Τους παίρνει όλους η Ποταμιά…

Έπονται και άλλες συλλήψεις μετά τον κοινοτάρχη
Απόλυτη επιβεβαίωση του αποκλειστικού δημοσιεύματος της «Σ» για το σκάνδαλο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιάς. Υπό κράτηση τέθηκε ο Παναγιώτης Γιατρού, στους λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν ακόμη και εισφορές που προορίζονταν για απόρους

Έπονται και άλλες συλλήψεις, μετά από αυτήν του κοινοτάρχη Ποταμιάς, Παναγιώτη Γιατρού, 54 ετών, ο οποίος τέθηκε χθες υπό εξαήμερη

κράτηση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ως ύποπτος για το μεγάλο «φαγοπότι» στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιάς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σημερινής», στη λίστα των υπόπτων της Αστυνομίας βρίσκονται και άλλα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, για κατάχρηση εξουσίας, ενώ μαρτυρίες εμπλέκουν και πολίτες/επιχειρηματίες που φέρονται να επωφελούνταν από παράτυπες αναθέσεις έργων και αγορές υπηρεσιών, χωρίς την προκήρυξη προσφορών. Οι ζημιές στα ταμεία του Κοινοτικού Συμβουλίου υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «Σημερινής»
Το διερευνώμενο οικονομικό σκάνδαλο έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Σημερινή», με δημοσίευμα ημερομηνίας 30 Αυγούστου και τίτλο: «Μοίραζαν αβέρτα τσιεκκούθκια». Το δημοσίευμα αποκάλυπτε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας από το ΤΑΕ Αρχηγείου στη βάση καταγγελιών, αλλά και έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα έτη 2007-2011. Αναφερόταν στην κατάσχεση από την Αστυνομία υπολογιστών και άλλων εγγράφων από το κτίριο του Συμβουλίου και τη λήψη καταθέσεων από λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας. Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα μας, η έκθεση διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι εκδίδονταν επιταγές στα ίδια άτομα με άλλο όνομα, πληρώνονταν φουσκωμένοι λογαριασμοί για χρόνια σε μεζεδοπωλεία και καφενεία από τα ταμεία χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου, ενώ γίνονταν παράτυπες αγορές υπηρεσιών και αναθέσεις έργων, χωρίς προσφορές.

Σωρεία αδικημάτων εναντίον του κοινοτάρχη
Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε τους ανακριτές στη σύλληψη του κοινοτάρχη Ποταμιάς, προχθές το απόγευμα. Ο 54χρονος, που αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, οδηγήθηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου για να εξεταστεί αίτημα της Αστυνομίας να τεθεί υπό κράτηση, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων. Εναντίον του διερευνώνται συνολικά 14 αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2004 και 2015 στο χωριό Ποταμιά και στη Λευκωσία. Αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας, κλοπή από αξιωματούχο, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία για καταδολίευση, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος. Επίσης, διερευνώνται εναντίον του αδικήματα σε σχέση με ανυπακοή σε διατάξεις που επιβάλλουν καθήκον, καταρτισμό εγγράφου χωρίς εξουσία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, αδικήματα που αφορούν τον νόμο περί προσφορών και τον νόμο περί κοινοτήτων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μη καταβολή φόρων και «τσιεκκούθκια»
Λοχίας του Τμήματος Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, αιτούμενος στο δικαστήριο την κράτηση του υπόπτου κοινοτάρχη, αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής ευρήματα της ποινικής έρευνας, η οποία, όπως επιβεβαίωσε, βασίζεται και σε έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα έτη 2007 - 2011. Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο ανακριτής σημείωσε τη μη επιβολή φορολογιών από το Κοινοτικό Συμβούλιο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ποταμιά και μη επιβολή επιβάρυνσης για την καθυστέρηση πληρωμής φορολογιών, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο. Ο κοινοτάρχης φέρεται, επίσης, να διέγραφε, αυθαίρετα, τέλη της υδατοπρομήθειας, χωρίς της έγκριση του Επάρχου.

«Γίνονταν, επίσης, πληρωμές από το Κοινοτικό Συμβούλιο σε διαφορετικά πρόσωπα, με βάση τιμολόγια που υποβλήθηκαν, τα οποία είχαν εκδοθεί από το ίδιο διπλότυπο τιμολογίων και με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα που δημιουργούν υποψία ότι πιθανόν να πλαστογραφήθηκαν, ενώ φαίνεται πως ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων ήταν διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που φαίνεται στο ένταλμα πληρωμής και στο τιμολόγιο κάθε περίπτωσης», είπε ο ανακριτής.

22 αναθέσεις εργασιών χωρίς προσφορές
Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, γίνονταν αναθέσεις εργασιών σε εταιρείες και πρόσωπα, χωρίς την προκήρυξη προσφορών. Ο ανακριτής αναφέρθηκε και στην περίπτωση που ανέδειξε στο προηγούμενο δημοσίευμά της η «Σ», εκείνην του καθαρισμού του ποταμού Γυαλιά. Φέρεται, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, να καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά σε δύο εταιρείες χωρίς προσφορές. Αναφορά έγινε και στην ανάθεση εργασιών για τη σήμανση των δρόμων του χωριού και στην αγορά εξοπλισμού για το Κοινοτικό Συμβούλιο και πάλι χωρίς την προκήρυξη προσφορών.

Έβαζαν χέρι σε επιταγές για απόρους!
Παράλληλα, σε διάστημα έντεκα ετών καταβλήθηκε από γνωστές εταιρείες το ποσόν των 115 χιλιάδων ευρώ με σκοπό να δοθούν σε άπορες οικογένειες. Οι 15 χιλιάδες φέρονται να κατέληξαν στον λογαριασμό του υπόπτου, στην ΠΕΟ Ποταμιάς και το αθλητικό σωματείο. Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκονται πέραν των 33 επιταγών που δόθηκαν από τις εταιρείες ως προσφορές για απόρους. Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, η Αστυνομία ζήτησε στοιχεία από τις εκδότριες τράπεζες. Παραδόθηκαν αντίγραφα των επιταγών που, σύμφωνα με τον ανακριτή, δείχνουν πως εννέα εξ αυτών των επιταγών έχουν ως δικαιούχο συντεχνία της Ποταμιάς, της οποίας ο ύποπτος είναι Πρόεδρος.

Τα χρήματα φαίνεται να έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό συντεχνίας. «Μια εξ αυτών των επιταγών φαίνεται να εξαργυρώθηκε από τον ίδιο τον ύποπτο», είπε ο ανακριτής. Άλλες τέσσερεις επιταγές έχουν ως δικαιούχο αθλητικό σωματείο του χωριού, του οποίου ο ύποπτος είναι γραμματέας και φαίνεται να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί σε ποιον ανήκει. Πέντε επιταγές, συνολικού ύψους 13 χιλιάδων ευρώ, έχουν ως δικαιούχο τον ύποπτο.

«Από αυτές, δύο επιταγές εξαργυρώθηκαν από τον ύποπτο σε μετρητά. Μια επιταγή έγινε κατάθεση στον προσωπικό λογαριασμό του υπόπτου στην Περιφερειακή ΣΠΕ Λευκωσίας και ταυτόχρονα αναλήφθηκε το ίδιο ποσό σε μετρητά από τον ίδιο. Μια επιταγή έγινε κατάθεση στον τρεχούμενο λογαριασμό του στην Ελληνική Τράπεζα και μία άλλη επιταγή έγινε, μέρος της, κατάθεση στον προσωπικό λογαριασμό του στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναλήφθηκε σε μετρητά από τον ύποπτο, την ίδια στιγμή», είπε ο ανακριτής και πρόσθεσε: «Εκδόθηκε και επιταγή με δικαιούχο μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ποταμιάς, η οποία έχει κατατεθεί σε λογαριασμό τρίτου προσώπου αγνώστων στοιχείων». Ο ανακριτής σημείωσε πως εκκρεμεί η εξέταση και άλλων επιταγών, των οποίων τα πρωτότυπα ή αντίγραφα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.

Έπαιρνε και μισθό γραμματέα
Επίσης, ο κοινοτάρχης, φέρεται, βάσει διαπιστώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από το 2003 μέχρι σήμερα, να συνέχιζε να λαμβάνει το επιπλέον ποσό των 1196 ευρώ ετησίως για γραμματειακά καθήκοντα, παρόλο που το 2010 προσέλαβε ωρομίσθια υπάλληλο για να εκτελεί τα ίδια καθήκοντα. «Η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέληξε ότι η πρόσληψη σε ωριαία βάση έγινε με σκοπό την παράκαμψη της διαδικασίας που απαιτείται βάση της σχετικής νομοθεσίας», είπε ο λοχίας της Αστυνομίας.
Από τα εντάλματα πληρωμής φαίνεται, επίσης, ότι αγοράστηκαν περί τα 56 οπωροφόρα δέντρα για να στολιστεί η κοινότητα, αλλά παραμένει άγνωστο πού έχουν φυτευτεί!

Ανοίγουν λογαριασμούς και λαμβάνουν καταθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έλαβε 33 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 80 καταθέσεις, κυρίως από το περιβάλλον του υπόπτου, από πρόσωπα και διευθυντές εταιρειών που διαπιστώθηκε ότι εκτέλεσαν εργασίες και πληρώθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιάς, χωρίς να προκηρυχθούν προσφορές. Επίσης, θα ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα που εργάζονται σε συνεργατικά ιδρύματα, που διεκπεραίωσαν συναλλαγές σε σχέση με τις επίμαχες επιταγές. Αναμένεται η επιστημονική εξέταση των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο και η αποκάλυψη και άλλων τραπεζικών λογαριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα