ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ποιοι και γιατί τον κοίταξαν παράξενα;
Αυτός και αν είναι ηχηρός βουζουνόπατσος στις μαλακές παρειές της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, κατά την εδώ επίσκεψή του, ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, είπε: «Όταν πριν από μερικούς μήνες έθεσα για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει

να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς, και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».

Πρώτον, η δήλωση Κοτζιά επιβεβαιώνει ηγέτες μας, όταν συναντώνται με ξένους ομολόγους τους, φαίνεται πως… ντρέπονται να πουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κατεχόμενη από την Τουρκία. Δεύτερον, ηγέτες μας δεν έθεσαν έντονα το θέμα των εγγυήσεων. Τρίτον, ποιοι κοίταξαν παράξενα τον Ν. Κοτζιά; Οι Εγγλέζοι, οπωσδήποτε, επειδή ακόμα θεωρούν την Κύπρο ως αποικία τους. Τέταρτον, η ουσία του Κυπριακού είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και το έγκλημα του εποικισμού. Οι ηγέτες μας τα λένε στους ξένους συνομιλητές τους; Για να εκπλαγούν οι συνομιλητές του Ν. Κοτζιά, σημαίνει πως κάποιοι κάνουν τους τουρίστες σε βάρος του τόπου.
Σ.Ι.

Εγγλεζούθκια τζιχαντιστές
Τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ως ενδιάμεσο σταθμό Βρετανών επίδοξων τζιχαντιστών, φέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Mirror». Σύμφωνα με την εφημερίδα, νεαροί Βρετανοί που θέλουν να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έρχονται στην Κύπρο, στη συνέχεια περνούν στα κατεχόμενα και από εκεί, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν έναν ψαρά και να τον πληρώσουν μέχρι και 1.000 λίρες για να τους περάσει στη διάρκεια της νύχτας σε μια ακτή στη Συρία, χωρίς να τους εντοπίσει κανένας. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς πόσοι Βρετανοί τζιχαντιστές έφτασαν στη Συρία μέσω Κύπρου, αλλά βρετανική πηγή τους ανεβάζει σε δεκάδες. Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τις βρετανικές Αρχές είναι για ποιο λόγο τόσοι πολλοί νεαροί Βρετανοί θέλουν να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, που έχει διαπράξει φοβερά και αδιανόητα εγκλήματα.

Ας κάνουν μιαν αυτοκριτική εκεί στα Λονδίνα, για τις ευθύνες της ίδιας της Βρετανίας στην άνδρωση του Ισλαμικού Κράτους. Ήδη ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στο CNN, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν στοιχεία αλήθειας» στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη βασική αιτία για την άνοδο των τζιχαντιστών. Όπως είναι γνωστό, η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003. Δημιούργησαν ένα φριχτό Φράνκενσταϊν, ο οποίος τώρα στρέφεται εναντίον τους.
ΜΠΟΞΕΡ

Ακόμα και κάθε μέρα να συναντώνται...
Ξεκινώντας από σήμερα, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν έξι, τουλάχιστον, συναντήσεις μέσα σε ένα μήνα, μπαίνοντας στο ναρκοπέδιο του περιουσιακού, χωρίς τη βοήθεια... του Τζέιμς Μποντ. Οι συναντήσεις του Νοεμβρίου θα δείξουν αν υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας. Ωστόσο πολύ μικρή αισιοδοξία υπάρχει, καθώς το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στα βασικά θέματα του Κυπριακού παραμένει μεγάλο. Είναι σαν να προσπαθείς να παντρέψεις ελέφαντα με λίμπουρο. Η εντατικοποίηση των συναντήσεων των «δύο ηγετών» θα συμπέσει με μπαράζ επισκέψεων στο νησί από Υπουργούς Εξωτερικών διάφορων χωρών, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός Τζον Κέρι και ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι προφανώς θέλουν να δώσουν ώθηση και να ενθαρρύνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία σε ένα κρίσιμο σημείο.

Καλώς να ορίσουν οι φίλοι μας και οι «στρατηγικοί μας εταίροι». Να τους επιδαψιλεύσουμε την πατροπαράδοτη φιλοξενία μας και να τους ταΐσουμε και παφίτικο λουκάνικο πάσης Ευρώπης. Αλλά κάνουν λάθος προορισμό. Στην Άγκυρα έπρεπε να πάνε όλοι αυτοί, γιατί αν η Τουρκία δεν δείξει διάθεση αλλαγής της στάσης της στο Κυπριακό, και να συναντώνται κάθε μέρα οι Ακιντζί και Αναστασιάδης, η οκκά τετρακόσια. Τώρα, μάλιστα, που η Τουρκία αισθάνεται ότι η Δύση την έχει πάλι ανάγκη λόγω της συριακής κρίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο Κυπριακό. Μωρέ, εδώ ο σουλτάνος δεν διστάζει να φιμώνει ασύστολα την τουρκική αντιπολίτευση, τη δική μας φωνή θ’ ακούσει;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα φτερά της ελληνικής αεροπορίας μας!
Οφείλουμε να παραδεχτούμε, όλοι οι Έλληνες: Η πολεμική αεροπορία της Ελλάδας μας είναι αχτύπητη, ανίκητη, αήττητη, ακαταμάχητη! Δεν το λέμε εμείς, το πιστοποιούν και το αναγνωρίζουν ξένοι ηγήτορες Ενόπλων Δυνάμεων. Κυρίως, το αναγνωρίζουν οι Τούρκοι εχθροί μας. Οι Έλληνες πιλότοι είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και οι πιο ικανοί από όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συναδέλφους τους. Αν χρειάζονται αποδείξεις, μεταξύ πολλών άλλων είναι, πρώτον, η απαράμιλλη, καθημερινή υπεράσπιση του ελληνικού εναέριου χώρου από τις προσβολές, παραβιάσεις και αμφισβητήσεις από τους Τούρκους Αττίλες. Δεύτερον, η απίστευτη και παράτολμη επίδειξη που o σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας έκανε πάνω από τη Θεσσαλονίκη μας, την ημέρα της εθνικής επετείου του ηρωικού ΟΧΙ στον Μουσολίνι.

Πέραν αυτών, η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει γράψει μια λαμπρή ιστορία σε όλους τους αγώνες του ελληνικού ημών Έθνους, άσχετο αν κάποιες φορές, ανίκανη ή έμφοβη ή και σπιθαμιαία πολιτική ηγεσία απέτυχε να την αξιοποιήσει. Σήμερα, ιδιαίτερα, η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι ο ισχυρότερος φρουρός και προασπιστής της ακεραιότητας της Ελλάδας μας - και ελπίζουμε και της Κύπρου μας. Ο ομφάλιος λώρος, τ' ακούς, Αναστασιάδη? - μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος δεν αποκόπηκε και δεν αποκόπτεται από καμία σκοπιμότητα, κανέναν ψοφοδεϊσμό και κανένα γλείψιμο του Τούρκου εισβολέα. Ο κυπριακός Ελληνισμός είναι υπερήφανος για την πολεμική αεροπορία της Ελλάδας μας!
Σ.Ι.

Μόνο τότε θα χαρούμε, Χάρη
Με ύφος άκρας ικανοποίησης, κάτι σαν τον... Κετσπάγια μετά το 9-0 επί της Νέας Σαλαμίνας, εμφανίστηκε ο Χάρης για να μας ανακοινώσει ότι η Κύπρος κατάφερε να αντλήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με επιτόκιο 4,25%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που εξασφάλισε ποτέ. Μπράβο, κύριε Χάρη μου. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά αυτό που κάναμε ήταν να... δανειστούμε για να ξοφλήσουμε άλλα δάνεια. Υπό τις συνθήκες που περνάμε, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής η έκβαση του εγχειρήματος. Ωστόσο δεν είναι και για πανηγυρισμούς, ανάλογους του... 9-0. Θα πανηγυρίζαμε μόνο αν το ομόλογο έφερνε ανάπτυξη στον τόπο, αν μείωνε δραματικά την ανεργία, αν βοηθούσε τους φουκαράδες να μην καταλήγουν στη φυλακή για πενταροδεκάρες, αν έδινε καμιά ζάμπα της όρνιθας περισσότερη για τους πεινασμένους.

Εντάξει, δεν υποτιμούμε τη θετική πλευρά τόσο της έκδοσης του ομολόγου, όσο και των θετικών αξιολογήσεων των διεθνών οίκων. Αλλά θέλουμε να δούμε αυτές τις εξελίξεις να έχουν θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπο και για τον λαό, με τις θυσίες του οποίου επιτυγχάνονται όλα αυτά για τα οποία χαίρεται ο Χάρης. Και μιλάμε για τον απλό λαό, όχι για τους ήδη ευνοημένους. Διότι είδαμε να βιάζεται ο «τσάρος» να δώσει αυξήσεις στους προαγόμενους δημόσιους υπαλλήλους και τώρα μαθαίνουμε ότι θα δώσει αυξήσεις και στους βουλευτές. Α! Γι’ αυτό άραγε εκδώσαμε το ομόλογο; Ομολόγησέ το, κύριε Χάρη μου.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα