήσεις ή να τρέφουμε φρούδες ελπίδες για τις συνομιλίες. Αίφνης, ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχτηκε, άγνωστο ποιου τη εισήγηση, όπως στο εξής διεξάγει εντατικές διαπραγματεύσεις, αυτός, ένας αναγνωρισμένος Πρόεδρος, με τον πράκτορα της τουρκικής κατοχής, Ακιντζί.

Γιατί; Δεν δίνονται εξηγήσεις. Εμείς θεωρούμε πως ο Πρόεδρος ενεργεί και πολιτεύεται επικίνδυνα, για τους εξής λόγους. Πρώτον, δίνει, ως μη όφειλε, χείρα βοηθείας σε έναν εγκάθετο που εμφανώς βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Τ/κ διαπραγματευτή, Ναμί. Δεύτερον, απαξιώνει τη σκληρή δουλειά του διαπραγματευτή μας, Α. Μαυρογιάννη. Τρίτον, ο Ν. Αναστασιάδης παρασπονδεί και αναιρεί μία ορθή δέσμευσή του. Τέταρτον, μας εμβάλλει σε σοβαρές υποψίες ότι ενώπιον του ήδη διαφαινόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας, ο Πρόεδρος εμπλέκεται στη διαδικασία των συνομιλιών, για να μην καταρρεύσουν, ενώ γνωρίζει πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ευρωπαϊκή λύση, όπως την περιέγραψε τις προάλλες. Εκτός και αν ξένοι διαμεσολαβούντες τού έβαλαν ξανά το περιβόητο πιστόλι στον κρόταφο και αυτός εκαΐλισε…
Σ.Ι.

Η αγορά πλωτών στρατιωτικών μέσων
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα επειδή, επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση, το υπουργείο Άμυνας προχωρά στην αγορά τεσσάρων τουλάχιστον στρατιωτικών ναυτικών μέσων για την επιτήρηση, έλεγχο και προστασία της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρώτη απόφαση για αγορά δύο ισραηλινών πυραυλακάτων, επί υπουργίας Φ. Φωτίου, πριν από δύο χρόνια, ματαιώθηκε κυρίως από την αντίδραση του ΔΗΣΥ που επικαλέστηκε το γελοίο επιχείρημα ότι σε περίοδο κρίσης, δεν έπρεπε να διατεθούν 100 εκ. για την αγορά τους. Κι ας επέμεναν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Χρ. Φωκαϊδης για τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Κύπρου.

Έβγαλε η γραφίδα του γράφοντος μαλλιά να γράφει και να αναλύει πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εξοπλιστεί κατά ξηράν, αέρα και θάλασσα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές επιβουλές αλλά και με αμυντικές συμμαχίες να τσιμεντώσει την ασφάλειά της. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας και αυτή θωρακίζεται διά της οπλικής και άλλης αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, με ενίσχυση των ναυτικών μέσων και με αεροπορική υποστήριξη από φίλες χώρες. Εξάλλου, η Κύπρος έχει και συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και άλλων χωρών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων απειλών. Ευτυχώς, φαίνεται πως, επιτέλους, κατανοούνται τα αυτονόητα. Να τα δούμε, και ειδικά να δούμε την ΕΦ οπλικά ενισχυόμενη.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα