Πρόεδρος: Καθοριστικοί οι αμέσως επόμενοι μήνες για κυπριακό

Θετικό απολογισμό για τ’ αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, τόσο στην επίσκεψή του στο Σικάγο, όσο και τη Νέα Υόρκη και τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσής της επίσκεψής του.

Ο πρόεδρος

Αναστασιάδης αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη και επιστρέφει στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε πως σ’ όλες τις συναντήσεις, που είχε, και ειδικότερα με το ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος και πού προκύπτουν διαφωνίες.

Τόνισε την ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και κυρίως η Τουρκία, μέσα από πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα και όχι μέσα από διακηρύξεις, να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις συναντήσεις του πολύ σημαντικές.

Του δόθηκε, είπε, η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, στο ανώτατο επίπεδο, κάποια θέματα που αφορούν την ουσία, όπως η αναγκαιότητα διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, της συμβατότητας της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν, μετά το πλαίσιο μιας λύσης, ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.

Πρόσθεσε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση με τους συνομιλητές του ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και με τις εκλογές στην Τουρκία, στο να μας επιτρέψουν να εξάξουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας για τις συναντήσεις του με τον ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κοινή πεποίθηση για περαιτέρω εμβάθυνση τους προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, και ειδικότερα τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας.

Συζητήσαμε, δήλωσε, και θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των κρατών της περιοχής μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές, όχι μόνο προς όφελος της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι ο Τζον Κέρι εκδήλωσε ενδιαφέρον για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Αναφέρθηκε και στη σύντομη συνομιλία, που είχε στην δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Είχα την ευκαιρία, είπε, ν’ ακούσω αυτόν πρώτο να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται με την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού.

Ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις υπό εξέλιξη συνομιλίες.

Για τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, την οποία χαρακτήρισε πολύ παραγωγική, είπε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναγνώρισε τη σημασία για τη Μόσχα της ορθολογιστικής προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και στην ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Συζήτησαν, επίσης, θέματα, που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα, που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων ανάμεσα στη Λευκωσία και την Μόσχα.

Για τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Abdel Fattah el-Sisi ,

ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για το πως τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας.

Κοινή ήταν η πεποίθηση μας, δήλωσε, ότι ο διάλογος, που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε, στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία, που θα καθοριστεί σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών.

Για τη συνάντηση, που είχε με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της Noble, είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Το συμπέρασμα από όλες τις επαφές που είχα στις ΗΠΑ, είπε, είναι ότι η περιοχή μας, με αφορμή και τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Στόχος μας, τόνισε, είναι όπως μέσα από συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή, εργαστούμε από κοινού με τα γειτονικά κράτη, τόσο για μεγιστοποίηση των ενδεχομένων ωφελημάτων, όσο και για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα