Κοινές προκλήσεις

Συμφωνία Ουγγαρίας - Κύπρου για ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών
«Αν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ανακτήσει την ικανότητά της να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε δεν θα είναι σε θέση να λύσει την πρόκληση», δήλωσε ο Peter Szijjarto αναφορικά με το μεταναστευτικό

Στις κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν Κύπρος

και Ουγγαρία εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αναφέρθηκε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto, ο οποίος είχε χθες επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής. Αναλύοντας τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του, ο κ. Szijjarto έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να προφυλάξει τα ευρωπαϊκά της σύνορα.

Για αυτό τον σκοπό, δήλωσε, θα πρέπει να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιρακινό Κουρδιστάν, προκειμένου είναι σε θέση να φροντίζουν τους πρόσφυγες και να μην καταστεί ανάγκη για αυτούς να μεταναστεύσουν. Πέραν από το θέμα της μετανάστευσης, ανάμεσα στα θέματα των επαφών του Ούγγρου Υπουργού ήταν το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, η παρούσα κατάσταση στην Τουρκία και η ευρωπαϊκή της προοπτική και το Ουκρανικό.

Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών
Ιωάννης Κασουλίδης και Peter Szijjarto στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, προέβησαν σε υπογραφή κοινής συμφωνίας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν νέοι τομείς, όπως το εμπόριο και η οικονομία, στους οποίους η συνεργασία μπορεί να διευρυνθεί.

Αναφορικά με το θέμα το θέμα του Κυπριακού, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, ευχαριστώντας παράλληλα για τη συνεισφορά της Ουγγαρίας με την παρουσία αποσπάσματος 84 ατόμων στην UNFICYΡ. Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, οι δύο άντρες συμφώνησαν πως δεν υπάρχει εναλλακτική από την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ και τη συνέχιση και εντατικοποίηση, αν χρειαστεί, των εργασιών, σύμφωνα με την ισχύουσα μορφή της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής.

Έλεγχος συνόρων
Από την πλευρά του ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto δήλωσε ότι παρά τη διαφορετική ιστορία και κληρονομιά Κύπρου και Ουγγαρίας, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο κ. Szijjarto χαρακτήρισε ξεκάθαρη τη θέση της χώρας του ως προς τον τρόπο επίλυσης του μεταναστευτικού, υποστηρίζοντας πως η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών στα σύνορά της.

«Είναι ξεκάθαρο πως αν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ανακτήσει την ικανότητά της να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε δεν θα είναι σε θέση να λύσει την πρόκληση», είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουγγαρίας για συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα να προστατεύσει τα νότια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Αν δεν είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε τον έλεγχο των νότιων συνόρων μας, δεν θα είμαστε σε θέση να λύσουμε την πρόκληση της μετανάστευσης σωστά», πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον για ΑΟΖ
Μεταξύ άλλων, ο Ούγγρος Υπουργός δήλωσε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Κασουλίδη θέματα αντιτρομοκρατίας, σημειώνοντας πως όσο λιγότερο επιτυχημένες είναι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ροή μεταναστών στην Ευρώπη. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση της χώρας του πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ τις προσπάθειές της απέναντι στο ΙΚ.

Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Szijjarto εκ μέρους της Ουγγαρίας για τις πρόσφατες ανακαλύψεις ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η κεντρική Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλειά της. «Στο μέλλον η συνεργασία της Κεντρικής Ευρώπης με την Κύπρο μπορεί να καταστεί αμοιβαία συμφέρουσα», είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ και ευχήθηκε παράλληλα η χώρα του, μέσω της συμμετοχής της στην UNFICYP, να συμβάλει θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού.

Πρωτοφανής οικονομική κρίση
Ο κ. Szijjarto αναφέρθηκε και στα θέματα οικονομίας και της πρωτοφανούς, όπως χαρακτήρισε, οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τις δύο χώρες. «Η Κύπρος επιβίωσε από την κρίση και τώρα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι πριν από την κρίση, και η Ουγγαρία είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Αυτό μάς δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και στο εμπόριο και να δώσουμε μια νέα διάσταση σε αυτή τη συνεργασία», κατέληξε.

Στην Κύπρο η Σουηδική Ομάδα Φιλίας
Στο μεταξύ, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και το προσφυγικό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χθες μεταξύ της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και της Ομάδας Φιλίας Σουηδίας - Κύπρου στο σουηδικό κοινοβούλιο. Στόχος της τετραήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπίας, δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Σεσίλια Μάγκνουσον, είναι η ενημέρωση για θέματα που αφορούν τους Κυπρίους, καθώς και η εξεύρεση τρόπου με τον οποίο Κύπρος και Σουηδία μπορούν να επωφεληθούν από την ιδιότητά τους ως μέλη της Ε.Ε.

Είμαστε και οι δύο μικρές χώρες, αλλά κάνουμε σκληρή προσπάθεια για μια καλύτερη ΕΕ, συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως αυτές οι συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να ενισχύονται οι κοινοβουλευτικοί δεσμοί με κοινοβούλια ευρωπαϊκών και άλλων χωρών. Αργότερα, η ομάδα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα