ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Όσα το ΑΚΕΛ ευαγγελίζεται, διεκδικούνται;
Το Κυπριακό απασχόλησε πρόσφατη συνεδρία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε τη θέση του ΑΚΕΛ πως η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία συνιστά τη μοναδική προσφερόμενη λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η λύση

δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διασφαλίζει την ενότητα της πατρίδας και του λαού μας. Επαναβεβαιώνει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ, προσηλωμένο στις πάγιες θέσεις του στο Κυπριακό, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τις διαχρονικές αρχές λύσης όπως επιβεβαιώνονται σε σειρά αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένο στην προοπτική της συνολικής λύσης».

Έχουμε μερικές απορίες: Ο Ν. Αναστασιάδης, που το ΑΚΕΛ τον εγκολπώθηκε στο Κυπριακό αλλά τον αναθεματίζει στην οικονομία και σε άλλα ζητήματα, πιστεύει ότι διεκδικεί όσα το ΑΚΕΛ καταγράφει? Η ΔΔΟ θα στηρίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο, στις αρχές της Ε.Ε., στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι στο… οθωμανικό? Οι θεμελιώδεις και βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου θα διασφαλίζονται? Και η Κυπριακή Δημοκρατία όντως θα μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό, λειτουργικό και βιώσιμο κράτος χωρίς εγγυήσεις, εποίκους, Αττίλα και επεμβάσεις από την Τουρκία?
Σ.Ι.

Αέριο και κάτω από το... Πεντάκωμο;
Δεν είναι μόνο τα θαλάσσια οικόπεδά μας που περιέχουν φυσικό αέριο. Ίσως να έχουμε και... χερσαία οικόπεδα, που να κρύβουν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Ήδη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions, η οποία θα αναλάβει να πραγματοποιήσει έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος της Κύπρου. Υπάρχει μια λογική σ’ αυτό, διότι τα υπόγεια αποθέματα αερίου και πετρελαίου είναι δυνατό να επεκτείνονται και κάτω από το έδαφος της ξερονησίδας μας και να μη βρίσκονται μόνο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην ξηρά, μάλιστα, είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να τα αντλήσεις και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων, ανοίγονται νέες μεγάλες προοπτικές.

Φαντάζεστε να εντοπιστεί αέριο κάτω από τα... Κοκκινοχώρια, ή τη Χλώρακα, ή τον Λυθροδόντα, ή τον Μαζωτό, ή το Πεντάκωμο (το οποίο διαθέτει ήδη και το φυσικό αέριο της γνωστής... καμήλας); Οπότε, κύριε Λακκοτρύπη μου, πολύ καλά κάνατε και δώσατε στους Αμερικανούς την εξουσιοδότηση να τρυπήσουν και στη στεριά, όπως κάνουνε και στο... Τέξας, και ό,τι βγει. Όσο για τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, τις οποίες μπορεί να προβάλει κάποιος για να παρεμποδίσει τη νέα προσπάθεια εντοπισμού κυπριακού αερίου, τι μπορεί να κάνει; Να βάλει... τροχούθκια στο «Μπαρμπαρός» και να το μεταφέρει στη στεριά;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το Κυπριακό στην τουρκική... ττενέκκα
Άντε τώρα να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο, που θα γίνουν οι νέες εκλογές στην Τουρκία, για να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αυτό, τουλάχιστον, ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη. Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά και όχι μόνο λεκτικά στις προσπάθειες λύσης. Φυσικά ο διεθνής παράγοντας παρέπεμψε στις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία, και έτσι βρισκόμαστε πάλι μπροστά στο γνωστό σκηνικό, όπου μια εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μη ανάληψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό.

Άλλωστε αυτή είναι και η ιστορία του Κυπριακού τα τελευταία σαράντα χρόνια. Από εκλογές σε εκλογές. Όταν έχουν εκλογές εκείνοι, δεν έχουμε εμείς. Και όταν έχουμε εκλογές εμείς, δεν έχουν εκείνοι. Ουσιαστικά το Κυπριακό είναι μονίμως κλεισμένο μέσα σε μια... ττενέκκα. Και βεβαίως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου στην Τουρκία θα δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Αντίθετα. Ίσως το παρατείνουν και το οξύνουν. Αν δεν εξασφαλίσει και πάλι αυτοδυναμία το κόμμα του Ερντογάν, τι θα κάνει; Νέες εκλογές; Αν ήθελε να κάνει κάποιο βήμα στο Κυπριακό η Τουρκία, θα το είχε ήδη κάνει. Αλλά δεν θέλει. Ούτε και πρόκειται να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το αντίθετο. Έχει συνδέσει τα κατεχόμενα με την Τουρκία και με δεύτερο... «ομφάλιο λώρο», τον αγωγό μεταφοράς νερού, που θα έρθει ο σουλτάνος να τον εγκαινιάσει.
ΜΠΟΞΕΡ

Και η Τουρκία, μίστερ Ομπάμα;
Άστραψε και βρόντηξε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Για να τον ακούσουν και να πάρουν τα ανάλογα μηνύματα όλοι οι παραβάτες της διεθνούς τάξης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τη Ρωσία, ειδικότερα για το θέμα της Ουκρανίας. Είπε, συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος: «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ενός έθνους παραβιάζονται κατάφωρα. Αν αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε έθνος μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα. Αυτή είναι η βάση για τις κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία». Χαλόου, πλανητάρχη! Αυτό που είπες ότι «μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε έθνος μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα», το έχει ήδη πάθει ένα έθνος που βρισκόταν «σ’ αυτήν την αίθουσα».

Εδώ και σαράντα ένα χρόνια, η σύμμαχός σας Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κι εσείς μένετε απαθείς και δεν έχετε κάνει κάτι αποτελεσματικό για να τερματίσετε τις παραβιάσεις. Ούτε και έχετε επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα πάνω σε αυτήν τη βάση, όπως σπεύσατε να κάνετε με τη Ρωσία. Κανονικά, μετά την ομιλία του Ομπάμα, θα έπρεπε να σηκωθεί πάνω ο Πρόεδρός μας, ο οποίος επίσης βρισκόταν «σ’ αυτήν την αίθουσα» και να του υποδείξει: «Μίστερ Πρέζιτεντ, αυτό που κάνετε είναι άδικο. Όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ρίχνετε τους κεραυνούς σας, αλλά όταν πρόκειται για την Τουρκία συμπεριφέρεστε όπως λέει μια κυπριακή παροιμία... It’s the priest’s wife’s woods» (Εν της παπαθκιάς τα ξύλα)! Μπορεί να μην καταλάβαινε ακριβώς την παροιμία ο Ομπάμα, αλλά το νόημα θα το έπιανε.
ΜΠΟΞΕΡ

Μπορούμε; Και αν ναι, τολμούμε;
Με πρόφαση τον πρόσφατο θάνατο του πρώην Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, πέρα από τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του, επιθυμώ να εκφράσω τα ακόλουθα: Τόσο αμέσως μετά τον θάνατό του, όσο και στον επικήδειο λόγο λέχθηκε ευθαρσώς ότι υπήρξε εξιλαστήριο θύμα και ότι καταδικάστηκε άδικα. Οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται από κοινούς θνητούς, αλλά από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας, και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως πολίτης αυτής της δύστυχης, αυτοκαταστροφικής, διαπλεκόμενης, ημιδιεφθαρμένης, κομματοκρατούμενης, μικρής, διχοτομημένης μου πατρίδας, που ωσάν αυτή ανόητη που μου ΄λαχε δεν είδα, απαιτώ να δικαστούν και καταδικαστούν οι κύριοι ένοχοι και όχι τα εξιλαστήρια θύματα. Όσον αφορά τις συχνές επιθέσεις που δέχονται οι δικαστές από θαμώνες των καφενείων της πιλόττας και γυναίκες των κομμωτηρίων της ξανθιάς τρίχας, αντιτάσσω ότι κάνουν το καθήκον τους και μάλιστα πολύ καλύτερα από πολλούς άλλους και είναι καθήκον της Πολιτείας να φέρει μπροστά τους με κατηγορητήριο τους πραγματικούς ενόχους!
Μπορούμε; Και αν μπορούμε, τολμούμε;
Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου

Keywords
Τυχαία Θέματα