Επιφυλάξεις αμερικανικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές εκλογές

Το αμερικανικό Yπουργείο Εξωτερικών μαζί με τα δημόσια συγχαρητήρια που απηύθυνε προς τον τουρκικό λαό για τις προχθεσινές εκλογές, κατέγραψε και τις επιφυλάξεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με τις πιέσεις και τον εκφοβισμό που ασκήθηκαν σε βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ προ των εκλογών.

Σε δήλωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τρουντό

είπε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον λαό της Τουρκίας για τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο και με την μελλοντική κυβέρνηση. Ως φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεσμευόμαστε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας με την Τουρκία για την προώθηση της κοινής μας ατζέντας στα πολιτικά θέματα, την ασφάλεια και την ευημερία μας», είπε.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ θα εκδώσει στις προσεχείς εβδομάδες εκτενή τελική έκθεση για τις εκλογές, ενώ κατέγραψε και τα πρώτα συμπεράσματα του οργανισμού.

«Ο ΟΑΣΕ κυκλοφόρησε μια δήλωση με τα προκαταρκτικά ευρήματα, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές προσέφεραν στους ψηφοφόρους μια ποικιλία επιλογών, αλλά ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παραμένουν μια σοβαρή ανησυχία».

Η κ. Τρουντό επανέλαβε και την ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα.

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που άσκησαν κριτική κατά της Κυβέρνησης υπέστησαν πιέσεις και εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εμφανώς με έναν τρόπο που υπολόγιζε να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πράξεις τους υποστηρίζουν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Τουρκίας», αναφέρει.

Η κ. Τρουντό απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "έχουμε μιλήσει πολύ σθεναρά από το βήμα αυτό σχετικά με τις ανησυχίες μας για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία».

Κληθείσα να σχολιάσει αν θεωρεί θετική την επιστροφή στην μονοκομματική διακυβέρνηση και πώς κρίνει τις επιπτώσεις στην αμερικανοτουρκική συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η εκπρόσωπος είπε πως «προσβλέπουμε να εργαστούμε με οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις επόμενες ημέρες. Δεν θα εικάσουμε για το τελικό αποτέλεσμα».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα